Pljačkaši u pritvoru

Presudila im fotografija na Facebooku: Kako je razotkrivena banda na čelu s Vinkom Tomićem koja je izvela pljačku nakita u Veneciji

Hina

Pljačkaši u akciji / Foto Screenshot / Youtube

Pljačkaši u akciji / Foto Screenshot / Youtube

Na fotografiji objavljenoj na društevnoj mreži Vinko Tomić je na ruci nosio isti prsten koji je nosio pljačkaš za vrijeme pljačke u Duždevoj palači. Objavljeno je to na policijskoj tiskovnoj konferenciji u Veneciji



ZAGREB Zbog sumnje da su početkom godine u Veneciji tijekom izložbe opljačkali nakit vrijedan tri milijuna dolara uhićenoj četvorici hrvatskih državljana na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je određen ekstradicijski pritvor, doznaje se na sudu.


Riječ je o 60-godišnjem Vinku Tomiću, državljaninu Hrvatske te Bosne i Hercegovine, Želimiru Grbavecu (48), Zvonku Grgiću (43) i Vladimiru Đurkinu (48), dok je na graničnom prijelazu Tovarnik uhićen jedan od dvojice njihovih srbijanskih suradnika. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o srbijanskim državljanima Draganu Mladenoviću i Goranu Peroviću, javlja Hina.



Skupina pljačkaša se sumnjiči da su u razdoblju od 31. prosinca 2017. do 2. siječnja ove godine s izložbe »Blaga mogula i maharadža«, koja je bila izložena u Duždevu dvoru u Veneciji, odnijeli par naušnica od platine i dijamanata te broš od platine i rubina ukupne vrijednosti 3 milijuna dolara. Riječ je o indijskim komadima nakita koje je katarski šeik Hamad bin Abdullah al-Thani posudio Talijanima za izložbu.


Dragulje ukrali tek iz trećeg pokušaja




Petorica pljačkaša su se najprije namjeravali domoći dragulja tako što su pokušali nasilno otvoriti vitrinu s dragocjenostima, no u tome ih je spriječio zaštitar koji je skupinu posjetitelja odvojio od izložbenih vitrina. U drugom pokušaju provale skupinu pljačkaša su omeli posjetitelji, a u svojem naumu uspjeli su tek iz trećeg pokušaja, doznaje se na sudu.


Četvorica hrvatskih državljana uhićena su nakon višemjesečne suradnje s talijanskom policijom, priopćio je u četvrtak MUP, dodajući kako se protiv uhićenih hrvatskih državljana vodi kazneni postupak pred sudom u Veneciji, a uhićeni su u koordiniranoj akciji na području PU zagrebačke i PU istarske temeljem europskih uhidbenih naloga.


Mozak operacije član »Pink Panthera«


Jedan od uhićenih se pod višestrukim identitetima dovodi u vezu s nekoliko velikih krađa dragulja u nekoliko europskih država u sklopu kriminalne organizacije »Pink Panther» te je za njim raspisana međunarodna potraga, dok ga švicarsko pravosuđe traži zbog krađe nakita u vrijednosti od 8 milijuna švicarskih franaka u Baselu tijekom izložbe »Baselworld 2011« u ožujku 2011. godine, priopćio je dan ranije MUP.


Neslužbeno se doznaje kako je riječ o Vinku Tomiću koji se smatra ”mozgom operacije” krađe dragulja na izložbi u Veneciji, a kojeg sedovodi u vezu s spektakularnim višemilijunskim pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honoluluu, Monaku i Švicarskoj.


Kako je priopćila policija, u sklopu iste akcije u četvrtak je na graničnom prijelazu Tovarnik temeljem europskog uhidbenog naloga uhićen i peti član kriminalne organizacije, dok je šesti član još uvijek nedostupan pravosuđu.


Zanimljivo je da je banda razotkrivena zahvaljujući fotografiji koju je na Facebooku objavio njen vođa – Vinko Tomić. Naime, bio je to rezultat fatalne pogreške: zahvaljujući usporedbi fotografija i jendom detalju istražitelji su prepoznali odgovornog za pljačku u Veneciji. Na fotografiji objavljenoj na društevnoj mreži Tomić je na ruci nosio isti prsten koji je nosio pljačkaš za vrijeme pljačke u Duždevoj palači. Objavljeno je to na policijskoj tiskovnoj konferenciji u Veneciji, piše list Il Messagero.