Mještani Buzdohnja svu nadu polažu u policiju nakon noćnog pohoda drskih lopova

Razbojnici na Grobniku – Čavjanku izmučili, zavezali i opljačkali

Fiore Vežnaver

Susjedi su čuli zapomaganje nesretne žene i pohitali upomoć, zatekavši je vezanu i u krvi. Lopovi su odnijeli sve što je vrijedilo, no barem se nije dogodilo gore zlo



RIJEKA Teško razbojništvo preživjela je sinoć 78-godišnja Mara Marković iz Buzdohnja 177 u općini Čavle. Njoj su oko 1 sat u noći u kuću upali razbojnici, vezali je i iznuđivali dok se nisu domogli novca i zlatnine. Žrtvu su ostavili u kući vezanu i pobjegli pod okriljem noći. Bijeg im je olakšala okolnost što je predio okružen zelenilom i na priličnoj osami.


Cijeli stan je isprevrtan, a pokradeni su novac i zlatnina. Žrtva je u napadu ozlijeđena pa joj je pružena i liječnička pomoć. Iz Policijske uprave primorsko goranske priopćeno je da je u tijeku velika potraga za razbojnicima. Na slučaju rade policijski službenici Treće policijske postaje Rijeka i Odjela općeg kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske koji su i obavili očevid u kući. Koliko će im pomoći tragovi pronađeni u stanu i iskazi koje su prikupili pokazat će vrijeme.  

Veliki šok


Po nekim neslužbenim informacijama s mjesta napada, izgleda da su je napala trojica razbojnika, koji su upali u kuću dok je žena spavala. Sumnja se da su ušli preko balkona ili na neki sličan način. Ženu su ostavili vezanu ljepljivim trakama, ali se ona nakon višesatnih muka uspjela dovući do balkona i zvati susjede koji su je na koncu spasili.


Nesretna Mara Marković je, prema dosad utvrđenom, vezana ležala u kući četiri i pol sata, dok do nje nije došao i oslobodio je susjed Željko Trifunović, član lokalnog dobrovoljnog vatrogasnog društva.  – Bilo je oko pet i pol ujutro kada me panično zazvala druga susjeda. »Mara je pala«, rekla je susjeda, no poslije sam shvatio da su okolnosti mnogo gore. Napadnuta je i opljačkana – govori nam Trifunović.

Napali je u snu


– Odmah sam otišao do nje i ušao u kuću, našao sam je kako leži na podu na balkonu, ozlijeđena. Mare, šta je? pitao sam. »Opljačkana sam, opljačkana! Vezali su me!«, kazivala je još u velikom šoku… Ruke i noge su joj bile vezane ljepljivom trakom, traku sam joj vidio i na glavi. Bilo je jasno da je prošla golgotu, vidio sam krv na njoj. Potražio sam nekakav nož kako bih je odvezao. Dok sam rezao traku kojom su je vezali rekla mi je da se nekako uspjela skotrljati s kauča i vezana dovući do balkonskih vrata odakle je dozvala pomoć. Kad sam je oslobodio traka, sjela je i ponovila da je opljačkana. No, nije mi rekla detalje. Po kući je bilo sve razbacano, očito su napadači temeljito pretresli kuću, tražeći novac i dragocjenosti. Rekao sam sam sebi: Nemoj ništa dirati. Zvao sam policiju, pa je preko nje alarmirana Hitna pomoć. Medicinska ekipa je uskoro stigla, pružili su joj prvu pomoć pa je odvezli u bolnicu. Mogu o tome samo pretpostavljati, no razbojnici su je vjerojatno napali dok je spavala. Da li su upali preko balkona ili na drugi način, ne znam. Ima nekoliko sinova, no svi su u inozemstvu. Iznenađeni smo što se sve to dogodilo odmah u našem susjedstvu, no nadam se da će policija brzo riješiti slučaj, zaključio je Željko Trifunović.



 – Još je pod šokom, a nakon svega je utonula u san, sad je u krevetu, objasnile su nam jučer rano poslijepodne dvije susjede Mare Marković, kada smo pokušali razgovarati sa žrtvom razbojništva u njenoj kući.   – Ne znamo detalje, no priča se da su joj trojica upala u kuću. Navodno su ušli u kuću preko balkona na prvom katu, a onda je zaskočili. Napadnuta Mara je s balkona ujutro zvala susjedu, a ona je pak zvala susjeda Željka koji ju je došao osloboditi – pričaju susjede koje su jučer skrbile o nesretnoj Mari i bile s njom u kući, dok kod žrtve malo ne izblijede slike noćnog prepada. Susjedi kažu da Mara Marković ima četvero djece, a svi navodno žive u Njemačkoj. 


Po mišljenju Željka Trifunovića, napali su je oni koji sigurno dosta znaju o Mari Marković, te su dobro znali okolnosti u kojima živi.   – Pljačka se sigurno nije dogodila slučajno, niti je naša susjeda Mara slučajna žrtva. Mara živi sama već duže vrijeme, nekad je tu stanovala s mužem, no on je umro. S mužem je svojedobno došla iz Njemačke, prima, navodno, njemačku mirovinu, što je možda i razlog zbog kojeg su se pljačkaši okomili baš na jadnu ženu.