Blaža kazna

Presuda za napad na Dan mrtvih na groblju: Senjaninu samo godinu i tri mjeseca zatvora za ranjavanje nožem

Fiore Vežnaver

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Kazna oko koje se Gjurišić nagodio s tužiteljstvom blizu je minimalne sankcije za ovo kazneno djelo u slučaju sporazuma. U kaznu mu se uračunavaju i gotovo dva mjeseca provedena u riječkom istražnom zatvoru



RIJEKA Na godinu i tri mjeseca zatvora osuđen je jučer Marin Gjurišić, 50-godišnjak iz Senja, proglašen krivim za pokušaj ubojstva, da je na Dan mrtvih na senjskom gradskom groblju poznanika ranio nožem, ubovši ga u leđa. Sutkinja riječkog Županijskog suda Ika Šarić donijela je presudu na temelju sporazuma stranaka, nagodbe oko kazne koju je Gjurišić postigao s tužiteljstvom. U izrečenu kaznu uračunavaju mu se gotovo dva mjeseca provedena u istražnom zatvoru. Kazna na koju se optuženik nagodio blizu je minimalne sankcije za ovo kazneno djelo u slučaju sporazuma.


Pobjegao pa uhićen


Nemio slučaj zbio se 1. studenog prošle godine, oko 17.40 sati, na senjskom gradskom groblju Sv. Vid u Ulici Kapetana Knežića. Nakon ranjavanja hladnim oružjem, u riječki KBC hitno je prebačen 60-godišnji Dragan Ž., koji je zadobio ubodnu ranu na gornjem dijelu leđa, između desnog ramena i vrata.


Gjurišić, zvani Pajo, bio je optužen da je, nakon što se zbog ranijih razmirica verbalno i fizički sukobio s deset godina starijim Draganom Ž., izvukao nož oštrice dužine 12 centimetara. Najprije je suparniku zadao ubodnu ranu na leđima, pa nastavio zamahivati u smjeru 59-godišnjaka, a pritom mu ozlijedio prst. Napadnuti se odmicao pa je ipak izbjegao teže posljedice. Nakon toga je napadaču nož ispao, a u daljnjem nasrtaju spriječen je intervencijom trećeg muškarca koji se našao na mjestu događaja. Gjurišić je zatim pobjegao s mjesta događaja, ali je poslije uhvaćen, dok je ranjenik u međuvremenu prevezen u bolnicu.




Osumnjičeni za krvni delikt je uhićen i nakon okončane policijske istrage dan kasnije priveden na ispitivanje u riječko Županijsko državno odvjetništvo. U tužiteljstvu je iznio svoju obranu, nije sporio da je došlo do sukoba, ali je tvrdio da se samo branio, da nije imao nikakvu namjeru ubiti muškarca s kojim se sukobio. Upotrijebio je nož jer je bio u strahu za svoj život, liječi se od leukemije, pa su udarci u glavu opasni po njega, objašnjavao je tada tužitelju osumnjičeni Senjanin.


Svjedočenje žrtve


U policijskoj istrazi bio je saslušan i ranjeni Dragan Ž. koji se prisjetio da se nalazio ispred cvjećarnice na gradskom groblju i vidio Gjurišića, s kojim nije u dobrim odnosima. Ustvrdio je kako je Gjurišić izrekao tešku psovku na njegov račun, na što mu je on rekao da to mora prestati. Ukazao je da su supruga i on ranije prijavili policiji dva slučaja prijetnji Gjurišića. Dragan Ž. je priznao da je u jednom trenutku »poletio« prema Paji i uhvatio ga za jaknu, pa je došlo do naguravanja dvojice. Dva puta je udario Paju kako bi ga odgurnuo od sebe, a nakon toga su ih razdvojila dvojica muškaraca koji su se zatekli kod cvjećarnice.


U trenucima što su uslijedili, zamijetio je nož na tlu, na koji je stao jedan od dvojice koji su ih razdvajali, dok se Pajo sagnuo kako bi dohvatio taj nož. Draganova supruga uto je rekla da će nazvati policiju, a napadač je tada pobjegao. Dragan Ž. se prisjetio da mu je nakon toga pozlilo, da je sjeo na klupicu i uvidio kako je sav krvav, i ruke su mu bile okrvavljene. Supruga mu je skinula majicu, pa su ustanovili da je ranjen u leđa. Ubrzo je stigla ekipa Hitne pomoći, pa je odvezen s mjesta događaja.


Stao na nož


Jedan od ljudi koji se našao na mjestu događaja izjavio je policiji da je zatekao dvojicu glavnih aktera kako se hrvaju na tlu, pa ih je rastavio. Ali, dvojica nisu prestajala s vrijeđanjem. Ponovo je došlo do njihovog naguravanja kada je stigao Draganov sin i njegova supruga. Ovaj je svjedok u jednom trenutku na tlu ispred Gjurišića zamijetio nož na koji je stao nogom jer je vidio da ga Pajo želi podignuti. Pajo je zatim napustio mjesto događaja, a nož su odnijeli u cvjećarnicu.


Koliko se može saznati, razmirice dvojice počele su dvije godine prije ovog nemilog događaja. Po tvrdnjama osumnjičenog na početku istrage, najprije ga je sin ranjenog prijavio da mu je prijetio. U senjskoj policiji postoji, navodno, službena zabilješka u kojoj Dragan Ž. navodi da mu Gjurišić stvara probleme gdje god se sretnu, pa su se tako svojedobno dvaput dogodile ekscesne situacije. Nakon napada nožem Senjanin je bio smješten u istražni zatvor, ali je kasnije otpao razlog za njegovo pritvaranje – opasnost od utjecaja na svjedoke.