Utorak, 9. veljače 2016.
Razbijena dilerska mreža

foto Privedeni dileri u Rijeci; Bosanac iz Pivke mozak šverca droge iz Slovenije u Hrvatsku

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor: Fiore Vežnaver , Ico Mikuličić , Šarlota Brnčić
Objavljeno: 30. listopada 2012. u 17:32

Šef krijumčara je 40 godišnji državljanin BiH s prebivalištem u Sloveniji,  službeno vlasnik jedne farme, koji je svoju bazu imao u Pivki. Farma je bila pokriće za lakše kontakte, a iz te baze se opskrbljivao i dio Hrvatskog primorja posebice dileri iz Rijeke

RIJEKA/KOPER  - Na ispitivanje pred tužiteljem USKOK-a u Rijeci prvi od četvero osumnjičenih za krijumčarenje droge iz Slovenije u Hrvatsku, nešto prije 17 sati, priveden je Marijan Čučić  (37) iz Ike. Saslušan u prisustvu svoje odvjetnice Ksenije Lučić, odlučio se na obranu šutnjom. Neslužbeno se saznaje da se sumnjiči da je prenosio drogu, da je bio tzv. mula, a spominje se količina od nekoliko stotina grama heroina i kokaina.

Žan Pjer Josipović , prema neslužbenim saznanjima, tereti se da je umiješan u kupoprodaju 400 grama heroina. Sumnjiči se da je tu količinu droge s kompanjonom u nekoliko navrata dovezao iz Slovenije u riječku regiju i prodavao. Za privođenja na tužiteljstvo bio je vrlo ljutit na medijsku pažnju, kamere fotoreportera i TV- kuća, sasuo je bujicu psovki i opaski koje nisu za novine. Na saslušanju ga je zastupao odvjetnik Milenko Škrlec. 

Treći je na ispitivanje priveden Josip Dragičević  iz Rijeke, uz odvjetnika Arisa Šarunića.

Posljednja je na saslušanje pred tužiteljem Nenadom Bogosavljevim dovedena jedina osumnjičenica među privedenima.

Saslušanja su se otegnula do kasnih večernjih sati.  

Josip Brtan već u zatvoru

Peta karika u narkolancu navodno je Josip Brtan (36), koji se otprije nalazi u zatvoru. On je već uhićivan i procesuiran zbog droge. Brtan ima iza sebe presudu riječkog Županijskog suda koji ga je 2007. godine osudio na godinu i pol dana zatvora jer je u Puli s kompanjonom kupovao heroin pa ga prodavao u Rijeci. Vrhovni sud mu je kasnije pooštrio kaznu, na tri godine zatvora. Brtan je svojedobno bio priveden  na sud i zbog sumnji da je s partnericom izveo oružano razbojništvo u sportskoj kladionici na Viškovu.  

I Žan Pjer Josipović već je procesuiran zbog droge, a ni Marijanu Čučiću ovo nije, kažu upućeni, prvi put da je prijavljivan zbog droge. 

Privođenje u Rijeci Foto Sergej DRECHSLER.jpg
Privođenje u Rijeci / Foto S. Drechsler

Rekorder Kristijan Rogić

Krijumčarenja prema Hrvatskoj obavljana su na razne načine, najčešće osobnim ili unajmljenim automobilima, ali neki su pokušavali i vlakom. Jedan od švercera je tako još prije mjesec dana uhićen na željezničkoj postaji u Matuljima kad je s ruksakom na leđima glumeći planinara pokušao prokrijumčariti drogu. 

Droga je najčešće švercana preko kurira često u tjelesnim šupljinama, ali i u želucu. Automobilima je išla preko graničnih prijelaza Pasjak i Rupa. Jedna od najvećih pojedinačnih zapljena se dogodila prije desetak dana kad je uhićen Riječanin Kristijan Rogić  kod koga je otkriveno nešto više od 500 grama heroina, ali to je izvedeno u tišini da se ne bi posumnjalo da je lanac otkriven. 

Dva milijuna kuna vrijedna droga

Oko dva milijuna kuna vrijedna droga zaplijenjena je samo u hrvatskom dijelu lanca u zajedničkoj međunarodnoj policijskoj akciji kodnog imena »Partner« koji su zajednički provele hrvatska i slovenska policija razbijajući veliki lanac krijumčara i preprodavača heroina i kokaina.

Čelnici hrvatske policije iz ove akcije; načelnik riječke krim-policije Željko Kruneš i načelnik za droge Tomislav Kristić te čelnici slovenske policije Marijan Fank i Dean Jurič  na konferenciji za novinare, izrazili su veliko zadovoljstvo suradnjom i zajedničkom akcijom koja je očistila više lanaca droge u Sloveniji i Hrvatskoj. Prije svega onaj iz Pivke, glavne baze iz koje je droga stizala u Rijeku te krakove kojim se dilala u Primorju. Zatim dio lanca iz Ljubljane u Pivku te krakove koji su dilali po Sloveniji.

Kristić je istaknuo da se u Rijeci »ne isplati dilati, i to znaju ne samo riječki dileri, nego je to poznato i u Hrvatskoj i u susjednim zemljama«.

