Nepravomoćna presuda

RATNI ZLOČIN Čelnik Teritorijalne obrane Vojnić na riječkom sudu osuđen na 15 godina zatvora

Šarlota Brnčić

U zločinima počinjenima od 1992. do 1995. godine ubijena su dva civila, zapaljeno je najmanje 50 kuća i gospodarskih objekata, odvezena je stoka te poljoprivredni strojevi i osobna vozila, a nezapaljene kuće su devastirane



Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić nepravomoćno je osudilo na 15-godišnju kaznu zatvora Vladimira Kekića, 62-godišnjeg ratnog zapovjednika 1. bataljuna 5. kordunaške brigade Teritorijalne obrane Vojnić, kojem se sudilo za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Državljaninu Srbije, rođenom u Vojniću, a koji sada živi u Beogradu, sudilo se u odsutnosti.


Kekića se teretilo da je zločin počinio u razdoblju od 8. ožujka 1992. do 6. kolovoza 1995. godine, za vrijeme oružanog sukoba regularnih snaga Hrvatske vojske i policije s paravojnim formacijama pobunjenih pripadnika srpskog stanovništva i postrojbama JNA na širem području Karlovca.


Kao zapovjednik 1. bataljuna 5. Kordunaške brigade Teritorijalne obrane Vojnić, koja je držala položaje od Banske Selnice do Brođana uz rijeku Kupu i u dubinu do Slunjskih Moravica, bio je zadužen i odgovoran za primjenu odredbi međunarodnog ratnog prava o zaštiti civila.




Iako je znao da pripadnici njemu potčinjenih postrojbi nezakonito odvoze i otuđuju imovinu izbjeglih Hrvata s tog područja, da uništavaju napuštene kuće te psihički i fizički zlostavljaju te ubijaju civile, nije poduzeo ništa da se takva nezakonita postupanja spriječe, suzbiju, a počinitelji kazne.


U zločinima su ubijena dva civila, zapaljeno je najmanje pedeset kuća i gospodarskih objekata, odvezena je stoka te poljoprivredni strojevi i osobna vozila, a nezapaljene kuće su devastirane.


Civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti prisiljavano je i da kopa rovove. Tijekom sudskog postupka saslušano je više svjedoka, neki od njih izvanraspravno jer nisu došli na suđenje zbog bolesti ili su u podmakloj dobi. Sud je poslao i zamolnicu pravosuđu Srbije da se tri svjedoka saslušaju u toj zemlji. Jedan od svjedoka koji je pristupio raspravi na riječkom sudu bio je pripadnik bataljona kojem je komandant bio Kekić.


Kazao je kako ne zna ništa o ubojstvima civila, no posvjedočio je kako se s pljačkanjem na okupiranim područjima krenulo već prvog dana. Dodao je i da zna da je u mjestu Ribari na karlovačkom području bilo puno spaljenih i uništenih kuća. Izjavio je i da nije čuo da je Kekić ikoga pozivao na odgovornost zbog tih nemilih događanja. Koliko zna, ništa nije spriječio.


Prisjetio se i slučaja da je Kekić, odnosno njegov vozač zajedno s njegovim ljudima, kamionom odvezao solarno grijanje s jedne kuće u Lemić-brdu. No, nešto stoke, što se uzimalo za potrebe vojske, se i plaćalo, naveo je svjedok.