Međunarodna akcija

Razbijena skupina koja je iz Južne Amerike prokrijumčarila više od 34 kg kokaina, vrijednog 10 milijuna kuna

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku organizirao je 66-godišnji hrvatski državljanin zajedno sa 63-godišnjim hrvatskim državljaninom

ZAGREB Zadarska policija je u suradnji s austrijskim, njemačkim i nizozemskim kolegama razbila međunarodnu skupinu krijumčara kokaina koja je predvođena hrvatskim organizatorom u prošloj godini iz Južne Amerike prokrujumčarila čak 34 kilograma kokaina, čija se vrijednost u uličnoj preprodaji procjenjuje na više od deset milijuna kuna.Krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku organizirao je 66-godišnji hrvatski državljanin zajedno sa 63-godišnjim hrvatskim državljaninom, izvijestila je zadarska policija u ponedjeljak, nakon višemjesečnog međunarodnog istraživanja koje je provedeno pod kodnim nazivom »Dunav«.

Prokrijumčareni kokain u Nizozemskoj osumnjičenici su skrivali u tajnom skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina u blizini Rotterdama, odakle su ga distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.


Njih se tereti da su lan, u 12 navrata nabavili i prodali oko 34 kilograma kokaina, od čega je u šest odvojenih slučajeva u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemske zaplijenjeno oko 7,7 kilograma.


U sklopu kriminalističkog istraživanja »Dunav« dosad je u Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj uhićeno 13 osumnjičenika, među kojima su šestorica hrvatskih državljana, te petoro austrijskih i dvoje srpskih. Među hrvatskim uhićenicima, uz spomenutu trojicu, uhićeni su još 55-godišnjak i 41-godišnjak te 46-godišnjak s područja BiH.




Tijekom uhićena policija je u pretragama pronašla veću količinu novca za koji sumnja da potječe od preprodaje kokaina, kao i poslovna dokumentacija koja se dovodi u vezu s pranjem novca. Ulična vrijednost preprodane droge procjenjuje se na najmanje 1.360.000 eura, odnosno 10.336.000 kuna.