Suđenje Kulišeku

Psihijatrica o stanju ubojice iz Dramlja: ‘Pričao je da ima glasove i mora ubiti Sotonu’

Fiore Vežnaver

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Optuženikove su riječi bile da ima glasove u glavi, naređujuće, koji mu govore da mora ubiti Sotonu. Pričao je da su mu drugi čitali misli. To je užasno, strašno, u psihopatskom smislu. Pacijent nije u realitetu kod takvih situacija – svjedočila je dr. Anica Biško, psihijatrica iz BOLS-a



RIJEKA Prva dijagnoza bila je akutni psihotički poremećaj. Pacijent Dino Kulišek bio je dosta povučen, šutljiv. Imate osjećaj da stvarno imate pred sobom bolesnika, praznog i udaljenog, emocionalno opustošenog. Kao da se dosta dugo muči s tom svojom problematikom. Kad sam ga pitala ima li grižnju savjesti, rekao je: i da, i ne. Imam, jer sam oduzeo život, a i nemam, jer sam grozno patio sedam-osam mjeseci. Već u startu isključila sam mogućnost manipulacije, da pacijent sve fingira. Glasovi u glavi, kako ih on naziva, ostali su prisutni cijeli tijek liječenja.


Govorila je tako na prošlom suđenju dr. Anica Biško, psihijatrica iz zagrebačke Bolnice za osobe lišene slobode (BOLS), u kojoj je Kulišek boravio oko 11 mjeseci. Pri svojim zaključcima ostala je i jučer, na saslušanju u nastavku suđenja 25-godišnjem Dinu Kulišeku iz Dramlja, optuženom za stravičan zločin u Crikvenici, ubojstvo 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo, kojima je nožem zadao ukupno 60-ak rana. Kulišeku se sudi iznova, a na ponovljenom suđenju još je više u fokusu rasvjetljavanje njegove ubrojivosti u vrijeme zločina.


Psihijatrica Biško potvrdila je svoju raniju izjavu da je »Kulišekova patnja bila strašna«.


Strašna patnja 




– Optuženikove su riječi bile da ima glasove u glavi, naređujuće, koji mu govore da mora ubiti Sotonu. Pričao je da su mu drugi čitali misli. To je užasno, strašno, u psihopatskom smislu. Pacijent nije u realitetu kod takvih situacija. Rekla sam da je to patnja psihotičkog pacijenta, za njega strašna – kazala je jučer psihijatrica, dodajući da je tadašnje stanje Kulišeka, koji je u zatvorsku bolnicu smješten nekoliko dana nakon ubojstva, ukazivalo na »prazninu, emocionalnu opustošenost i udaljeno stanje«. Za njušne halucinacije (osjećaj smrada), koje je također znao imati Kulišek, kazala je da je to simptom koji se javlja kod šizofrenije, a inače sve spomenute halucinacije mogu biti u okviru akutnog psihotičkog poremećaja.


Doktorica Biško je kazala da u siječnju 2015. godine, sedam mjeseci nakon što je Kulišek primljen u BOLS, kod njega više nije bilo imperativnih slušnih halucinacija, ali su one postojale i dalje.


– Ali, nisu bile uznemirujuće, jer više nisu bile imperativnog karaktera. Sjećam se da više nije bilo toliko obilja sumanutog sadržaja te da je klinička slika bila bljeđa, obmane slušnih osjetila nisu bile zastrašujućeg karaktera – konstatirala je psihijatrica, objašnjavajući da su ovakve promjene očekivane jer se pacijentima terapija antipsihoticima i daje kako bi bolest ušla u remisiju.


Kulišek je bio konzument droge, ali nije bio i ovisnik.


– Nismo uočili organske promjene koje ostavlja dugotrajna ovisnost – kazala je doktorica Biško, dodajući da je optuženik konzumirao marihuanu, probao i sintetske droge, a prema njegovom vlastitom kazivanju, s uzimanjem droge krenuo je u 16. godini.


Nije fingirao 


Liječnica u BOLS-u i jučer je bila mišljenja da im Kulišek nije fingirao svoje psihičko stanje dok je bio u zatvorskoj bolnici, već je iskreno rekao ono što je zaista bilo.


– Već su me ispitivali o mogućnosti manipulacije optuženika. S obzirom na složenost psihotičke produkcije, simptoma, smatram da nije bio u mogućnosti složiti to tako sistematično. Na temelju razgovora s njime, moj je dojam da je sve ono što je rekao u intervjuima bilo iskreno i proživljeno – naglasila je psihijatrica Biško.


