Neobičan zahtjev

Prijavila ga policiji za iznudu, a onda na sudu za njega zatražila “samo opomenu”

Slavica Kleva

Ljatifi je oštećenoj ženi posudio novac koji mu je ona vratila, ali je on zbog navodnog kašnjenja s vraćanjem počeo od nje tražiti kamate koje su se uvećale sve do 6 tisuća eura. Kao osiguranje da će mu »vratiti« novac optuženi je dobio njezin automobil



RIJEKA Kazneno djelo iznude predmet je sudskog postupka koji se počeo voditi protiv 37-godišnjeg Renata Ljatifija pred vijećem kojim predsjeda sutkinja Mladenka Paro Rudić. Zbog optužbe za iznudu za koje djelo se može izreći zatvorska kazna i do deset godina, Ljatifi se nalazi u istražnom zatvoru od 22. listopada prošle godine.


No, rijetko se u sudnici dogodi situacija da svjedokinja, odnosno oštećena žena koja je i prijavila policiji Ljatifija zbog iznude, u suzama vijeću najprije kaže »da ne želi dalje ići s tužbama«.


– U međuvremenu sam i zaboravila kako je sve bilo, a optuženi ima troje bolesne djece, a ja hvala Bogu živu i zdravu djecu, neka ostane tako kako je bilo… Znam da ja njemu nisam ništa dužna i želim samo da ode kući jer je njemu mjesto s njegovom djecom, neka mu ovo bude samo opomena i neka pusti na miru mene i moju obitelj. Ja se sada ne bojim optuženika i neka se jednostavno udalji od moje kuće i mog sela.


Učestalo prijetio




Tim riječima je počela iskaz oštećena žena pozvana da još jednom na sudu ispriča pozadinu priče zbog koje se i zakotrljao represivni i pravosudni aparat. Stoga je sutkinja i podsjetila svjedokinju da se postupak mora nastaviti i da njezine »želje« ne može ispuniti niti vijeće niti tužitelj, već je sudski postupak jedini način u kojem će se utvrditi sve okolnosti podignute optužnice i utvrditi meritum stvari.


A nakon istrage i ispitanih svjedoka, Općinsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Ljatifija tereteći ga da je od sredine rujna do 17. listopada prošle godine iskoristivši okolnost da je oštećenoj ženi u kolovozu posudio novac koji mu je ona u dogovorenom roku i iznosu početkom rujna vratila, na ime kamata zbog navodnog kašnjenja s vraćanjem novca počeo tražiti da mu preda 500 eura. No, taj iznos se višestruko uvećao, sve do 6 tisuća eura.


Pritom ju je učestalo zvao i prijetio da će ubiti nju i muža, razbiti auto, zapaliti auto i kuću, zapaliti lokal od kćeri ukoliko mu ne stvori taj novac. Na kraju je kao osiguranje da će mu vratiti novac, tražio predaju svog osobnog automobila, što je ona u strahu da će ostvariti prijetnje i učinila.Optuženi Ljatifi prilikom ispitivanja na tužilaštvu negirao je kazneno djelo, negirao je prijetnje pa jučer pred sudskim vijećem ponovio da se ne smatra krivim.

Oštećena žena je, ispitana na tužilaštvu, ispričala da je od Ljatifija posudila 3.900 eura početkom kolovoza prošle godine i obvezala se vratiti novac u roku tri tjedna. Dogovor je bio da mu vrati 6 tisuća eura. Najprije je potkraj kolovoza vratila 5 tisuća, a sedam dana kasnije još tisuću eura.


– Ali optuženi me počeo nazivati na telefon tražeći od mene novac, govoreći mi da sam mu još dužna, najprije 500 eura, ali se iznos brzo povećavao, nakon nekoliko tjedana »dug« je narastao na 6 tisuća eura. Zvao me učestalo i do deset puta dnevno, prijetio mi je da će me ubiti, muža, da će mi razbiti vozilo, zapaliti kuću, da zna gdje mi je sin… Slao mi je SMS poruke, sa svim time teško sam se nosila. Sredinom rujna okrivljeni je od mene zatražio da se nađemo i kao osiguranje da ću mu dati 6 tisuća eura tražio moje osobno vozilo.


Dala sam mu vozilo i ključeve jer sam se bojala da ne ispuni prijetnje i ne ozlijedi nekoga od moje obitelji. No, okrivljeni me i dalje zvao, sada je pak navodio da će prodati automobil i tada više nisam mogla izdržati pritisak, povjerila sam se kćeri koja mi je rekla da zatražim pomoć policije. Otišla sam na policiju i podnijela prijavu, a policijski službenici vratili su mi auto.


»To su samo poruke«


Na pitanje optuženikova odvjetnika Slobodana Večerine da objasni zašto je posudila novac od Ljatifija, svjedokinja je odgovorila da je bila dužna jednoj osobi. Na pitanje kako je doživjela prijetnje putem SMS-a, svjedokinja je odgovorila da su to samo poruke. S druge strane, optuženi Ljatifi je rekao da je on njoj dao novac, a ona njemu auto, ali samo kao osiguranje da će mu vratiti novac. No, svjedokinja je na upit sutkinje Paro Rudić još jednom rekla da »svojim životom i svojim najmilijima jamči da govori istinu«.


Na pitanje državnog odvjetnika da još jednom pred sudskim vijećem potvrdi je li joj Ljatifi prijetio i da li su SMS poruke prijetećeg sadržaja, svjedokinja je rekla da jesu, ali da je to zaboravila.


– Ja sam došla danas da sve to prekinem jer znam da ima bolesnu djecu i da izađe van – rekla je na kraju svedokinja i izašla iz sudnice.


Suđenje će se nastaviti ispitivanjem predloženih svjedoka od strane tužitelja, ali i obrane. Renato Ljatifi se i dalje nalazi u istražnom zatvoru zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo. Pritvoreni Ljatifi je višestruko osuđivana osoba, zbog kaznenih djela imovinskog karaktera do sada više puta osuđivan na bezuvjetne zatvorske kazne pa, kako tužitelj tvrdi, ranija osuđivanost optuženog nije utjecala na njega da uskladi ponašanje s uvriježenim društvenim normamam. Pritom, riječ je o osobi bez zaposlenja i primanja pa i te činjenice predstavljaju osobite okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi optuženi boravkom na slobodi mogao nastaviti s kriminalnim aktivnostima.