Mučni slučaj

Progovorio svećenik iz Tanzanije, optužen za zlostavljanje curice: ‘Mislim da ću umrijeti od muke’

Portal Novilist.hr

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler

SB Online razgovarao je sa svećenikom iz Tanzanije, župnikom iz Podvinja kod Slavonskog Broda, optuženom za spolno zlostavljanje 14-godišnje djevojčice. Ovaj 47-godišnji svećenik nakon pritvaranja pušten je na slobodu uz stroge mjere opreza. Za kazneno djelo spolne zloporabe prijavila ga je djevojčica, a riječ je o nedjelu koje ne podrazumijeva spolni odnos, nego, primjerice, neprimjeren razgovor ili dodirivanje.




Sam svećenik odbacuje optužbe i svoju krivnju, tvrdi da je žrtva mještana koji su slučaj iskonstruirali jer im smeta boja njegove kože.


– U ovoj župi s ovim prekrasnim ljudima sam već dugi niz godina, jako volim svoj poziv i obavljam ga s ljubavlju, jako jako jako mi je teško, govori svećenik za SB Online.


Potvrđuje da je pozvan u policiji i upoznat s optužbama, a kaže da samo želi biti svećenik i služiti župljanima, kako je i radio sve ove godine.




– Želim da bude sve u redu i da cijela ova naša župa funkcionira najbolje što može. I po zakonima Republike Hrvatske i po božjim zakonima. Neki ljudi, njihove namjere ne razumijem, molim se za njih, molim se da im Bog prosvijetli pamet, i da shvate da samo želim služiti crkvi onako kako najbolje znam.


Nikad nisam želio crkvene stvari dijeliti na način kako bi neki htjeli. Možda ih je to zasmetalo? Ne znam! Ali jako mi je teško zbog toga što mi rade pogotovo što me prijavljuju za nešto što nije istina, ja znam da nije istina, moji župljani znaju da nije istina, Bog zna da to nije istina.


Ne znam kako ću ovo preživjeti jako mi je teško, mislim da ću umrijeti od muke. Nikad u životu nikome ništa nažao učinio nisam, zašto mi to rade, sve učim da vjeruju u Boga, da se drže božjih zakona, zašto riječ božja nije došla do njih, zašto, zašto mi rade tako ružne stvari. Ne znam kako ću ovo preživjeti, govori optuženi svećenik.


Dodao je i kako sumnja u neke osobe koje mu, kako kaže, rade ružne stvari. SBonline piše kako, unatoč određenim medijskim napisima, svećenik nije udaljen iz službe i još je na čelu svoje župe, a od nedjelje će ići na godišnji odmor.