Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Zločini u akciji "Maestral"

"Pume" terete suborce za likvidaciju zarobljenika: Korade je bio gospodar života i smrti

Po optužnici, likvidaciju svih šestorice zarobljenika u Miliništima i Halapićima naredio je Korade
Po optužnici, likvidaciju svih šestorice zarobljenika u Miliništima i Halapićima naredio je Korade
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2011. u 14:40 2011-04-18T14:40:28+02:00

Četvorica bivših pripadnika topničke bitnice 7. gardijske brigade »Pume« izravno su na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedoci teretili dvojicu bivših suboraca, Antuna Novačića i Nenada Jurinca, da su u akciji »Maestral« 1995. pucali u srpske zarobljenike

ZAGREB Četvorica bivših pripadnika topničke bitnice 7. gardijske brigade »Pume« izravno su na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedoci teretili dvojicu bivših suboraca, Antuna Novačića i Nenada Jurinca, da su u akciji »Maestral« 1995. pucali u srpske zarobljenike. 

Na suđenju sedmorici pripadnika »Puma« zbog strijeljanja šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mliništima i Halapićima svjedok Josip Haramina ostao je pri svojem iskazu iz istrage kad je rekao da je preko radioveze čuo zapovjednika brigade, pokojnog generala Ivana Koradea, da u njegovu postrojbu na položaju u Mliništima kod Glamoča u BiH šalje dvojicu ratnih zarobljenika »za osvetu zbog ubojstva njihova zapovjednika bitnice«. Svjedok je vidio da su njegovi suborci zavezane zatvorenike tukli, a potom su ih trećeoptuženi Antun Novačić i šestooptuženi Goran Gaća odveli na rub šume. Osobno je vidio da je u jednog od zarobljenika pucao Novačić.  
   Svjedok Mihajlo Brmbota priznao je da je i sam jednog od zarobljenika udario. »No vidio sam da će vrag odnijeti šalu pa sam okrenuo leđa i čuo tum-tum«, kazao je te dodao da je nakon toga čuo jednog zarobljenika kako govori »nisi me pogodio«, na što je, kako je posvjedočio, tog zarobljenika hitcem u čelo ubio pripadnik brigade zvan Krezo kojemu se ne sjeća imena. 

Od svjedoka Milana Kramarića sud je doznao da je to bio nadimak petooptuženog Nenada Jurinca kojega je zajedno s Novačićem optužio da su pucali u dvojicu zarobljenika. I on je vidio kad su prije likvidacije zarobljenike tukli njegovi suborci kojih je, po riječima svjedoka Vlade Čavića, bilo između 20 i 25. 

Čavić je posvjedočio da su »kolege bile revoltirane ubojstvom zapovjednika bitnice« te su 30 do 40 minuta šamarali i prijetili zarobljenicima. On se, kaže, udaljio, nakon čega je čuo kratki rafal i rečenicu »Nove, nisi ga pogodio«, a potom i drugi rafal, no nije vidio tko je pucao. 

Svjedoci su posvjedočili i da je Korade bio »strah i trepet« i »gospodar života i smrti« te da su ga se svi bojali jer je prijetio pištoljem. Svjedok Kramarić dodao je kako se pričalo da je Korade osobno ubio jednoga zarobljenog oficira JNA.

Po optužnici, likvidaciju svih šestorice zarobljenika u Miliništima i Halapićima naredio je Korade, a kao izvršitelji optuženi su brigadir Emil Črnčec, bivši zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Novačić, Robert Precehtjer, Jurinac, Gaća i Robert Bevak.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.