Priča još nije gotova

Progovorio muškarac iz Klane: ‘Bio sam trijezan, iako tvrde suprotno. Toliko o policijskoj istini’

Slavica Kleva

Foto R. Brmalj / Novi list

Foto R. Brmalj / Novi list

O rezultatima provedenog nadzora za komentar smo upitali i 35-godišnjeg L.B. koji je otpušten iz bolnice s prijelomom nosne kosti, ali zbog prijeloma poprečnog nastavka pršljena i dalje mora mirovati



RIJEKA Načelnik Policijske uprave primorsko-goranske Tomislav Dizdar i načelnik Druge policijske postaje Jozo Čorić jučer su se očitovali o incidentu u Klani na obilježavanju Rokove, u kojem je ozlijeđen 35-godišnji L. B. Tvrde da policija u ovom slučaju nije prekoračila svoje ovlasti. 


– Za vrijeme održavanja javnog okupljanja policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske postupali su prema 35-godišnjaku koji je nekoliko puta po vlastitom priznanju odbio dati na uvid osobne isprave, odbio postupiti po upozorenju i naredbi policijskih službenika te na naročito drski način remetio javni red i mir. Budući da upozorenjima i naredbama nije postignuta svrha policijskog postupanja, uporabljena su sredstva prisile, odnosno tjelesna snaga. Pri tom je 35-godišnjak pružao aktivni fizički otpor uslijed čega je, zajedno s policijskim službenicima, pao na pod licem prema dolje, ali i nastavio pružati aktivan otpor. Radi svladavanja daljnjeg otpora, eventualnog samoozljeđivanja ili ozljeđivanja drugih osoba, nad njim su uporabljena sredstva za vezivanje, stavljene su mu lisice. Osoba je samostalno ušla u specijalno policijsko vozilo radi privođenja na kriminalističko istraživanje. Tijekom vožnje prema policijskoj postaji, policijski službenici su primijetili da je 35-godišnjaku pozlilo te su zaustavili vozilo kako bi mu pružili prvu pomoć, odmah skinuli lisice i zatražili intervenciju Hitne medicinske pomoći. Dolaskom Hitne medicinske pomoći prevezen je u Klinički bolnički centar Rijeka, kazao je načelnik Dizdar.


Nadzorom je utvrđeno kako su policijski službenici tijekom službenog postupanja prema 35-godišnjaku zakonito primijenili policijske ovlasti, a nakon što mjerama upozorenja i naredbi nije postignut cilj. Kao sredstvo prisile uporabili su tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje kao najblaži oblik i to razmjerno intenzitetu i vremenu pružanja otpora građanina.




– Prilikom uporabe tjelesne snage dvojica policijskih službenika i 35-godišnjak pali su na tlo, uslijed čega su policijski službenici zadobili oguljotine. U odnosu na 35-godišnjaka, koji je licem pao na asfaltnu površinu, medicinskom obradom utvrđeno je da je zadobio lakše tjelesne ozljede. Na mjestu događaja ne postoji videonadzor, a kroz razgovor sa svjedocima nije se došlo do saznanja koja bi ukazivala na nezakonito postupanje policijskih službenika, kazao je na kraju Dizdar.


O rezultatima provedenog nadzora za komentar smo upitali i 35-godišnjeg L.B. koji je otpušten iz bolnice s prijelomom nosne kosti, ali zbog prijeloma poprečnog nastavka pršljena i dalje mora mirovati.


– Nemam komentara, samo bih upitao nadležne zašto su policijski službenici ekipi Hitne pomoći rekli da sam pijan pao i udario glavom o tlo, iako sam bio trijezan, a sada se tvrdi da sam zajedno s dva policajca pao na kolnik, kratko je odgovorio i dodao da će slučaj nastaviti koristeći pravna sredstva koja su mu na raspolaganju.


Odvjetnik Saša Jelušić kojeg je anagažirala obitelj ozlijeđenog i prijavljenog za narušavanje javnog reda i mira, L.B., nije htio komentirati slučaj.