Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. rujna 2019.
Izrečena presuda

Radoslav Čubrilo osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u Lovincu

Foto Petar FABIJAN
Foto Petar FABIJAN
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2011. u 14:17 2011-10-18T14:17:00+02:00

Čubrilo je odgovoran za ubojstva Stjepana Katalinića, Jure Sekulića, Marka Pavičića, Ivana Ivezića i Martina Šarića 5. kolovoza 1991. godine 

RIJEKA - Vijeće riječkoga Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić osudilo je u odsutnosti Radoslava Čubrila (57) na maksimalnih 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Čubrilo je osuđen u svojstvu zapovjednika paravojne tzv. Velebitske jedinice koja je 5. kolovoza 1991. godine nedaleko Lovinca mučki likvidirala pet Hrvata iz Lovinca. On je protivno Ženevskim konvencijama i dvama protokolima istih konvencija naredio nepoznatim vojnicima svoje paravojne Velebitske jedinice da likvidiraju civile iz Lovinca. Tom prilikom ubijeni su Stjepan Katalinić, Jure Sekulić, Marko Pavičić, Ivan Ivezić i Martin Sekulić.

U obrazloženju presude sutkinja Kovačić je pojasnila da je osuđujuća presuda donijeta na temelju rezultata dokaznog postupka. Saslušano je 33 svjedoka, dva sudska vještaka balističke odnosno sudsko-medicinske struke, u Lovincu je obavljena rekonstrukcija i pregledane su CD snimke. Sutkinja je u obrazloženju posebno navela iskaze više svjedoka koji su iskazivali da je Čubrilo u Raduču osnovao Velebitsku jedinicu, da je bio arogantan i sklon nasilju.

Konkretno, dokazano je kako je Čubrilo je 5. kolovoza 1991. godine bio u Lovincu sa svojom paravojnom jedinicom i tom prilikom, osim paljenja i pljačkanja, zarobio je šest Lovinčana. Tijekom popodneva poslao je zarobljenog Marka Račića u Lovinac s porukom da MUP-ovci napuste Lovinac jer će u suprotnom ubiti taoce. Račić je poruku prenesao policiji u Lovincu, a leševi svih petero Lovinčana su uskoro pronađeni nedaleko Lovinca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.