Nepostojeći dug

Priveden opasni dvojac iz Viškova: Upali 53-godišnjaku u kuću i batinama iznuđivali 3.000 kuna

Šarlota Brnčić

Neslužbeno saznajemo da se nedjelo zbilo u stanu žrtve na području Viškova, a kojem je dvojac banuo na vrata i iznuđivao 3.000 kuna na ime nepostojećeg duga. Nisu pritom stali na verbalnom zastrašivanju i prijetnjama



RIJEKA » Dvojica muškaraca s područja Viškova, osumnjičena za iznudu na štetu 53-godišnje žrtve iz Viškova, jučer su privedena u istražni centar Županijskog suda u Rijeci radi odlučivanja o određivanju istražnog zatvora.


Kako neslužbeno saznajemo, prvoosumnjičeni je 53-godišnji Stanko Ivanković, a drugoosumnjičeni, prethodno već osuđivan za razna djela, 39-godišnji Zoran Pavlić. Prethodno su obojica, temeljem posebnog izvješća Druge policijske postaje, ispitani u Općinskom državnom odvjetništvu koje je predložilo istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke. Dežurni sudac istrage to je i usvojio.


   Neslužbeno saznajemo da se nedjelo zbilo u stanu žrtve na području Viškova, a kojem je dvojac banuo na vrata i iznuđivao 3.000 kuna na ime nepostojećeg duga. Nisu pritom stali na verbalnom zastrašivanju i prijetnjama, već su uporabili i silu. Tukli su ga šakama, iako ih je molio da prestanu. Pretražili su mu i čitav stan u potrazi za novcem, navode nam neslužbeni izvori. Žrtva je kasnije i zatražila liječničku pomoć, no srećom nisu ga teže ozlijedili. Čim je nedjelo prijavljeno, policija je promptno reagirala te su iznuđivači uskoro bili na krim obradi.




   Broj kaznenih djela iznuda je na području Primorsko-goranske županije u posljednjih par godina porastao zbog čega je bio donijet akcijski plan za suzbijanje iznuda da bi se kvalitetno zašlo u tamnu brojku počinjenja takvih kaznenih djela, kao i da bi se učinkovitije identificirali i uhitili počinitelji te povećala sigurnost kod građana.


Među najpoznatijim prošlogodišnjim slučajevima iznude zasigurno je onaj na štetu Plodina i njenog vlasnika Mile Ćurkovića s gotovo milijun eura. Plodine, međutim, nisu bile jedina meta lani uhićenog bivšeg zatvorskog čuvara Jose Nokovića kojem je trenutačno u tijeku suđenje u Županijskom sudu u Rijeci. Prije Plodina, Noković je ucjenjivao i niz poznatih Riječana prijeteći da će im vile dići u zrak, a njih i obitelji likvidirati ako ne plate. Djelatnici PU primorsko-goranske uspješno su razriješili i niz drugih slučajeva iznude, primjerice one na štetu jednog od suvlasnika lokala »Acapulco« na Viškovu, kao i slučaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda i iznudu na štetu dvojice muškaraca na parkiralištu Svete Lucije u kasnim noćnim satima.