Kriva za prijevaru

Prva presuda nakon devet godina: Cvjećarici Rozmari Macura dvije godine i 10 mjeseci zatvora

Slavica Kleva

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Njezina majka Jasenka Macura osuđena je na osam mjeseci, uvjetno dvije godine. Rozmari je oduzeta imovinska korist od 240.000 kuna, a Jasenki 41.000 kuna, a za dvije žrtve  tandema prevarantica sutkinja je dosudila odštetu  u ukupnom iznosu od 110.000 kuna



Rozmari Macura, 45-godišnja Riječanka i njezina majka, 65-godišnja Jasenka Macura, proglašene su krivima zbog prevara. Rozmari je nepravomoćno osuđena na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine i deset mjeseci, a majka Jasenka na osam mjeseci, uvjetno na dvije godine. Riječ je o presudi za jedan od dvaju optužnih akata koji su tijekom suđenja najprije objedinjeni pa potom opet razdvojeni kako bi sudski postupak bio ekonomičniji i brži. Rozmari je osuđena u ovom postupku za tri kaznena djela, od kojih je jedno produljeno s pet kaznenih radnji, a njezina majka za dvije radnje.



»Koprcala sam se dok sam mogla«


– Prijevarne namjere apsolutno nisam imala prema nikome. Kad sam vidjela  da ne mogu više, stala sam 2005. godine. Koprcala sam se i vraćala dugove koliko sam mogla i nisam više ništa mogla učiniti. Strašno je koliko sam novaca  dala i plaćala ljudima koji su dizali kredite, kazala je kratko tijekom suđenja optužena Rozmari Macura. Za razliku od nje, Jasenka Macura nije željela iznositi obranu i nije željela odgovarati na pitanja suda i tužitelja. U tijeku je još jedan sudski postupak koji se vodi protiv Rozmari Macura, u njemu je optužena za daleko veći  broj kredita koji su u njeno ime i za njene potrebe podizali njezini prijatelji.





Sutkinja Damira Delost ujedno je dosudila imovinskopravni zahtjev za dvije oštećenice u ukupnom iznosu 110 tisuća kuna, a oduzela im je i imovinsku korist. Rozmari Macura oduzela je 240 tisuća kuna, a majci Jasenki oko 41 tisuću kuna.


Prijevarne namjere


Olakotnim okolnostima sud je cijenio dosadašnju neosuđivanost, ali ne i protok vremena, naglasila je jučer sutkinja Delost prilikom izricanja presude na čiju objavu nisu došle osuđene kći i majka.


– Protok vremena nije moguće cijeniti olakotnim jer je upravo svojim ponašanjem Rozmari Macura pridonijela dugotrajnosti postupka, kazala je sutkinja, naglasivši kako je otegotnim cijenila korištenje prijateljskih odnosa s oštećenima da bi ostvarila imovinsku korist.


– Što se tiče prijevarne namjere, ona je dokazana ispitivanjem oštećenika iz čijih iskaza proizlazi da je svakom od njih predočavala različite razloge podizanja kredita, između ostalog je navela sutkinja Delost. Prije same objave presude zamjenica Općinskog državnog odvjetnika Suzana Gracin istaknula je kako je »nakon devet godina druženja u sudnici« došao trenutak da se jedan kazneni postupak protiv bivše cvjećarice okonča, premda je riječ o optužnici novijeg datuma.



Skupo plaćena »puka formalnost«


Modus operandi koji je Rozmari Macura primjenjivala istovjetan je u svim točkama, a inkriminacije sežu u 2004., 2005. i 2006. godinu. Majka Jasenka Macura tereti se da je početkom srpnja 2004. godine, prethodno se dogovorivši s kćeri Rozmari, privoljela svoju prijateljicu da u svoje ime digne kredit u iznosu od deset tisuća eura, jer je »njezinoj kćeri novac potreban za saniranje financijskih poteškoća«. Zapravo, Jasenka Macura je rekla svojoj prijateljici kako je to »samo puka formalnost da ona podigne kredit kad će rate kredita ionako otplaćivati Rozmari«. I tako je oštećena primjerice podigla 2005. godine kredit u Zagrebačkoj banci u iznosu od 15 tisuća eura na sedam godina, a gotovinu predala Rozmari. Rozmari je, doduše, dvanaest rata u djelomičnom iznosu i platila, ali preostale rate, više od sedamdesetak, uredno je podmirivala oštećena. Mjesec dana kasnije  još jedan kredit od 10 tisuća eura s otplatom na sedam godina, sredinom listopada još jedan od 6.783.40 eura, na rok od pet godina.



– Rozmari Macura postupala je s prijevarnom namjerom jer smo tijekom dokaznog postupka doznali da su ona i njezina majka podizale i druge kredite, iako nije bila riječ o krajnjoj nuždi, nije riječ o bolesti, Rozmari nema djece, nije imala korporaciju, a za nju su podizali kredite prijatelji i poznanici iz samo njoj poznatih razloga, naglasila je Gracin.


Dobri prijatelji


– Podiže jedan kredit 26. srpnja 2004. godine, drugi krajem studenog iste godine, a ne zatvara prethodno podignuti kredit. Pa potom opet u lipnju, pa u srpnju podiže nove kredite na ime drugih osoba. Zašto je to tako? Iz prijevarnih namjera, pet kredita ukupne vrijednosti 52 tisuća eura podiže, da niti jedan nije »zatvorila«, a niti jedan nije podigla na svoje ime. Pa onda podiže još jedan na deset tisuća eura, pa još jedan na isti iznos, u samo godinu i pol dana. Otuda prijevarna namjera. A koga je prevarila? To su obični, skromni ljudi, njezini prijatelji i poznanici koje je izuzetno teško pogodila takva situacija, a ona niti u jednom trenutku nije rekla u kakvoj se financijskoj situaciji nalazi. Ona je dobro  procjenjivala ljude kojima može izmišljati. Sjetimo se kako je svjedočila prevarena žena, doživljavala je Rozmari kao svoju kćer, a Jasenku Macura kao sestru. I sama svjedokinja je za sebe rekla da se »osjećala kao ovca pred klanje«. A Rozmari je, sjetimo se, tom prilikom bez trunka kajanja odgovorila svjedokinji kako uopće ne zna tko joj plaća rate kad je u mirovini pa se i ne zna tko je u ovom postupku zapravo oštećen.


Koprcala se Rozmari Macura šireći krug ljudi koje je uvlačila u prijevarni krug. A što se tiče Jasenke Macura, ona je znala u kakvoj joj se situaciji kći zatekla pa i jest supočinitelj jer je svojoj kćeri protupravno pribavila novac, kazala je u jednom dahu tužiteljica Gracin u završnoj riječi.


Odvjetnik Rozmari Macura Anton Denona  smatra da tijekom dokaznog postupka nisu ispunjene sve pretpostavke da bi netko bio prevaren s namjerom. Pitanje prijevarne namjere kroz godinu i pol, koliko je podizano kredita, treba tek utvrditi je li riječ o prijevarnoj namjeri ili je to dovođenje u zabludu.