Sudit će joj u Pazinu zbog pet predmeta

Prevaranticu iz Istre, policija nakon pune četiri godine uhitila u Rijeci

Mateo Sardelin

Tanja Kovačić suđenje čeka u pulskom pritvoru / Foto  Glas Istre

Tanja Kovačić suđenje čeka u pulskom pritvoru / Foto Glas Istre

Tanju Kovačić policajci Odjela za ciljane pretrage PU primorsko-goranske uhvatili su u 8 ujutro u Ulici Školjić



POREČ Gotovo nakon četiri godine od kada je izdana tjeralica zbog prevare, u Rijeci je početkom studenoga uhićena Tanja Kovačić, 38-godišnjakinja iz Višnjana i privedena u pulski pritvor gdje će čekati početak suđenja u više predmeta na pazinskom sudu. Prema neslužbenim informacijama, Tanju Kovačić su uhitili riječki policajci Odjela za ciljane pretrage 5. studenoga oko 8 sati ujutro u Ulici Školjić u Rijeci. Iz Policijske uprave primorsko-goranske zbog zaštite osobnih podataka pojedinih osoba nisu htjeli dati detalje uhićenja u Rijeci, a istarska policija s uhićenjem nije imala ništa pa se ni tamo nije moglo doznati kako je cijela akcija izvedena.


Prazna obećanja


Tanja Kovačić je na stranicama hrvatskih medija završila u veljači 2008. godine kada je policija došla u porečku poslovnicu Hrvatske poštanske banke i uhitila nju, a zatim i njezinu sestru Sanju Kovačić i njihovog rođaka Marka Bartolića. Njih je odvjetništvo teretilo za sprečavanja dokazivanja, a postupak protiv njih je odvojen i posebno im se sudilo. Tanju se tereti za krivotvorenje isprava i prevare u više desetaka slučajeva koje je, prema optužnicama, počinila od 2005. do veljače 2008. godine, a oštetila je veći broj osoba za iznos veći od pet milijuna kuna.



Poduzetniku sa Cresa obećala posao s dijamantima


U odsutnosti je Tanji suđeno u dva predmeta, u jednom s uvjetnim ishodom, a u drugom sa zatvorskom kaznom. Očito nije bilo dovoljno te je Tanja Kovačić tijekom 2010. godine ponovno počinila kazneno djelo prevare prema istom modelu i to u Rovinju, a u suradnji sa jednom ženom iz Pazina uspjela je prevariti poduzetnika s Cresa obećavši unosni posao a dijamantima. Naravno, nije bilo nikakvih dijamanata već samo cilj – pokupiti novac.





Kako bi se domogla novca, krivotvorila je dokumente i klijentima obećavala da će njihva »ulaganja« oploditi putem investicijskih fondova prinosima od čak 200 posto. Pojedinačni iznosi koje je uspjela izvući od naivnih klijenata su, od najmanje 28 tisuća, do vrtoglavih 1,4 milijuna kuna. Od početka afere i uhićenja oštećenici do danas nisu dobili nikakvu zadovoljštinu, niti povrat novca niti sudsku presudu. Mnogi su uvjereni da je Tanji Kovačić netko pomagao u bijegu, odnosno kočio policiju u obavljanju posla.


Buran pritvor


Tanjin boravak u pritvoru Puli od uhićenja bio je jednako buran. Nakon što je u pritvoru provela dva mjeseca, pozvala je pulskog istražitelja i podnijela dvije kaznene prijave protiv poduzetnika Branka Kovačića i Slavka Borojevića. Protiv Kovačića zbog prijetnji smrću i potpisivanja izjave kod javnog bilježnika da njegovoj supruzi duguje 200 tisuća eura, a Borojevića jer ju je »omamio i seksualno iskoristio u stanu u Poreču« i zbog prijetnji da će fotografije seksualnog odnosa objaviti na društvenoj mreži ukoliko mu ne preda 50 tisuća eura. Policija je ubrzo utvrdila da se radi o lažnim prijavama te je Tanja povrh svega zaradila i kaznenu prijavu zbog lažnog prijavljivanja. Sada će odgovarati u još pet predmeta koje je pazinski sud ujedinio u jedan veliki predmet. Navodno će na sud biti pozvano više desetaka svjedoka.