Maratonski proces protiv bivšeg direktora

Privatizacija Haludova (ipak) neće u zastaru

Slavica Kleva

Optužnica protiv Andročeca izmijenjena je sukladno Zakonu o nezastarijevanju kaznenih djela pretvorbe i privatizacije



RIJEKA  Nakon poduže stanke sudskog postupka koji se vodi protiv Božidara Andročeca (63), bivšeg direktora i predsjednika Uprave TD Hoteli Haludovo Malinska zbog kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, jučerašnji očekivani nastavak ipak se nije dogodio. Pravno shvaćanje Vrhovnog suda da se svi kazneni predmeti imaju voditi ispočetka po novom Zakonu o kaznenom postupku vratili su priču o Haludovu, »staru« gotovo sedamnest godina na početak i kratku odgodu nastavka suđenja.


   No, zamjenica Općinske državne odvjetnice Tamara Torić paralelno s izradom financijskog vještačkog nalaza vještakinje Dijane Tomljanović Butković koji će odgovoriti na mnoge poslovne nelogične poteze i dubioze, izmijenila je optužni akt. Kako je riječ o inkriminacijama iz 1997. godine, tužiteljica je kaznena djela podvela pod Zakon o nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva te kaznenih djela procesa pretvorbe i privatizacije. Na Andročeca se ne odnosi ratno profiterstvo ali pretvorba i privatizacija da. Stoga je jučer pred vijećem kojim predsjeda sutkinja Mladenka Paro Rudić, Andročecov odvjetnik Berislav Hajduković zatražio da se još jednom ispitaju svjedoci Marina Škarpa, Neven Barač, Gordana Babić, Marino Dominiković i Ana Benzon na okolnosti tadašnjeg poslovanja i vođenja Haludova, ali i okolnosti koje su utjecale da se namjenska sredstva dobivena od Hrvatske banke za obnovu i razvoj za pripremu turističke sezone u Haludovu preko Dubrovačke banke prebace na račun linhenštajnske tvrtke Boman AG Vaduz koje je Andročec u Hrvatskoj bio predstavnik.  


    Trebat će pojasniti i kupnju dionica Hotela Haludovo kreditom od 8,5 milijuna DEM, opet preko tvrtke Boman, a povrat kredita jamčio se imovinom hotelskog poduzeća. Kako Boman nije ispunio svoje obveze, Andročec je ovlastio Dubrovačku banku da radi osiguranja potraživanja upiše pravo vlasništva nad nekretninama Haludova. U siječnju 1997. Općinski sud u Krku dopušta Dubrovačkoj banci da se uknjiži na hotel »Palace«. I nakon tog razdoblja Haludovo kao da je ukleto, nepoznate off shore tvrtke i njihovi vlasnici izmjenjuju se kao na tekućoj traci.