Nasilnik

Prijetio nevjenčanoj supruzi smrću, a zatim je silovao na šumskom putu kod Delnica

Fiore Vežnaver

Roman Andrić završio je u zatvoru prije dva mjeseca / foto Fiore VEŽNAVER

Roman Andrić završio je u zatvoru prije dva mjeseca / foto Fiore VEŽNAVER

Roman Andrić prisilno je ženu s kojom ima petero djece, ali nije vjenčan, i koja ga je dan ranije ostavila, uvukao u automobil, a zatim joj prijetio smrću i na kraju je silovao. U istrazi je tvrdio da je seksualni odnos bio dobrovoljan



 Vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je jučer optužnicu protiv 28-godišnjeg Romana Andrića iz Delnica, koji je prije dva mjeseca završio u istražnom zatvoru pod inkriminacijom da je silovao nevjenčanu suprugu. Sudsko vijeće potvrdilo je optužnicu na sjednici kojoj su prisustvovali i zamjenik riječkog Županijskog državnog odvjetnika Doris Hrast te branitelj okrivljenog, odvjetnik Goran Crnković. Andrić, zvani Roma, optužuje se da je težak seksualni delikt počinio 23. svibnja, u prijepodnevnim satima, na šumskoj cesti na delničkom području. Prema rekonstrukciji događaja, što je pretočen u optužnicu riječkog Županijskog državnog odvjetništva, nemio slučaj zbio se nakon što je Andrić mobitelom nazvao svoju nevjenčanu suprugu, rekavši joj da dođe u Centar za socijalnu skrb Delnice jer ju treba socijalna radnica, u vezi s djecom. Mladi muškarac se tereti da je, kada su se našli, na silu izveo iz hodnika Centra, stavivši joj pritom ruku na usta kako ne bi vikala. Protivno njenoj volji ugurao je u svoj auto, na stražnje sjedalo golfa što je bio parkiran u blizini.



Andrić, za kojeg se navodi da je djelatnik sa završenih šest razreda osnovne škole, iza sebe ima dvije presude u kojima je oglašen krivim za krađe, uništenje tuđe stvari i nasilničko ponašanje, te relativno blago kažnjen, a uz to je i prekršajno kažnjavan. Zanimljivo je da se istodobno u dva odvojena postupka u Rijeci sudi nekoliko članova obitelji Romana Andrića, među kojima su i njegovi roditelji, zbog više kaznenih djela, među ostalim ucjene, prijetnje i protupravnog oduzimanja slobode.





Poslije ju je odvezao do predjela zvanog Potok i zaustavio auto. Žena mu je odmah dala do znanja da ne želi nikakve nježnosti s njime, odmakla njegovu ruku sa sebe. Govorila mu je da je pusti na miru, da više ne želi biti s njim (napustila ga je, navodno, dan ranije), a on ju je na to dvaput ošamario. Nakon toga je golfom krenuo u smjeru Broda na Kupi, gdje je skrenuo na šumsku cestu, prema predjelu Žage, pa zaustavio auto. Andrić se optužuje da je tada počeo prijetiti nevjenčanoj supruzi da će je ozlijediti. »Istući ću te! Da li znaš, to sam ti obećao jučer!«, prijeteće su riječi koje je uputio ženi. U trenucima što su uslijedili, prebacio se s vozačkog na stražnje sjedalo i prislonio kuhinjski nož na vrat nesretnice, prijeteći joj da će je ubiti. Pokazao joj je prema prtljažniku, uz riječi: »Da li znaš što imam otraga u bunkeru, pogledaj!« Kako su se u bunkeru nalazili kablovi, zapitao ju je: »Hoćeš da te ubijem ili da te objesim!?«


Službena rekonstrukcija događaja je pokazala da je tada žena, umorna od svega, rekla nasilniku neka radi što hoće. Andrić je pak na to ponovno dohvatio nož, koji je u međuvremenu odložio, te ga žrtvi stavio na vrat. Upitao ju je je li među njima gotovo, a nakon njenog potvrdnog odgovora zatražio je od žrtve da se razodjene. No, ona je to odbila, govoreći mu da ne želi imati s njime nikakav odnos. Nakon toga je napasnik počeo sam skidati odjeću s nesretnice, dok se ona otimala i cijelo vrijeme plakala, moleći ga da je pusti. Na kraju ju je silovao u autu. Poslije toga ju je izvukao iz vozila i još jednom nasilno izveo spolni čin. Poslije svega joj je zaprijetio da ne smije nikome ništa reći.


Andrić je u istrazi, na prvom ispitivanju u tužiteljstvu, poricao da je počinio seksualni delikt, tvrdeći da se radilo o dobrovoljnom spolnom odnosu. Objašnjavao je da ga je upravo bila napustila ta izvanbračna supruga s kojom ima petero djece. Po njegovoj verziji događaja, našli su se u delničkom Centru za socijalnu skrb, izmirili, a onda krenuli kući. Andrić je ispričao da su putem otišli na mjesto gdje su vodili ljubav, ali da je sve bilo dobrovoljno, da nije riječ o nasilnom činu, kako ga se optužuje. Kasnije su došli kući, a poslije je po njega došla policija. Prvi liječnički pregled u sklopu istrage pokazao je da žrtva ima lake ozljede.