Svađa okončana zločinom

Pričali smo s ubojicom: Bijesan je dolazio u našu redakciju, a žrtva je ‘najavljivala’ svoju smrt

P. N.

snimio Silvano Ježina

snimio Silvano Ježina

Nesretna žena, dakle, javnost je upozoravala na prijetnje ubojstvom koje je primala njezina obitelj. U toj jadikovki predvidjela je i vlastiti tragični kraj: Ili će nas pobiti ili nas žele iseliti.



“Ili će nas pobiti ili nas žele iseliti. Na sudu govori »Grivičići ovdje nemaju ništa.« Prijetnje smrću imamo konstantno. Bojim se za mamu i tatu te za svoje troje djece. Zamislite kad mi je kćeri od deset godina rekao »J… ti mater, nećeš ovuda.« Sina mi je napao na javnoj cesti, a njegova žena mi je napala stariju kćer.”


Tako je u Novom listu od 11. lipnja 2012., govorila Milka Grivičić, žrtva brutalnog ubojstva čiji povod je bila susjedska svađa oko prilaznog puta.


U to vrijeme njezini su roditelji preko noći postali beskućnici; čovjek koji će im šest godina kasnije ubiti kćerku zagradio je put koji vodi do njihove kuće. Žrtva zločina tad je tvrdila da je susjed naprosto odlučio prisvojiti javni put.




– To je toliko besmisleno kad vi morate dokazivati da uopće postojite. Na sud dovode ljude koji tvrde da nas nikada nisu vidjeli. To je apsurd. Put je javno dobro uknjiženo 1990. godine. On kaže da je to odredio neki idiot i da je to njegovo dvorište. Prvo je prošle godine na kraj puta postavio vrata koja su se otvarala jedva pola metra zbog čega smo podigli tužbu. Krenuo je tada s uništavanjem puta, pa su na ostatak puta koji vodi do naše kuće bacali zemlju, žar od roštilja, natapali vodom, a poštaru nisu dozvoljavali da nam donosi poštu. Njihov odvjetnik je poslao i zabranu prolaska bez ikakve sudske odluke, govorila je očajna Milka Grivičić.



Nesretna žena, dakle, javnost je upozoravala na prijetnje ubojstvom koje je primala njezina obitelj. U toj jadikovki predvidjela je i vlastiti tragični kraj: “Ili će nas pobiti ili nas žele iseliti….”


Kad je sud donio rješenje zahvaljujući kojem su se majka i otac ubijene mogli vratiti kući, a bilo je to također 2012. godine, ubojica je tad, u pratnji supruge Slavice, došao u redakciju našeg lista i novinarima diktirao u pero: “Gospođa sutkinja me uopće nije htjela saslušati. Oduzela mi je pravo glasa. Pitam se s kojim pravom. Meni preostaje jedino izaći na trg, politi se benzinom i zapaliti, rekao je između ostalog Merdanović.”


Naročito ga je iznervirala činjenica da je sud pri odluci uzeo u obzir i tekstove objavljene u Novom listu, zabilježila je tom prilikom naša novinarka Šarlote Brnčić.


Svađa se zaoštrila prošle godine, kad su Merdanovići prijetili krampšom i plinskom bocom, a na koncu je sve završilo – tragično. Džemal Merdanović bio je tempirana bomba. Milka Grivičić je to platila glavom.