Odgovor PUZ-a

RACIJA U ZAGREBAČKOM FUNKU: Policija tvrdi da nije mlatila ljude, a ogrebotine su, kažu, od ranije

Vanja Vesić

foto: facebook / funk

foto: facebook / funk

Liječnik koji ih je pregledao utvrdio je da nemaju vanjskih ozljeda, te se nitko od njih nije žalio na bolove, dok je za ogrebotinu na laktu kod jednog od njih utvrđeno da je starijeg postanka - tvrde iz policije. 



Policijska uprava Zagrebačka potvrdila je za naš list da je tijekom noći sa subote na nedjelju bio postupak policijske racije i da trenutno provodi “inspiciranje događaja”. Prema dosad prikupljenim informacijama, tvrde, nisu utvrđeni propusti u postupanju policijskih službenika. Drugim riječima, kažu da nije bilo premlaćivanja građana. Racijom su bile obuhvaćene čak 102 osobe:


– Obzirom na medijske napise vezane uz navedeno policijsko postupanje, Policijska uprava zagrebačka provodi inspiciranje događaja te prema do sada prikupljenim informacijama i pregledom dostupne dokumentacije nisu utvrđeni propusti u postupanju policijskih službenika – tvrde iz policije: 


– U prostorije policije dovedeno je šest osoba, četiri osobe zbog prekršajima protiv javnog reda i mira – trojica muškaraca starosti 19, 53 i 31 i jedna žena(30), te dvije muške osobe (28 i 18) zbog prekršaja Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga. Nad tri osobe, dvojicom muškaraca od 19 i 53 godine, te jednom ženskom osobom(30) upotrebljena su sredstva prisile zbog odbijanja postupanja po naredbi policijskog službenika, svladavanja otpora i sprječavanja bijega nakon čega su i dovedeni u službene prostorije gdje im je ponuđena i pružena liječnička pomoć.




Liječnik koji ih je pregledao utvrdio je da nemaju vanjskih ozljeda, te se nitko od njih nije žalio na bolove, dok je za ogrebotinu na laktu kod jednog od njih utvrđeno da je starijeg postanka – tvrde iz policije objašnjavajući da je racija kriminalističko-taktička radnja kojom se privremeno ograničava sloboda kretanja kako bi se pronašli izvršitelji kaznenih djela, bjegunci i sl.



Prilikom racije policijski službenici imaju ovlast građanima davati upozorenja i naredbe a građani su dužni postupati po tim naredbama – uvjeravaju iz policije koji su proveli postupak s ekipama iz Ministarstva financija, Porezne uprave područnog ureda Zagreb, službenika Ministarstva rada, Inspektorata rada. Utvrđen je i prekršaj iz Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.


Kako su svjedoci i privedeni opisali ovaj događaj možete pročitati na ovom linku.