Analiza stručnog tima

Propucavanje migranta u Gorskom kotaru: Evo što se, prema nalazu policije, dogodilo na Tuhobiću

Hina

Ilustracija, Foto: D. ŠKOMRLJ

Ilustracija, Foto: D. ŠKOMRLJ

Prema izvješću Stručnog tima do ozljeđivanja osobe nije došlo zbog ciljane uporabe oružja, već uslijed spleta nesretnih okolnosti



Do ozljeđivanja nezakonitog migranta, u subotu na području Tuhobića, nije došlo zbog uporabe vatrenog oružja kao sredstva prisile, već uslijed spleta nesretnih okolnosti, utvrdio je stručni tim Ravnateljstva policije.


Stručni tim je utvrdio da se policajac koji je radio na suzbijanju nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta na planini Tuhobić, odvojen od ostatka skupine policajca, zatekao okružen grupom od oko dvadesetak nepoznatih osoba za koje je posumnjao da se radi o nezakonitim migrantima, što se kasnije i potvrdilo.


Policija ističe kako je policajac vidjevši da mu se približava skupina nepoznatih, na hrvatskom i engleskom jeziku više puta naredio: Stoj, policija!




”Unatoč tome, osobe se nisu zaustavile već su se oglušile na izdane naredbe i nastavile kretati prema policajcu. Da upozori ostale kolege, iz službenog je oružja ispalio hice u zrak, nakon čega se skupina razbježala”, stoji u priopćenju.


Neposredno nakon ispaljenih hitaca u zrak, policajcu je, zbog mokrog i klizavog tla, noga upala među stijene pa je pao na tlo, a istovremeno, prije nego je uspio zakočiti oružje, došlo je do slučajnog ispaljenja jednog streljiva, tvrdi policija, dodajući kako je policajac prilikom pada lakše ozlijeđen.


Prema izvješću Stručnog tima do ozljeđivanja osobe nije došlo zbog ciljane uporabe oružja, već uslijed spleta nesretnih okolnosti.


U skladu sa zakonom je ispalio hice u zrak radi traženja pomoći, no poskliznuo se i jedan hitac je otišao van kontrole te pogodio migranta. To se, ističe MUP, ne smatra uporabom vatrenog oružja kao sredstva prisile.


Ravnateljstvo dodaje da je priopćenje sažeto na okolnosti događaja koje se u ovom trenutku mogu javno obaviti, a bez prejudiciranja krajnjeg ishoda, budući da su u tijeku izvidi koji se provode u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom.


Prema zadnjim informacijama iz KBC Rijeka, ozlijeđeni muškarac više nije životno ugrožen. Preostale osobe iz grupe, njih 17, izrazile su namjeru zatražiti međunarodnu zaštitu, što im je i omogućeno, zaključuje Ravnateljstvo policije.