Sofisticirani prevaranti

Prevare putem interneta: Sve su mi ukrali, možeš li mi hitno poslati 2.000 eura

Šarlota Brnčić

Dobijete li ovakvu ili sličnu poruku od prijatelja, dobro razmislite što ćete učiniti / Snimio Silvano JEŽINA

Dobijete li ovakvu ili sličnu poruku od prijatelja, dobro razmislite što ćete učiniti / Snimio Silvano JEŽINA

Nakon što su hakirali facebook profile, cyber prevaranti sada su se okrenuli elektroničkoj pošti putem koje osobama s kojima vlasnik adrese komunicira šalju apele za pomoć jer su ostali bez dokumenata i novca. Pazinjanka je pak nasjela na prijevaru »Amerikanca« kojeg je upoznala putem društvene mreže i ostala bez velikog iznosa novca



RIJEKA  Da prevaranti postaju sve sofisticiraniji te da se u svojem naumu sve više koriste novim tehnologijama zorno dokazuju sve učestalije prevare putem interneta. Do sada smo već pisali o nizu internetskih prevara, poput onih lažiranjem facebook profila ili pak putem internet oglasnika gdje je najčešći oblik cyber kriminala kupnja atraktivnih proizvoda po često nerealnim cijenama.


Policijska uprava primorsko-goranska iz tog razloga objavila je nedavni slučaj kojim se bavi pazinska policija, a kojoj se obratila 47-godišnjakinja nakon što je prevarena za pozamašni iznos od nekoliko desetaka tisuća kuna.


Prevarena žena je prije nekoliko mjeseci putem društvene mreže stupila u kontakt s osobom koja joj se predstavila kao američki državljanin.


Blokirani paket




Sredinom lipnja ju je taj navodni Amerikanac zamolio da na kućnu adresu primi jedan paket, na što je 47-godišnjakinja nakon što ju je to u više navrata tražio i pristala ništa ne sumnjajući. Sljedećeg dana dobila je poruku da je paket blokiran u zračnoj luci u Turskoj te da na ime treće osobe mora uplatiti nekoliko tisuća dolara kako bi paket mogao nastaviti put. Još uvijek ne sumnjajući u dobrohotnost Amerikanca uplatila je traženi novac. Ponovno joj se potom javio taj poznanik s društvene mreže i uz obrazloženje da se nešto zakompliciralo, zatražio od nje da uplati još novca.


Ona ga je i ovaj put poslušala, uplatila iznova novac da bi tada uslijedio šok. »Prijatelj« s interneta poslao joj je SMS u kojem je zatražio od nje da uplati još nekoliko tisuća dolara ili će u protivnom biti optužena, ni više ni manje nego li za pranje novca. Shvatila je tada da je bila žrtvom prijevare, da je novac koji je uplatila netragom nestao jer ga je nepoznati počinitelj u međuvremenu podigao. S obzirom da je na svu tu muku još zaprimila prijetnje, odlučila je događaj prijaviti policiji.


Policija se ovih dana uhvatila ukoštac i s novim oblikom prijevara nakon što su u posljednjih nekoliko dana zaprimili više prijava građana čije su pretince elektroničke pošte kompromitirale nepoznate osobe. Kako navode iz policije, nepoznati počinitelj na još do sada neutvrđen način preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te već postojećim kontaktima, bez znanja stvarnog korisnika elektroničke pošte, šalje poruke. Te poruke su sadržaja koji upućuje na to da se navedena osoba nalazi u inozemstvu te prijateljski traži novac kako bi se mogla vratiti kući.



Prije nekoliko mjeseci nekoliko ljudi u Hrvatskoj nasjelo je i prevarantima koji su ih zvali telefonima, predstavljajući se da zovu u ime hrvatskog veleposlanstva u Londonu, a u vezi nekih od bliskih rođaka kojima hitno treba pomoć jer su »zapeli« u zračnoj luci. U Zadru je, na primjer, na takvu priču »nasjelo« pedesetak osoba, koji su prevarantima uplatili iznose od 10 do 50 tisuća kuna. Zanimljivo, kada su »žrtve« pokušale nazvati svoje rođake, javljala bi im se nepoznata osoba, koja ih je uvjeravala u točnost takve priče, tvrdeći da je susjed ili poznanik koji njihovom rođaku čuva stan. (NL)



Sumnjivi mail


Istražitelji upozoravaju da ukoliko primatelj takve poruke nasjedne i odgovori pošiljatelju, slijedi dostavljanje broja računa i načina uplate novca. Prema dosadašnjim saznanjima, stvarnim korisnicima kompromitiranih pretinaca elektroničke pošte onemogućen je daljnji pristup i korištenje pošte. Kako bi se u startu spriječila prijevara policija je na svojim službenim stranicama objavila cjelokupni sadržaj trenutno aktualne poruke naslova »Trebam tvoju pomoć«.


Poruka je slijedećeg sadržaja: »Oprosti što ti se javljam ovako. Otputovao sam u Tursku, i moju torbu, u kojoj je bila putovnica i kreditne kartice su mi ukrali. Veleposlanstvo će mi pomoći i dozvoliti mi da letim bez putovnice, samo moram platiti kartu i podmiriti račune u hotelu. Nažalost, do novca ne mogu doći bez kartice. Kontaktirao sam banku, ali treba im još vremena da mi naprave novu karticu. Mislio sam te zamoliti da mi posudiš nešto novaca koje ću ti vratiti po povratku. Treba mi 2.000 eura da pokrijem troškove. Moram biti na prvom sljedećem letu. Mogu ti proslijediti detalje o tome kako mi možeš slati novac. Molim te javi mi je li to moguće. Željno iščekujem tvoj odgovor!«


Iz policije navode da ukoliko vas, kao u navedenom primjeru, naizgled poznata osoba traži da joj uplatite novac, iz bilo kojeg razloga, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti. Apelira na građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve ili nesvjesno sudjelovali u počinjenju kaznenih djela. Također, i da dobro razmisle i provjere sve okolnosti, a ukoliko smatraju da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, da to prijave policiji na broj 192.