MUP

Prevozio devet migranata u drvenom sanduku, odali su ga uznemireni glasovi zatočenih

Hina

Foto MUP

Foto MUP



ZAGREB Policajci Policijske uprave vukovarsko-srijemska spasili su u utorak devet migranata – tri muškarca, dvije žene i četvero maloljetnika, zatočenih u drvenom sanduku u teretnom vozilu kojim je upravljao krijumčar iz Ukrajine.


Na autocesti Zagreb-Lipovac u blizini odmorišta Rastovica policija je prilikom kontrole u teretnom prostoru Volkswagen Craftera poljskih registracija uočila sanduk načinjen od građevinskih ploča iverja kakav se koristi za prijevoz dijelova strojeva.


Sanduk je bio zatvoren vijcima, a iz njega su dopirali uznemireni glasovi više osoba. Njegovim otvaranjem pronašli su i vjerojatno spasili živote devetero stranih državljana, priopćeno je iz Ministarstva unutarnjih poslova.




Naime, u trenutku otvaranja sanduka policijski službenici osjetili su znatno povišenu temperaturu te ustajali zrak. Osobama je odmah ponuđena liječnička pomoć, dok je Centar za socijalnu skrb maloljetnicima imenovao posebnog skrbnika.


Daljnjim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su svi strani državljani nezakonito prešli državnu granicu. Sedam članova obitelji iz Irana izrazili su namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom, dok su dva državljana Iraka ovu mogućnost odbila te su smješteni u Tranzitno-prihvatni centar za strance u Tovarniku do okončanja postupka.




Vozač teretnog vozila, 21-godišnji državljanin Ukrajine, uhićen je zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH te se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.


S tim kaznenim djelom se u vezu dovode i 24-godišnji i 25-godišnji državljani Poljske koji su uhićeni na graničnom prijelazu Macelj i privedeni u PU vukovarsko-srijemsku.