Ubojica nepoznat

Presuda za tragediju na Ribnjaku prije devet godina: Koprenica oslobođen optužbi za ubojstvo Despića

Vanja Vesić

 Zbog izostanka tragova žrtve na oštrici nije se moglo utvrditi je li džepnim nožem u vlasništvu Aleksandra Koprenice ubijen Frane Despić i ranjen Domagoj Ljubunčić 



Zbog nedostatka dokaza Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak je nepravomoćno oslobodio 32-godišnjeg Aleksandra Koprenicu za ubojstvo nožem 18-godišnjeg Frane Despića i ranjavanje Domagoja Ljubunčića u zagrebačkom parku Ribnjak u ožujku 2008. godine nakon masovne noćne tučnjave dvije skupine mladića. Sud je zaključio da vještaci zbog izostanka krvavih tragova žrtve na oštrici nisu mogli utvrditi je li džepnim nožem u vlasništvu optuženog Koprenice ubijen Despić i ranjen njegov prijatelj te da su kobni ubodi mogli nastati od nekog drugog sličnog, ali nepoznatog noža.


Tužiteljstvo, dakle, nije uspjelo dokazati da je Koprenica ubio nesretnog Despića, a vještaci nisu mogli utvrditi jesu li biološki tragovi oštećenika dirani, obrisani ili uopće nisu postojali. U pitanju je bilo čak šest uboda u Despićevo tijelo i dva u Ljubunčićevo. Izostanak DNK tragova bitno je utjecao na razmatranje sudskog vijeća koje je u konačnici donijelo, čini se, jedinu moguću odluku prije izvjesnog epiloga žalbi Tužiteljstva na Vrhovnom sudu RH. Štoviše, sud je utvrdio i neke druge elemente koji su išli u prilog optuženom.


– Na nožu i odjeći optuženog nije bilo nikakvih krvavih tragova od drugih osoba, a nitko od ispitanika nije vidio optuženog da je zamahivao nožem i da se tukao. Oštećenici uz Despića govorili su da je druga skupina imala neke predmete u rukama, neki i noževe, no svi oni rekli su da su Koprenicu prvi put vidjeli u policijskoj marici, policijskoj postaji ili tijekom postupka. Dakle, iz svega toga proizlazi da nije sudjelovao u tučnjavi – upozorila je predsjednica sudskog vijeća Tanja Pavelin Borzić.




Nažalost, i nakon punih devet godina od tragičnog obračuna, ubojica je za sud i dalje nepoznat. Objavi presude prisustvovala je i ožalošćena majka ubijenog Jadranka Despić, a optuženi koji je od početka procesa negirao krivnju iskoristio je pravo da jučer ne bude u sudnici.


Sporna oštrica koju je posjedovao Koprenica zapravo je bio višenamjenski preklopni nož marke Leatherman s otvaračem za boce i ostalim alatkama na kojem vještaci nisu pronašli tražene biološke tragove žrtava. Neobično je što je u potrazi za dokazima na alatki pronađena tek krv optuženog koji se kobne večeri porezao dok je otvarao bocu pića s društvom povodom rođendana jednog od prijatelja na klupici u parku.


Prema opisu događaja, tada im je prišla Despićeva družina čiji članovi su bili pripadnici jedne od navijačkih skupina Bad Blue Boysa. Bili su nešto mlađi od društva na klupi, ali s letvama u rukama koje su prethodno otkinuli s koševa za smeće. Tražili su od njih piće, ali im ga veće društvo nije htjelo dati. Sukob se činio neizbježnim ma koliko je povod za obračun bio trivijalan. Infantilna dobacivanja i psovke pokrenuli su tešku tučnjavu, a činilo se da su letve bile najopasnije oruđe u masovnoj tučnjavi. No, onda je netko iz suprotne skupine uzvratio nožem. Tužiteljstvo je u optužnici navelo da je to bio baš Koprenica koji je iz svog ruksaka izvadio sklopivi nož i s namjerom da ga ubije zadao Despiću više ubodnih i ubodno reznih rana u prsa, nadlakticu, gornju stranu leđa i u vrat, a Domagoja Ljubunčića zarezao po glavi i ubo u zdjelicu. No, po svemu sudeći, nisu imali pouzdane svjedoke.


Postupak obnovljen 


U obrazloženju presude sutkinja Pavelin Borzić podsjetila je da je zbog nedostatka relevantnih dokaza postupak protiv optuženog bio pravomoćno obustavljen još 2010. godine, a ponovo obnovljen početkom ožujka 2012. godine zbog svjedokinje Tine Dorić koja prethodno nije bila ispitana, a Tužiteljstvo ju je smatralo ključnim svjedokom.


– Tina Dorić rekla je da ništa nije vidjela, da se ne sjeća i da nije vidjela ozljeđivanje, među ostalim i da nije ranije govorila da je optuženi nekog ubo nožem. Ponovo smo ispitali sve oštećenike. No, ništa novo nije otkriveno u postupku zbog čega se optuženi oslobađa optužbe – zaključila je sutkinja Pavelin Borzić, upućujući preživjelog Ljubunčića na građansku parnicu radi odštete. DORH je, podsjećamo, još 2009. godine odustao od progona Aleksandra Koprenice, nakon čega je Despićeva majka Jadranka preuzela progon i podigla optužnicu. Ta optužnica je bila odbijana u dva navrata prije nego je postupak pravomoćno obustavljen. Tragedija u kojoj je jedan mladi život ugašen te umalo život još jednog mladića, i nakon devet godina ostaje misterija.