Ništa od nagodbe

Razbojnici iz Rijeke koji su upadali u hotele i crpke, a poslije “pali” u casinu, uskoro pred Ikom Šarić

Fiore Vežnaver

Veljko Vlahović je bio naoružan metalnom polugom ili teleskopskom palicom / Foto Marin ANIČIĆ

Veljko Vlahović je bio naoružan metalnom polugom ili teleskopskom palicom / Foto Marin ANIČIĆ

Josip Ćulumović i Veljko Vlahović iz Rijeke optuženi su za seriju razbojstava i provalnih krađa u hotele i benzinske crpke prošlog ljeta, u kojima su se domogli »plijena« od ukupno 98 tisuća kuna



RIJEKA – Suđenje 24-godišnjem Josipu Ćulumoviću i 32-godišnjem Veljku Vlahoviću iz Rijeke, počinje 23. veljače. Glavna je to odluka s pripremnog ročišta u riječkom Županijskom sudu, pred sutkinjom Ikom Šarić. Ranije ročište u prosincu bilo je prekinuto kako bi se dalo dodatno vrijeme dvojici optuženika za eventualnu nagodbu s tužiteljstvom oko kazne, ali se na kraju pokazalo da od sporazuma nema ništa i da će okrivljenici na suđenju tražiti što blažu sankciju. No, budu li optužbe dokazane, nemoguće je da izbjegnu višegodišnju kaznu zatvora.


Dvojicu Riječana tereti se da su u Primorsko-goranskoj županiji počinila devet kaznenih djela, šest razbojstava i tri teške krađe u dva i pol mjeseca, od početka lipnja do druge polovice kolovoza prošle godine. Kada je riječ o razbojstvima, na meti su im se, po optužbi, našle recepcije dvaju hotela, u Rijeci i Selcu, prenoćište u Kostreni, benzinske postaje Ine na Cerniku i Tuhobiću (autocesta) te Petrolova crpka u Jurdanima. Tri teške krađe koje im se stavljaju na teret zabilježene su tijekom lipnja, a okradena su dva kioska Tiska, na Turniću i Kantridi, te prodajno mjesto iNovina na Vežici.



Veljko Vlahović je dosad triput osuđivan (dva puta zbog krivotvorenja isprave, jednom zbog teške krađe), na kazne od po šest mjeseci zatvora, s time da je posljednja bila uvjetna. Ove nove delikte počinio je, kako naglašava tužiteljstvo, u vrijeme kušnje temeljem posljednje presude za krivotvorenje. Pored toga, protiv njega je u posljednje četiri godine tužiteljstvo u Rijeci podignulo tri optužnice, a samo jednu zbog devet teških krađa te za krivotvorenje isprave. Josip Ćulumović je dosad neosuđivan, ali je u posljednje tri godine protiv njega DORH također podignuo tri optužnice, sve zbog kaznenih djela krađe i teške krađe.





Svih šest razbojstava pljačkaši su počinili maskirani na način da su omotali majice oko glave i lica. Pravilo je bilo i da pri upadu na mjesto prepada Ćulumović drži u ruci zračni pištolj, dok je Vlahović imao u ruci metalnu polugu (u pet slučajeva) ili teleskopsku palicu (jednom). Sva razbojstva dogodila su se noću, odnosno najranije u 23.50 sati, a najkasnije u 2.10 sati.


Njihov posljednji pljačkaški pohod prije no što su uhićeni dogodio se na recepciji hotela Jadran na Pećinama 21. kolovoza. Bilo je 2.10 sati – a to je bio njihov najkasniji prepad – kada su prišli repcepcionaru koji je bio u društvu s prijateljem. Zatražili su od recepcionara da im preda novac, a kada mu se približio prijatelj, Vlahović ga je zadržao prijeteći mu palicom, dok je Ćulumović uperio pištolj u recepcionara i repetirao ga. Razbojnici su se domogli oko 15 tisuća kuna, u kunama i eurima, prije no što su pobjegli iz hotela.



Obojica optuženih su u istrazi za seriju razbojstava i provala priznali inkriminacije. Vlahović se na ispitivanju u tužiteljstvu branio da imovinske delikte čini zbog loše financijske situacije jer ne može naći stalan posao. Objašnjavao je i da skrbi o autističnom djetetu koje iziskuje cjelodnevnu skrb i dodatne financijske troškove. Tužiteljstvo u optužnici navodi da »činjenje kaznenih djela očigledno predstavlja glavni i jedini izvor prihoda za oba okrivljenika«. Podvlači se da je razbojnički tandem, osim što je oštetio tvrtke, nanio štetu i zaposlenicima koji su u napadima i prijetnjama bili izloženi traumi i pretrpljenom strahu. K tome, općenito su u riječkoj regiji unijeli dozu nemira i straha.



No, u tom svom novom plijenu nisu uživali ni dva sata. Nakon prepada otišli su se zabaviti u casino u Tower centru na Pećinama, gdje su ih pred zoru uhitili djelatnici policije i priveli. Tada su im, navodno, u automobilu kojim su se koristili pronađena sredstva kojima su prijetili i novac, što je odmah ukazalo da su zacijelo uhvaćeni »pravi«.


Najveći pojedinačni plijen – 20 tisuća kuna – razbojnici su bili ostvarili u noćnom prepadu na recepciji hotela Slaven u Selcu 14. kolovoza. Zaprijetili su recepcionaru koji im je bio prisiljen reći gdje se nalazi ključ sefa, iz kojeg su razbojnici odnijeli novac. S druge strane, za njih se kao promašaj pokazala pljačka crpke Ine Tuhobić, gdje su im djelatnici rekli da ne znaju šifru sefa pa su iz blagajne kafića odnijeli samo 950 kuna.