Serijski lopov

Raspisana tjeralica za serijskim lopovom koji je u riječkim trgovinama krao skupe parfeme

Fiore Vežnaver

Ilustracija

Ilustracija

»Ne raspolažemo dokazima što bi ukazivali na moguću nedužnost ili manji stupanj krivnje okrivljenika ili bi predstavljali olakotne okolnosti«, navodi se u optužnici koju potpisuje Maja Božić, zamjenica riječke Općinske državne odvjetnice



RIJEKA  Riječko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv Željka Drvenka (47) iz Zagreba, tereteći ga za seriju krađa parfema iz pet prodavaonica DM-a u Rijeci i Bipine trgovine u središtu Rijeke. Drvenko, žvani Žac, u bijegu je, za njim je nedavno i raspisana sudska tjeralica, pa tužiteljstvo predlaže da mu se sudi u odsutnosti.


Sedam krađa, za koja se tereti Žac, dogodilo se od kraja veljače do 8. ožujka ove godine, a tri upravo na Dan žena. Kako bi izbjegao da bude otkriven na izlasku iz prodavaonice s ukradenim parfemima, u trgovine je, prema onom što je utvrđeno istragom, ulazio s posebno pripremljenom vrećicom u koje je spremao ukradeno. Prema optužnici, Drvenko je prvu krađu izveo 27. veljače, oko 18 sati, u prodavaonici DM-a u robnoj kući »Ri« u središtu Rijeke. Iz vitrine s parfemima uzeo je tri, stavio u svoju specijalnu vrećicu i izašao iz trgovine.


Pod sličnim okolnostima, lopov je krađu izveo i 3. ožujka, oko 19 sati, u prodavaonici DM-a u Ulici Ante Starčevića u Rijeci (kod bivšeg kina »Garibaldi«). Iz te trgovine uzeo je šest parfema, a krađu je počinio nakon što je nepunih pola sata ranije okrao Bipinu trgovinu u Agatićevoj ulici u Rijeci, odnijevši dva parfema. Na Dan žena kradljivac je operirao u čak tri trgovine DM-a u Rijeci. Oko devet sati ujutro dugoprstić je ukrao pet parfema u DM-u u sklopu trgovačkog centra Kaufland u Zametskoj ulici.




Oko 14.30 sati lopov sa specijalnom vrećicom pojavio se u DM-u u trgovačkom centru Tower na Pećinama, iz kojeg je izašao bogatiji za pet parfema. Pedesetak minuta kasnije kradljivac je već bio na djelu u ZTC-u u Zvonimirovoj ulici u Rijeci. Iz tamošnjeg DM-a ukrao je također pet parfema, sve za muškarce. Osim na Dan žena, lopov se u DM-u u Toweru pojavio i dan ranije, oko 16.30 sati, kada je opet odnio bez plaćanja pet parfema.


Tužiteljstvo predlaže da sud oglasi krivim Drvenka i izrekne mu kaznu od dvije godine zatvora.


»Ne raspolažemo dokazima što bi ukazivali na moguću nedužnost ili manji stupanj krivnje okrivljenika ili bi predstavljali olakotne okolnosti«, navodi se u optužnici koju potpisuje Maja Božić, zamjenica riječke Općinske državne odvjetnice. Za optuženim je krajem svibnja izdana tjeralica kako bi se optuženi uhitio i smjestio u pritvor, ali ona zasad nije dala rezultata. Drvenko, po podacima iz optužnice, ima završenu osnovnu školu, razveden je, lošeg  imovnog stanja, a iza sebe ima jednu presudu s uvjetnom kaznom. Optužnica, što je proslijeđena riječkom Općinskom sudu, nije još pravomoćna.