Sukob dviju skupina mladića u Kaštelu Novom

Pritvoren mladić osumnjičen za ubojstvo u uličnoj pucnjavi

Mario Matana

Prihvaćena su oba prijedloga tužilaštva za pritvaranjem, i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Čabrajin odvjetnik Željko Lubina se čak složio s prvom stavkom (sigurbno računajući da će njegov klijent u toj varijanti, kad se ispitaju svjedoci kojih ima dvadesetak, izaći na slobodu), no nikako nije prihvatio i ovu drugo točku, opasnost od ponavljanja zločina



SPLIT – Nakon ispitivanja na Županijskom državnom odvjetništvu, sudac istrage Davor Svalina odredio je istražni zatvor za Jozu Čabraju (23), mladića osumnjičenog za ubojstvo 20-godišnjeg Marina Matijaša. Osumnjičeni je naime priznao da je upravo on pucao, no tvrdi da nije imao nikakve namjere ubiti drugog mladića. Izjavio je da je ispalio hitac “u strahu za vlastiti život i s namjerom da prestraši druge”.


Prihvaćena su oba prijedloga tužilaštva za pritvaranjem, i zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, ali i zbog opasnosti od ponavljanja djela. Čabrajin odvjetnik Željko Lubina se čak složio s prvom stavkom (sigurbno računajući da će njegov klijent u toj varijanti, kad se ispitaju svjedoci kojih ima dvadesetak, izaći na slobodu), no nikako nije prihvatio i ovu drugo točku, opasnost od ponavljanja zločina. Međutim, s tužilaštva su argumentirali da je Čabraja već osuđivan (zbog krivotvorenja isprave), da je u tijeku sudski postupak zbog droge (pred općinskim sudom, radi kilogram marihuane) te zbog premlaćivanja dvojice Poljaka, tako da je njihov prijedlog sudac u konačnici prihvatio.


Doneseno je i rješenje o otvaranju istrage (zbog “običnog” ubojstva, kako je za sada kvalificiran ovaj zločin, ne zbog teškog ubojstva iz bezobzirne osvete, kazneno djelo za koje je predviđena puno teža kazna dugotrajnog zatvora) tijekom koje će se ispitati svjedoci, njih dvadesetak, ali obaviti i balističko vještačenje, jedno od ključnih u ovom slučaju.




Do pucnjave s tragičnim završetkom došlo je prošlog vikenda, u nedjelju oko 1 sat ujutro, pored Osnovne škole Bijaći u Kaštel Novom. Iako sve okolnosti još uvijek nisu utvrđene, za sada se sa sigurnošću zna da je u pitanju bio sukob dvije skupine mladića, jednih uz Čabraju i njegovog brata Antu, te drugih koji su bili uz Matijaša. Navodno je bio dogovoren fizički obračun, prema neslužebnim informacijama pronađene su metalne šipke i drugi priručni “alat”. Za sada sve ukazuje da je Čabraja pucao iz automobila i pogodio nesretnog Marina Matijaša u lijevu stranu čela. Mladić je završio u bolnici, no već sutradan je proglašen mrtvim, metak se zaustavio u glavi i prouzročio moždanu smrt i takva oštećenja da ga liječnici nisu mogli spasiti.


Jozo Čabraja se u pratnji odvjetnika predao kaštelanskoj policiji, predao je pištolj i odjeću, no to se sve događalo u utorak ujutro – dakle imao je dovoljno vremena sakriti sve materijalne dokaze, unatoč policijskom pretraživanju ford mondea, opel corse (na kojoj je propucano suvozačevo staklo), ali i usisivača kojim su se braća vjerojatno koristila. Tek nakon obavljene obdukcije (predviđene za četvrtak) na tijelu 20-godišnje žrtve, istražitelji će imati streljivo kako bi mogli usporediti s oružjem koje je Čabraja predao. Njegova dosadašnja obrana, dakle da je pucao u strahu i kao upozorenje, tek treba proći “test” u usporedbi s ostalim dokazima, prvenstveno iskazima svjedoka. Obrana ide dakle za tim da je Čabraja bio suočen s napadom suprotne strane, iako je bio u automobilu, no da li je to doista bilo tako, ili je pucao u vožnji, u prolazu, na drugu skupinu i s koje uopće udaljenosti trebalo bi se razjasniti tijekom istrage.