Bježao zbog straha

Puljanin s kanadskom adresom o incidentu u Rijeci: “Policajci su me bez razloga srušili na tlo, bojao sam se da će me ubiti”

Fiore Vežnaver

Vedran Šoštarić ima lakše ozljede na nozi, glavi, laktu i leđima / Snimio F. VEŽNAVER

Vedran Šoštarić ima lakše ozljede na nozi, glavi, laktu i leđima / Snimio F. VEŽNAVER

Vedran Šoštarić, 38-godišnjak koji živi u Torontu, tvrdi da je sve počelo kada je rekao policajcu da će snimati razgovor jer se ne osjeća sigurno, a ovaj mu to zabranio



 Nepojmljivo mi je da je policija tako postupala prema meni, prvenstveno jedan policajac iz ophodnje koji me bez razloga fizički napao. Dosta sam putovao po svijetu, nigdje dosad nisam imao ovako neugodno iskustvo. Nisam očekivao da bi mi se ovako nešto moglo dogoditi u vlastitoj domovini, još u Rijeci. Nakon svega mogu reći kako imam dojam da sam se, kada sam prije sedam mjeseci bio na maratonu u Iraku, osjećao sigurnijim tamo nego u Hrvatskoj. Došao sam u Hrvatsku na godišnji odmor, šest godina nisam bio u svojoj zemlji. U prvi mah bila mi je misao da poslije ovoga odmah odem iz Hrvatske, ali sam ipak odlučio ostati ovdje na odmoru.


S gorčinom nam to govori 38-godišnji Vedran Šoštarić, rođen u Puli, sa završenim Filozofskim fakultetom u Rijeci, sadašnjom adresom u Torontu u Kanadi, koji ima i hrvatsko i kanadsko državljanstvo. Tvrdi da je prije nekoliko dana bio žrtva bezrazložne pretjerane grubosti policije prema njemu, pri čemu je zadobio i lakše ozljede, na nozi, glavi, laktu i leđima.


Ne smiješ snimati!


Prva dva dana nakon događaja najveći su mu problem bili bolovi u vratu, zbog čega nije mogao govoriti ni jesti normalno. Kaže da je odlučio izaći u javnost s ovim slučajem, iako su mu svi govorili da je »bolje s rogatim se ne bosti«.




Šoštarić objašnjava da se slučaj odigrao prošlog četvrtka na Sv. križu na Vežici, nakon što se oko 22 sata našao s prijateljima u lokalu na zvjezdarnici. Navodi kako je popio dva piva, a oko pola sata poslije ponoći s jednom prijateljicom s fakulteta, koju godinama nije vidio, otišao u obližnji parkić.


– Pričali smo i bili na vrtuljku kada sam vidio kako je prošao policijski auto. Uskoro se pojavio jedan policajac, tražio je da mu pokažem osobnu iskaznicu – prisjeća se Vedran Šoštarić.


– Rekao sam da nemam, da imam kanadsku vozačku dozvolu. Pitao sam što sam učinio? Policajac mi je odgovorio nešto u smislu kako odgovaram opisu nekih razbojnika koje traže. Na to sam se malo nasmijao. Rekao sam policajcu: Snimat ću ovaj razgovor, ne osjećam se sigurno, te na mobitelu pritisnuo snimanje. »Ne smiješ snimati!«, rekao mi je policajac. Kazao je da se u Hrvatskoj to ne smije. Tada sam izustio psovku, ali ne njemu. Koji trenutak kasnije završio sam na tlu… Drugi policajac, kojeg dotad u mraku nisam ni vidio, zaletio se u mene i srušio me. Ne sjećam se dobro detalja, bio sam u šoku, ali znam da nisam pružao nikakav otpor, dok me taj policajac nekako gušio. Sve se jako brzo odigralo. U jednom trenutku kvrcnulo mi je u vratnom kralješku. Imao sam dojam da će me ubiti. Tada sam i jednog i drugog policajca gurnuo, maknuo sa sebe. Počeo sam bježati iz tog mraka, otišao na cestu gdje ima svjetla, bio sam u strahu… – priča dalje.



»Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske zatekli su 7. srpnja, oko 2,10 sati, prilikom pozorničko-ophodne djelatnosti u parku u Ulici Sveti križ u Rijeci, dvije osobe. Zatečeni muškarac odbio je dati na uvid osobne dokumente i vrijeđao policijske službenike sa čime nije prestao niti nakon upozorenja te se pokušao udaljiti s mjesta događaja. Slijedom iznesenog policijski službenici su prema navedenom muškarcu postupili u skladu sa svojim ovlastima iz čl. 82., 84. i 85. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.


Priveden je u službene prostorije policije gdje je odbio provjeru alkoholiziranosti, a obavljenim liječničkim pregledom utvrđeno je kako je lakše ozlijeđen. Primjedbe na postupanje policije nije iznio.


Zbog počinjenja prekršaja iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira prekršajno se prijavljuje mjerodavnom Prekršajnom sudu, a zbog prekršaja iz čl. 16. Zakona o osobnoj iskaznici izdan mu je obvezni prekršajni nalog. U ovom događaju lakše je ozlijeđen policijski službenik«, navodi se u priopćenju Policijske uprave primorsko-goranske.



Zadržan u policiji


– Vikao sam: »Nemojte me ubiti!« Pokazivao sam kanadsku vozačku dozvolu. Uskoro je pokraj mene prošao policijski auto. Bojao sam se da će me ozlijediti, pa sam potrčao natrag – opisivao je Šoštarić, dodajući da su ga uskoro priveli pripadnici interventne policije koji su ga odveli u policijsku postaju.


Nakon što, kako je objasnio, zbog bolova u vratu i grlu nije mogao puhati u alkometar, stigla je i liječnica koja ga je pregledala, a onda je odvezen i na pregled u bolnicu. Poslije povratka u postaju bio je, kaže, zadržan na dvije lokacije sve do 14 sati. Pojašnjava da je u međuvremenu sankcioniran s 200 kuna, zbog narušavanja javnog reda i mira te zato što nije imao osobnu iskaznicu.


Šoštarić, koji navodi da je po zvanju profesor filozofije i povijesti, kaže da dosad još nije prijavio MUP-u slučaj, po njegovom mišljenju, neutemeljene primjene policijske sile u parku, ali je kontaktirao s odvjetnikom kako bi mu proslijedio dokumentaciju, uz ostalo liječničku, i zastupao ga.


– Nakon svega sam primijetio da u mobitelu više nema snimke – napominje Vedran Šoštarić, Riječanin koji deset godina živi u Kanadi, i dosad se vani, kako sam kaže, bavio nizom poslova, od vođenja restorana i noćnog kluba, do prodaje automobila i igračaka.