Najveća tajnost

Ova je akcija u dvije države u velikoj tajnosti vođena pet mjeseci. Dodatni uspjeh je u tome što tajnost akcije nije probijena kroz svo to vrijeme, posebice što se tek u tijeku akcije otkrilo da je u lancu krijumčara i jedan slovenski inspektor iz odjela koji je vodio istragu. No, unatoč tome uspjelo se spriječiti da on ništa ne posumnja i ne dojavi krijumčarima. U završnom dijelu akcije u ponedjeljak u Kopru korumpirani slovenski policijski inspektor se prvi našao iza rešetaka. 

Šef krijumčara je 40 godišnji državljanin BiH s prebivalištem u Sloveniji,  službeno vlasnik jedne farme, koji je svoju bazu imao u Pivki. Farma je bila pokriće za lakše kontakte, a iz te baze se opskrbljivao i dio Hrvatskog primorja posebice dileri iz Rijeke. Riječka policija je uspjela otkriti da droga dolazi iz Slovenije, a malo po malo doznali su lokaciju i osumnjičene osobe. Dojavili su slovenskoj policiji početne informacije.

U konačnu akciju krenulo se tek ovog ponedjeljak po dogovoru sa slovenskom policijom. Rano ujutro na zajednički znak počela su uhićenja i pretrage stanova i prostora u obje države.

U Sloveniji je uhićeno 19 osoba a u Rijeci 9, ali je u riječkom zatvoru od ranije već 5 osoba za koje se zna da su dio iste organizacije. Saznajemo da nisu svi od privedenih jednako upleteni. Sad se treba rasplesti tko je koliko umiješan, glavni će završiti u zatvoru dok će se neki možda braniti i sa slobode.

Komentari

12
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • paris
  paris   Objavljeno: 1. studenog 2012. u 5:41

  Kad se skupi ovakva novinarska elita ,ili je NLpao tiraž ili policija mora pokazati učinkovitost.Uskoro ćemo saznati što su krijumičari švercali proteklih godina.KOliko traperica ,jakni i svega onoga što ovom narodu treba.

 • Slider
  Slider   Objavljeno: 31. listopada 2012. u 8:38

  ništa to nije dok ne vidim sva imena.... ima naših dosta na privremenom radu u deželi...

 • Mrkopalj
  Mrkopalj   Objavljeno: 30. listopada 2012. u 23:37

  Se klićem Sulio, organizator...he...he...he. A tek količina!

 • Prometej Pero
  Prometej Pero   Objavljeno: 30. listopada 2012. u 21:00

  sitne ribe, vjerojatno su im zasmetale na njihovom terenu
  samo im nisu uspjeli drmnuti....
  čudno šta sve možemo progutati

 • franc
  franc   Objavljeno: 30. listopada 2012. u 20:41

  hebo ih kojn. ljuba dobila 2 god. uvjetno za obično ljetovanje od par dana za prijateljicu i djecu !??? a onaj koji je umlatio 2 djevojčice autom dobio dozvolu za školovanje u švajcarskoj i već je vani. ne kužim ....

 • jaager
  jaager   Objavljeno: 30. listopada 2012. u 20:09

  Ovo jesu samo sitna dilerska posla .One istinski vrijedne pošiljke idu nekim sasvim drukčijim putevima i načinima uhodanima tradicijom koja traje 20tak godina.No svakako onaj tko se u ovakve bravure upušta kad tad naletjeti će na zasjedu...!

  • jaager
   jaager   Objavljeno: 31. listopada 2012. u 22:25

   F.T.>>>i ne samo kroz riječku luku ,ima još atraktivnijih načina no što znaš zaboravi ,što si vidio nemoj vidjeti a što eventualno možeš saznati nemoj saznati ...ne interesira te....

  • Franjo Tuđman
   Franjo Tuđman   Objavljeno: 30. listopada 2012. u 21:02

   organizirani kriminal ne funkcionira ako ga ne pokriva visoko rangirani policajci i državni odvjetnici. meni ovo više sliči na uklanjanje konkurencije od strane dobro organizirane mafije. u svakom slučaju dok ovi s gramima padaju kroz riječku luku mirno prolaze konteneri a nakraju uvijek nahebu samo sitne ribe.

 • yodahr007
  yodahr007   Objavljeno: 30. listopada 2012. u 19:35

  načelnik odjela je očito podoban,jer ovaku pizdariju izjaviti:"u rijeci se ne isplati dilati"...
  kreten kretenasti nikad nije čuo za oš gornja vežica?
  važno da je ljuba dobila 2 g uvjetno,time smo riješili sve

 • jugoslavenn
  jugoslavenn   Objavljeno: 30. listopada 2012. u 19:23

  gdje su imena ,da su ukrali čokoladu bi bila puna imena i prezimena

 • Blackking
  Blackking   Objavljeno: 30. listopada 2012. u 19:04

  Slaba je to neka zapljena za toliki broj osoba uključenih. Trebali su još malo pričekati prije akcije.

 • JosipM
  JosipM   Objavljeno: 30. listopada 2012. u 18:47

  Kako je lijepo primijetio jedan moj frend eto droge iz Evropske unije...