Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 15° 16° 13
21. lipnja 2018.
Rezultati akcije "Dogma"

Razbijena ćelija "balkanskog kartela": Švercali koku pod krinkom trgovine nekretninama

Razbijena ćelija "balkanskog kartela": Švercali koku pod krinkom trgovine nekretninama
Razbijena ćelija "balkanskog kartela": Švercali koku pod krinkom trgovine nekretninama
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2011. u 16:05 2011-05-24T16:05:00+02:00

Još 2009. godine otkriveno je da su se sumnjivci koji su u Pragu vodili fiktivne tvrtke  uspjeli povezati s južnoameričkim krijumčarima droge. Iz Brazila je stiglo 700 kila droge

ZAGREB – Gotovo 20 milijuna eura vrijedi 368 kilograma kokaina zaplijenjenog prije nekoliko dana u španjolskoj luci Valencia u finalu akcije »Dogma« što ju je protiv »Balkanskog kartela« hrvatska policija započela još u listopadu 2009. godine.

Potvrđeno je to na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici policija zemalja uključenih u operaciju.

– Krajem 2008. godine primijetili smo aktivnosti »Balkanskog kartela« u Hrvatskoj, te započeli prikupljati informacije. 

I tako se počelo rasplitati još jedno krijumčarsko klupko. Ubrzo se doznalo da su se sumnjivci koji su u Pragu vodili fiktivne tvrtke za prodaju nekretnina, uspjeli povezati s južnoameričkim krijumčarima kokaina.

Droga je na »MSC Leigh«, prekooceanski brod dug čak 300 metara, natovarena u brazilskoj luci Santos. Nakon što je obišao par talijanskih luka brod se usidrio pred Valencijom. 

Pod okriljem noći, ali budno praćeni policijskim termovizijskim kamerama, dvojica krijumčara, Hrvat i Albanac, snažnim gumenjakom su se dovezli do broda i pretovarili drogu skrivenu u 14 torbi.

Suđenje tajna

Snimljeni su 11. svibnja, oko 22 sata, s nekoliko desetaka kilometara udaljenog brda s kojeg se pruža pogled prema moru. Vrlo brzo vratili su se do obale, do kanala Pinedo gdje su ih u pripremljenim automobilima čekala dvojica kompanjona – Albanac i Slovenac. Budući da se radilo o lokaciji nedaleko od autoceste,  vrlo je vjerojatno da bi kokain brzo nastavio put prema odredištima u Zapadnoj Europi. 

Jedna pošiljka istim je putem uspjela i proći, jer je operacija »Dogma« tek bila na početku, priznali su jučer u Ravnateljstvu policije. 

Nakon uhićenja u Španjolskoj uslijedila su ona u Hrvatskoj i BiH. Na čelu ove skupine bila su braća Petar i Anto Ćosić, koje već nalaze iza rešetaka.
Osim droge, zaplijenjen je i dio ilegalno zarađenog novca, brojni mobiteli i vozila, među kojima i jedan blindirani automobil što su ga koristili krijumčari. 

Gdje će pripadnicima »Balkanskog kartela« biti suđeno, iz USKOK-a  zbog tajnosti istrage nisu željeli odgovoriti.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka