Presuda

Razbojnički prepad u Kraljevici: Otimačici zlata tri godine, njenom mužu dvije i pol

Fiore Vežnaver

Ratko Horvat / Foto: V. KARUZA

Ratko Horvat / Foto: V. KARUZA

Biserka Oršoš je gurnula vlasnicu kuće niz stepenice i teško ozlijedila nakon što ju je ova zatekla u krađi. Njezin nevjenčani suprug Ratko Horvat je zatim prijetio nožem sinu vlasnice kuće



 Krala je u kući, no zatekla ju je vlasnica, 75-godišnja žena, koju je gurnula niz stepenice i tako je teško ozlijedila, a partner kradljivice je zatim prijetio nožem sinu vlasnice kuće. Bit je to inkriminacija zbog kojih su u riječkom Županijskom sudu osuđeni nevjenčani supružnici iz Varaždina, 35-godišnja Biserka Oršoš i 40-godišni Ratko Horvat. Sutkinja Jesenka Kovačić donijela je presudu na temelju sporazuma stranaka, nagodbe koju je dvoje postiglo s tužiteljstvom. Oršoš je priznala krivnju i prihvatila kaznu od tri godine zatvora zbog razbojničke krađe i nanošenja teške tjelesne ozljede, dok je njen partner Horvat na temelju nagodbe osuđen na dvije i pol godine zatvora. Za oboje je ukinut pritvor u kojem su se nalazili nepunih šest mjeseci.



Oboje Varaždinaca dosad je višestruko osuđivano. Biserka Oršoš iza sebe ima, bez ove, pet pravomoćnih presuda, četiri zbog krađe i jednu zbog teške krađe. Presude su joj izricane na sudovima u Varaždinu, Zlataru i Zagrebu, a kazne su bile uvjetni zatvor ili rad za opće dobro. Njen partner Ratko Horvat iza sebe ima šest pravomoćnih presuda, većinom zbog delikata vezanih za drogu. Presude su mu izricane na sudovima u Varaždinu i Čakovcu. Dobivao je i blaže kazne, ali ima i onu od godinu i pol dana zatvora te presudu s godinu i devet mjeseci zatvora, koja je bila objedinjujuća.


Biserka Oršoš je, po službenim podacima, nezaposlena i bez zanimanja, s četiri razreda osnovne škole, bez imovine, majka je dvoje djece. Njen partner Horvat također je nezaposlen i bez zanimanja, nije ni pohađao školu i također je otac dvoje djece.





Presuda varaždinskom paru sudski je epilog nemilog slučaja, na trenutke i dramatičnog, što se zbio u Kraljevici u nedjelju, 2. travnja ove godine, oko 18 sati, kad je dvoje automobilom opel corsa, koji je vozio Horvat, stiglo pred obiteljsku kuću 75-godišnje žene. Biserka Oršoš je, po dogovoru s partnerom oko krađe, ušla kroz otvorena vrata na katu kuće pa krenula u spavaću sobu. Tamo je iz noćnog ormarića uzela zlatni prsten i zlatnu narukvicu te iz ladice komode deblji zlatni ženski lančić s privjeskom, dvije zlatne naušnice i pločicu, sve u vrijednosti od oko 5.000 kuna. No, u trenucima dok je kradljivica pretraživala torbicu, naišla je vlasnica kuće.


Otimačica zlata krenula je prema stepenicama kako bi pobjegla iz kuće, no 75-godišnjakinja ju je sustigla i uhvatila za trenerku, želeći je zadržati. Varaždinka je tada rukom udarila vlasnicu kuće koja je izgubila ravnotežu i pala niz stubište. Nesretnica je pri padu niz stepenice teško ozlijeđena, slomila je lijevu bedrenu kost.


Napadačica je pak u međuvremenu već izašla iz kuće i potrčala prema parkiranoj corsi u kojoj ju je čekao muž. No, pojavio se sin vlasnice kuće i zadržao kradljivicu, a istodobno je autom do njih stigao i susjed. Suprug kradljivice je najprije autom krenuo prema dvojici i pokušao udariti sina vlasnice kuće. Horvat je zatim iz pretinca u autu dohvatio kuhinjski nož, izašao iz corse i s hladnim oružjem u ruci počeo prijetiti kako bi sin vlasnice kuće pustio kradljivicu zlata. Dok je Horvat zamahivao nožem, ovaj je tada kradljivicu, kako bi izbjegao teže posljedice, pustio, a onda je dvojac ušao u svoju corsu i pobjegao s ukradenim zlatom.


Zahvaljujući pravodobnoj dojavi i suradnji policije s građanima, razbojnički tandem je zatečen na senjskom području i iste noći priveden na kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je dio nakita pronađen i vraćen vlasnici. Pretragom njihovog vozila pronađena je i mala količina marihuane.