Akcija Nicotiana 3

Razbijen veliki lanac švercera duhana: U Hrvatsku unijeli 52 tone, sami su obrađivali listove

Hina

Foto MUP

Foto MUP

Osumnjičene osobe su protuzakonito unijele u Hrvatsku najmanje 52 tisuće kilograma duhana u listu koji je dobavljan preko više država članica EU, te su ga većim djelom obradile i plasirale na ilegalnom tržištu



ZAGREB Policijska uprava koprivničko-križevačka uhitila je osam hrvatskih državljana, dva slovenska i jednog bosanskohercegovačkog državljana radi sumnje u počinjenje više kaznenih djela vezanih uz ilegalno unošenje najmanje 52.000 kilograma duhana u listu u Hrvatsku.


Na taj je način državni proračun oštećen za najmanje 31,6 milijuna kuna.


Kriminalističko istraživanje kodnog naziva “Nicotiana 3” provedeno je u suradnji s Ravnateljstvom policije i Carinskom upravom, te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, izvijestili su iz PU koprivničko-križevačke.




Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, 11 osumnjičenih privedeno je u pritvorsku jedinicu, a protiv devet hrvatskih državljana, dvojice slovenskih i jednog bosanskohercegovačkog državljana USKOK-u je podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, te nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja.


Istraživanje “Nicotiana 3” provedeno je na području nekoliko policijskih uprava i to na području koprivničko-križevačke, bjelovarsko-bilogorske, zagrebačke i krapinsko-zagorske policijske uprave te je utvrđeno da su osumnjičene osobe protuzakonito unijele u Hrvatsku najmanje 52 tisuće kilograma duhana u listu koji je dobavljan preko više država članica Europske unije, te su ga većim djelom obradile i plasirale na ilegalnom tržištu.



“Osnovano se sumnja da su od ožujka do listopada ove godine ostvarili znatnu protupravnu imovinsku korist te neplaćanjem trošarina oštetili državni proračun za iznos od najmanje 31,6 milijuna kuna”, stoji u priopćenju PU koprivničko-križevačke.


Uhićeno je osam hrvatskih državljana, dva slovenska te jedan bosanskohercegovački državljanin, dok je jedan hrvatski državljanin nedostupan policiji.