Mandica H. osumnjičena za krađe, a ona tvrdi da je »dežurni Pedro«

Prevarantica sa stilom: Sipala u kavu omamljujuća sredstva i pljačkala žrtve

Ana Raić Knežević

Gjuru K. »volonterka Ana« omamila je kavom, ukrala kartice, ali ju je snimila kamera kod bankomata / Foto: Arhiv NL

Gjuru K. »volonterka Ana« omamila je kavom, ukrala kartice, ali ju je snimila kamera kod bankomata / Foto: Arhiv NL

Osumnjičena je za osam krađa kojima je prethodilo njezino lažno predstavljanje kao žene za druženje, partnerice za suživot, volonterke, podstanarke, kupca stana, a zatim je žrtve omamljivala ili im nudila opuštajuću masažu tijekom koje bi ih »olakšala« za novac koji je pronašla u stanu ili bankovne kartice



ZAGREB » Kada se na ulaznim vatima stana Branislava G. pojavila njemu nepoznata žena i rekla da se javlja na njegov oglas u kojem traži partnericu za suživot, bez previše premišljanja pustio ju je da uđe. Sjeli su ne bi li nešto pojeli, a već nakon nekoliko zalogaja vlasniku stana je pozlilo. U idućem trenutku više nije znao što se oko njega događa. Omamljen je klonuo na krevet. To je njegova gošća iskoristila da mu iz ormara uzme dvije kuverte s ukupno deset tisuća kuna.


  Je li to počinila upravo 58-godišnja Mandica H., trebalo bi se rasvijetliti tijekom postupka što je započeo na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. U istom procesu tužiteljstvo tereti ovu 58-godišnjakinju za još osam sličnih krađa.


 


 Kad je već tu…




Naime, vjeruje se da je upravo ona 22. veljače 2013. godine došla u stan Kate K. M. koja je prodavala u to vrijeme svoju nekretninu na zagrebačkom Trgu žrtva fažizma. Zato je vlasnica ženu zainteresiranu za kupnju i pustila da uđe u stan. No, ova je razgovor s kupnje nekretnine odvela u sasvim drugom pravcu te je Kati objasnila da je medicinska sestra koja se bavi masažom. Nakon što ju je izmasirala, iz novčanika što se nalazio kraj kreveta ukrala je 1.400 kuna.


  Prema optužnici, Mandica je u akciji bila i 7. ožujka 2013. godine u Belomanastirskoj ulici. Tamo je Milenka B. iznajmljivala svoj stan, a Mandica je odglumila potencijalnu podstanarku.


  – Možete li mi zamijeniti kune u eure, pitala je iznenada vlasnicu stana, koja joj je, ništa ne sluteći i dala 100 eura za kune. Mandica ju je dopratila do ormara u kojem je Milenka držala novac pa je vidjela da tamo ima još eura.


  – Sad kad sam tu mogu vam ponuditi i masažu! Znate ja se bavim masažom, inzistirala je dalje lažna podstanarka. Kada se vlasnica stana potpuno opustila uz masažu, Mandica joj je, tvrdi tužiteljstvo, ukrala 800 eura.


  Čak dva puta, kako piše u optužnici, opljačkala je Zvonka Š., koji je putem oglasa tražio ženu za druženje. U oba navrata omamila ga je sredstvom što mu ga je ubacila u kavu te mu ukrala više od 1.200 kuna. Omamila je u srpnju 2013. godine i Antoniju U. S. koja je prodavala svoj stan u Ulici Zinke Kunc. Mandica je odglumila zainteresiranog kupca te na kraju ženi vlasnici iz novčanika ukrala 400 kuna.


 


 Nisu je prepoznali


Još u dva navrata omamila je muškarce koji su ju pustili u stan. Osim pozamašnih iznosa novca jednom je odnijela iz kuće i tlakomjer te bankovnu dokumentaciju.


  No, krađa kartice i PIN-a Gjuri K. iz Kolenice na kraju ju je stajala slobode. Njemu se predstavila kao volonterka Ana iz udruge za pomoć starijima. Omamila ga je sipavši mu u kavu neko sredstvo te mu uzela bankovnu karticu s pripadajućim PIN-om. S bankomata je podigla tri tisuće kuna, ali ju je tada snimila i nadzorna kamera.


  Ona je pak sve oštro porekla prozvavši zagrebačke policijske inspektore.


  – Ja sam njima »dežurni pedro« za ove krađe, požalila se okrivljena. Njezin odvjetnik zatražio je da svi oštećenici budu ponovno ispitani te da se zbog sumnje u regularnost prepoznavanja kao svjedoci pozovu i dvojica policajaca.


  – Samo osam od 16 osoba prepoznalo je moju klijenticu, a među tim osobama nije oštećenik kojeg je prema optužnici dvaput opljačkala. To je nevjerojatno, zaključio je odvjetnik.