Europski uhidbeni nalog za osuđenog pedofila

Pristane li na predaju, Marcel Salvaro brzo će stići u Rijeku

Slavica Kleva

NL arhiva

NL arhiva

Eventualna žalba na rješenje o izručenju može trajati tri dana. Ako izostane, tada može biti izručen u roku od nekoliko dana



RIJEKA  Riječanin Marcel Salvaro (65), ugledni fotograf svjetskog ugleda, pravomoćno osuđen zbog pedofilije još će određeno vrijeme provesti u Francuskoj gdje je i uhićen po međunarodnoj tjeralici.


Istovremeno je Županijski sud francuskim vlastima izdao europski uhidbeni nalog pa je pitanje kada se može očekivati Salvarovo izručenje. Po europskom uhidbenom nalogu, ali i hrvatskim zakonskim propisima, onaj tko se traži, u konkretnom slučaju Marcel Salvaro, može pristati na predaju i u tom slučaju svi su rokovi kratki.


 Eventualna žalba na rješenje o izručenju može trajati tri dana. Ako žalba na rješenje izostane, tada je izručenje pravomoćno, praktički može biti izručen u roku od nekoliko dana.




Tada se zapravo na razini nadležnih ministarstva unutarnjih poslova, francuske i hrvatske policije pri Službi za međunarodnu policijsku suradnju, takozvanog Ureda S.I.Re.N.E. (engleska kratica Supplementary Information Request at the National Entries ili u prijevodu Zahtjev za dodatnim informacijama na nacionalnoj razini, op. a.) dogovaraju detalji oko provođenja predaje uhićene osobe.


Ako se Salvaro protivi izručenju, tada je procedura nešto složenija, ali i dugotrajnija. Traje sve dok se ne iscrpe svi pravni lijekovi koji osuđenoj osobi stoje na raspolaganju, sve do posljednje instance, žalbe koju rješava Vrhovni sud.


  Marcel Salvaro ima još jedan pravni lijek, zapravo mogućnost koja mu je na raspolaganju i koju može iskoristiti. Riječ je o njegovom pravu da zatraži ponovno suđenje kada bude izručen našoj zemlji, s obzirom da mu se sudilo u odsutnosti. Rijetki su slučajevi da je netko odbio mogućnost ponovnog suđenja.


  Salvaro je zbog bludničenja i zadovoljavanja spolnog nagona pred dvjema djevojčicama u svom stanu na Pećinama 2008. godine osuđen na dvadeset mjeseci bezuvjetnog zatvora.


Kao slavni fotograf i umjetnik često je fotografirao djevojčice, sve dok jedna od njih nije povjerila mami čudno ponašanje Salvara prilikom foto seansi. Prije samog početka suđenja Salvaro je napustio Hrvatsku i nije bio dostupan pravosudnim tijelima.