Osuđen

Presuda za ubojstvo koje je šokiralo Rijeku: Ubojici susjede na Zametu petnaest godina zatvora

Vladimir Mrvoš

Ekspertice su u psihijatrijsko-psihologijskom vještačenju zaključile da je Merdanović u vrijeme ubojstva bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno, te da kod njega nema duševne bolesti, a na zločin se može gledati tako da je on posljedica nagomilane frustracije kod Merdanovića, inače rigidnih mišljenja i stavova



RIJEKA – Džemal Merdanović osuđen je jučer na 15 godina zatvora zbog ubojstva Milke Grivičić. Nezapamćeni zločin koji je potresao Rijeku dogodio se oko 13.15 sati 31. srpnja prošle godine na Gornjem Zametu. Nesretnu Milku Grivičić nožem je usmrtio njezin susjed Džemal Merdanović. Jučer je i objavljena presuda za taj monstruozni čin.


Agonija nesretne Milke Grivičić, njeni posljednji trenuci života, ostali su zabilježeni na videosnimkama dviju nadzornih kamera, postavljenih oko kuće Džemala i njegove supruge Slavice Merdanović.


Videosnimke


Iako se snimke videonadzora znaju koristiti na suđenjima, to je bilo prvi put da se u Rijeci u nekom procesu za ubojstvo gleda u sudnici videozapis na kojem su ostali zabilježeni i vrlo bitni dijelovi događaja, kao što su posljednji trenuci života žrtve, izvijestio je tada sa suđenja naš list. Prikazivanje serija snimki počelo je onom na kojom se vidi kako Milka Grivičić ulazi s vrećicama potrepština u uski puteljak, jedini kojim može doći do svoje kuće. Džemal Merdanović je svojatao tu stazu, mada je Milka Grivičić sudskom odlukom imala pravo služnosti staze.Na drugoj snimci već se vidjelo kako Džemal izlazi iz svoje kuće u susret nailazećoj Milki. Ključni dio događaja, ubadanja nožem, koji je Džemal vjerojatno uzeo iz jedne od vaza sa cvijećem u dvorištu, nije se dao razabrati zbog velikog stabla pred kamerom.

Mrtvo tijelo


Ekspertice su u psihijatrijsko-psihologijskom vještačenju zaključile da je Merdanović u vrijeme ubojstva bio smanjeno ubrojiv, ali ne bitno, te da kod njega nema duševne bolesti, a na zločin se može gledati tako da je on posljedica nagomilane frustracije kod Merdanovića, inače rigidnih mišljenja i stavova. Ocijenjeno je da je kod njega bila izražena trajna borba protiv »nepravde«, naravno iz njegovog kuta gledanja, koja ga je dovodila do novih frustracija.





– Uzeo sam špatole kako bih ih očistio na sudoperu u dvorištu, kada je naišla Milka. Vrata su se zalupila i vidio sam nju. Sve mi se tada skupilo u glavi, sve ono što su nam ranije napravili. Ne znam što mi je bilo. Uzeo sam nož. Ne znam što sam napravio. Kao da sam pao u sinkopu. Dogodilo se u trenu, samo mi se zacrnilo u glavi. Nisam bio svjestan sebe. Ne znam što se dogodilo. Ništa nisam vidio. Pitate me koliko uboda sam zadao žrtvi? Nemam pojma što je bilo, bio sam izvan sebe. Da mogu, vratio bih vrijeme natrag, iako sam patio – kazao je na suđenju Džemal Merdanović.



Na videosnimkama se za vrijeme suđenja moglo vidjeti i kako deset minuta od trenutka zadavanja smrtnih rana stiže policija, prvi policajac ulazi na puteljak gdje zatječe mrtvu ženu. Uskoro je stigla i ekipa Hitne pomoći koja pomaže majci ubijene, Anki Jakovljević, da prebrodi prve minute nakon strašnog gubitka kćeri.


Ubojstvo Milke Grivičić tragična je kulminacija dugogodišnjeg spora prvih susjeda oko prilaznog puta i poremećenih međususjedskih odnosa.


Osam ubodnih rana


Prema objašnjenjima vještaka sudske medicine dr. Dražena Cuculića koji je na suđenju obrazlagao ozljede koje je zadobila žrtva, nesretna Milka Grivičić zadobila je osam ubodnih rana, od kojih je jedna bila bezuvjetno smrtna, još jedna opasna po život, a još tri osobito teške.


– Sve rane zadobila je u vremenu od 30 sekundi do jedne minute. Sve ozljede nastale su dok su žrtva i napadač bili sučelice, i sve su, osim jedne, na lijevoj strani tijela žrtve, konstatirao je dr. Dražen Cuculić ocijenivši da je posljednja bila rana koju je nesretnica zadobila u predjelu lijevog pazuha, a probila je lijevo plućno krilo i srčanu klijetku.


– Nikakva hitna medicinska pomoć joj nije mogla spasiti život, naglasio je vještak sudske medicine dr. Cuculić. Nož koji je bio predočen u sudnici bio je dužine od 32 centimetra, s oštricom od 21 cm.