Razbijena dilerska mreža

Privedeni dileri u Rijeci; Bosanac iz Pivke mozak šverca droge iz Slovenije u Hrvatsku

Fiore Vežnaver

Šef krijumčara je 40 godišnji državljanin BiH s prebivalištem u Sloveniji,  službeno vlasnik jedne farme, koji je svoju bazu imao u Pivki. Farma je bila pokriće za lakše kontakte, a iz te baze se opskrbljivao i dio Hrvatskog primorja posebice dileri iz Rijeke



RIJEKA/KOPER - Na ispitivanje pred tužiteljem USKOK-a u Rijeci prvi od četvero osumnjičenih za krijumčarenje droge iz Slovenije u Hrvatsku, nešto prije 17 sati, priveden je Marijan Čučić (37) iz Ike. Saslušan u prisustvu svoje odvjetnice Ksenije Lučić, odlučio se na obranu šutnjom. Neslužbeno se saznaje da se sumnjiči da je prenosio drogu, da je bio tzv. mula, a spominje se količina od nekoliko stotina grama heroina i kokaina.


Žan Pjer Josipović, prema neslužbenim saznanjima, tereti se da je umiješan u kupoprodaju 400 grama heroina. Sumnjiči se da je tu količinu droge s kompanjonom u nekoliko navrata dovezao iz Slovenije u riječku regiju i prodavao. Za privođenja na tužiteljstvo bio je vrlo ljutit na medijsku pažnju, kamere fotoreportera i TV- kuća, sasuo je bujicu psovki i opaski koje nisu za novine. Na saslušanju ga je zastupao odvjetnik Milenko Škrlec. 


Treći je na ispitivanje priveden Josip Dragičević iz Rijeke, uz odvjetnika Arisa Šarunića.




Posljednja je na saslušanje pred tužiteljem Nenadom Bogosavljevim dovedena jedina osumnjičenica među privedenima.


Saslušanja su se otegnula do kasnih večernjih sati.  


Josip Brtan već u zatvoru


Peta karika u narkolancu navodno je Josip Brtan (36), koji se otprije nalazi u zatvoru. On je već uhićivan i procesuiran zbog droge. Brtan ima iza sebe presudu riječkog Županijskog suda koji ga je 2007. godine osudio na godinu i pol dana zatvora jer je u Puli s kompanjonom kupovao heroin pa ga prodavao u Rijeci. Vrhovni sud mu je kasnije pooštrio kaznu, na tri godine zatvora. Brtan je svojedobno bio priveden  na sud i zbog sumnji da je s partnericom izveo oružano razbojništvo u sportskoj kladionici na Viškovu.  


I Žan Pjer Josipović već je procesuiran zbog droge, a ni Marijanu Čučiću ovo nije, kažu upućeni, prvi put da je prijavljivan zbog droge. 


Rekorder Kristijan Rogić


Krijumčarenja prema Hrvatskoj obavljana su na razne načine, najčešće osobnim ili unajmljenim automobilima, ali neki su pokušavali i vlakom. Jedan od švercera je tako još prije mjesec dana uhićen na željezničkoj postaji u Matuljima kad je s ruksakom na leđima glumeći planinara pokušao prokrijumčariti drogu. 


Droga je najčešće švercana preko kurira često u tjelesnim šupljinama, ali i u želucu. Automobilima je išla preko graničnih prijelaza Pasjak i Rupa. Jedna od najvećih pojedinačnih zapljena se dogodila prije desetak dana kad je uhićen Riječanin Kristijan Rogić kod koga je otkriveno nešto više od 500 grama heroina, ali to je izvedeno u tišini da se ne bi posumnjalo da je lanac otkriven. 


Dva milijuna kuna vrijedna droga


Oko dva milijuna kuna vrijedna droga zaplijenjena je samo u hrvatskom dijelu lanca u zajedničkoj međunarodnoj policijskoj akciji kodnog imena »Partner« koji su zajednički provele hrvatska i slovenska policija razbijajući veliki lanac krijumčara i preprodavača heroina i kokaina.


Čelnici hrvatske policije iz ove akcije; načelnik riječke krim-policije Željko Kruneš i načelnik za droge Tomislav Kristić te čelnici slovenske policije Marijan Fank i Dean Jurič  na konferenciji za novinare, izrazili su veliko zadovoljstvo suradnjom i zajedničkom akcijom koja je očistila više lanaca droge u Sloveniji i Hrvatskoj. Prije svega onaj iz Pivke, glavne baze iz koje je droga stizala u Rijeku te krakove kojim se dilala u Primorju. Zatim dio lanca iz Ljubljane u Pivku te krakove koji su dilali po Sloveniji.


Kristić je istaknuo da se u Rijeci »ne isplati dilati, i to znaju ne samo riječki dileri, nego je to poznato i u Hrvatskoj i u susjednim zemljama«.


Najveća tajnost


Ova je akcija u dvije države u velikoj tajnosti vođena pet mjeseci. Dodatni uspjeh je u tome što tajnost akcije nije probijena kroz svo to vrijeme, posebice što se tek u tijeku akcije otkrilo da je u lancu krijumčara i jedan slovenski inspektor iz odjela koji je vodio istragu. No, unatoč tome uspjelo se spriječiti da on ništa ne posumnja i ne dojavi krijumčarima. U završnom dijelu akcije u ponedjeljak u Kopru korumpirani slovenski policijski inspektor se prvi našao iza rešetaka. 


Šef krijumčara je 40 godišnji državljanin BiH s prebivalištem u Sloveniji,  službeno vlasnik jedne farme, koji je svoju bazu imao u Pivki. Farma je bila pokriće za lakše kontakte, a iz te baze se opskrbljivao i dio Hrvatskog primorja posebice dileri iz Rijeke. Riječka policija je uspjela otkriti da droga dolazi iz Slovenije, a malo po malo doznali su lokaciju i osumnjičene osobe. Dojavili su slovenskoj policiji početne informacije.


U konačnu akciju krenulo se tek ovog ponedjeljak po dogovoru sa slovenskom policijom. Rano ujutro na zajednički znak počela su uhićenja i pretrage stanova i prostora u obje države.


U Sloveniji je uhićeno 19 osoba a u Rijeci 9, ali je u riječkom zatvoru od ranije već 5 osoba za koje se zna da su dio iste organizacije. Saznajemo da nisu svi od privedenih jednako upleteni. Sad se treba rasplesti tko je koliko umiješan, glavni će završiti u zatvoru dok će se neki možda braniti i sa slobode.