– Dakle, smatrate da niste bili izmanipulirani. Držite da biste prepoznali manipulaciju okrivljenika? – zaključno je pitao i sudac Domagoj Vučkov.


– Da, tako je – podvukla je psihijatrica dr. Anica Biško.


U sudnici je jučer pročitan iskaz i dr. Sanje Poljarević, ondašnje psihijatrice BOLS-a, čija je radna dijagnoza za Kulišeka, nakon što je u bolnicu stigao iz riječkog zatvora, također bila – akutni psihotički poremećaj.



– Kada nam je Kulišek pričao zašto je to napravio rekao je da je taj dečko bacio na njega crnu magiju, ili uroke. Izgledao je tada malo čudno, ravnodušno je sve to prepričavao, bez nekih emocija. Kao da priča o nečem ne tako strašnom, nečem svakidašnjem – kazao je u svom obraćanju sudu svjedok koji se našao u riječkom zatvoru istovremeno kad i Kulišek. Nije bio s njim u istoj sobi, ali je, kako je rekao, jednom prilikom s njim razgovarao za vrijeme šetnje u zatvoru. Svjedok, 41-godišnji muškarac, složio se jučer u sudnici sa svime pročitanim iz ranijeg iskaza.


– Prepričavao je to što je napravio. Kako je došao do tog dečka i da ga je nožem pikao. Pričao je i da je izbo djevojku, sve što smo kasnije mogli pročitati u novinama. Za vrijeme šetnje nije pričao to samo meni, bilo je prisutno desetak ljudi – objasnio je sudu bivši pritvorenik.



– Klinička slika pri njegovom prijemu bila je: obilje sumanutosti, ideje persekucije (proganjanja, op. n.), prisutne slušne halucinacije, uz povremene olfaktorne halucinacije (vezane uz čulo njuha, op. n.), osjećaj smrada u nosu, kada bi se halucinacije pojačale. Najduže se zadržalo to da pacijent ima glasove koji mu se obraćaju. U početku su bili imperativni, govorili mu što da radi. Poslije je to izblijedjelo, ali su glasovi ostali. Imao je vizije. Kod njega je bio prisutan i osjećaj čitanja misli. U razgovoru bi rekao da zna da mu ja čitam misli, da ga neke stvari ne moram pitati – opisala je bivša psihijatrica u BOLS-u, koja sada navodno radi u Nizozemskoj. Upitana da li je, pojednostavljeno rečeno, Kulišek mogao »odglumiti« svoje psihičko stanje, rekla je da nije stekla takav dojam.


Bio je depresivan 


Jučer je ponovo saslušan liječnik koji je pregledao Kulišeka u riječkom zatvoru nakon što je smješten u ćeliju poslije zločina. Prepisao mu je terapiju, a onda je odveden u zatvorsku bolnicu u Zagrebu.


– Nisam imao dojam da je Kulišek uznemiren zbog onog što je učinio. Ali, zatvorenici su općenito mirni kada dođu u zatvor, ne znaju što ih čeka. Općenito, bio je depresivno raspoložen – konstatirao je liječnik koji je na prošlom suđenju naveo da je u razgovoru s Kulišekom od njega saznao da »čuje glasove«.


– Kao da je pričao s nekim ljudima mimo mene, nije ni gledao u mene. Za vrijeme razgovora sa mnom imao je ponekad i glavu okrenutu od mene, dok je govorio s »tim ljudima«. Pokazivao je rukama kao da s nekim komunicira – kazao je liječnik.


– Pa, je li Kulišek uopće gledao u vas tijekom pregleda? – pitao je optuženikov branitelj, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.


– Vjerojatno jest – zaključio je liječnik.


Psihologinja Helena Sveško Visentin, kod koje je Kulišek bio na pregledu u svibnju 2011. godine, tri godine prije ubojstva, kazala je jučer da je u svom nalazu za optuženika tada navela sklonost impulzivnom ponašanju, površnom sagledavanju sebe i okoline te brzom reagiranju, bez potrebe dubljeg uvida u moguće posljedice. Sam je opisivao da ga nitko ne razumije, da je okolina neprijateljski raspoložena prema njemu. Njegova percepcija je bila da je neopravdano kažnjavan. Psihologinja je objasnila da kod optuženika može doći do »paranoidne obrade realiteta« kad se uzbudi, a povod može, primjerice, biti sukob s roditeljima ili loše ocjene u školi, na što se njegova majka tada i žalila. Psihologinja je objasnila da Kulišekovo stanje koje je tada dijagnosticirano može progredirati, u bolest ili u dobrom smjeru, a može i ostati u okviru strukture ličnosti.