lepna tužiteljica

Presuda riječkog suda: Bivšoj državnoj odvjetnici devet mjeseci zatvora zbog muljanja s putnim nalozima

Šarlota Brnčić

Davorka Smoković tvrdi da je potpisivala ono što su joj donosili iz računovodstva / snimio V. KARUZA

Davorka Smoković tvrdi da je potpisivala ono što su joj donosili iz računovodstva / snimio V. KARUZA

Davorka Smoković pet godina ima zabranu obnašanja dužnosti, a mora vratiti i protupravno stečenu imovinsku korist u iznosu od 56.333,53 kune jer je kao državna odvjetnica izdala 260 putnih naloga za putovanja na kojima je koristila službeno vozilo, ali je prikazala kako je u službene svrhe koristila privatni automobil



 Na jedinstvenu, bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju od devet mjeseci jučer je u riječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena bivša pazinska općinska državna odvjetnica Davorka Smoković. Vijeće kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić izreklo joj je i sigurnosnu mjeru zabrane obnašanja dužnosti u trajanju od pet godina te je dužna vratiti protupravno stečenu imovinsku korist u iznosu od 56.333,53 kune.


Oglašena je krivom za zlouporabu položaja i ovlasti te za krivotvorenje službene ili poslovne isprave, odnosno da je kao državna odvjetnica izdala ukupno 260 putnih naloga za putovanja na kojima je koristila službeno vozilo, ali je prikazala kako je u službene svrhe koristila privatni automobil. Obračunavanjem takvih troškova putovanja oštetila je državni proračun i sebi pribavila imovinsku korist.


Optužba je tijekom sudskog postupka dva puta unijela promjene u optužnicu, precizirajući je, pa se tako izmijenjenom optužnicom Smoković na koncu bila teretila da je kao državna odvjetnica izdala 32 putna naloga za fiktivna putovanja na kojima uopće nije bila, dok je u slučaju 228 putnih naloga stvarno otputovala, ali da je obračunavala troškove kao da je koristila privatni automobil.


Dvije kune




Predsjednik vijeća je tijekom izricanja presude istaknuo kako »jedino nije izvan svake sumnje dokazano da su neka putovanja bila fiktivna« pa su iz tog razloga sva putovanja prihvaćena kao stvarna, ali sa obračunavanjem troškova za korištenje privatnog auta.


– Krivi ste što ste kao općinska državna odvjetnica za službena putovanja koristili službeno vozilo, a obračunavali troškove kao da koristite privatno vozilo. Sud je utvrdio da ste u inkriminiranom razdoblju kao državna odvjetnica s ovlastima koje ste imali s namjerom naplaćivali 2 kune po kilometru, iako je to bilo službeno vozilo. Općepoznato je da se 2 kune po kilometru naplaćuje kada se na put ide privatnim, a ne službenim vozilom. Potvrđeno je izvan svake sumnje da je to bilo s namjerom. U obzir je pri izricanju kazne uzeto da ste neosuđivani, kao i vaše osobne prilike, ali i činjenica da ste na toj poziciji trebali štititi pravni poredak pa vam je izrečena bezuvjetna kazna zatvora – rekao je u obrazloženju presude sudac Cvijetić.


Smoković se tijekom sudskog postupka branila time da je potpisivala sve što su joj donosili iz računovodstva, imajući povjerenje u njih. U više navrata je isticala da do svega ovoga nikada ne bi došlo da su je prvi put upozorili da nešto radi pogrešno.


Afera Ipsilon


– Da su mi rekli kako trebam upisivati podatke u putni nalog, da trebam navesti registarsku oznaku vozila i kilometražu, ja bih to i učinila. Mislila sam da je sve što su napravili u računovodstvu istina. Tko bi bio lud da u državnom odvjetništvu mulja sa službenim vozilom. Da bih uzela jednu kunu svjesno, to mi je grozno. Nije me zanimao novac. Sve sam prepustila računovodstvu, a da sam znala da rade pogrešno, sama bih to bila prijavila – kazala je iznoseći svoju obranu.


Sredinom travnja Smoković je oslobođena optužbe u ponovljenom sudskom postupku koji se protiv nje vodio za zlouporabu položaja i ovlasti, a vezano uz veliku korupcijsku aferu Ipsilon koja datira još iz 2009. godine. Optužba je zastupala stajalište da je Dražen Golemović, »znajući za poduzimanje službenih radnji u odnosu na njega, tražio od Smoković da vrši utjecaj na tijek i rezultate tih izvida, da se pogoduje Golemoviću te da je za to od Golemovića primila na dar dizajnersku ogrlicu od bijelog zlata vrijednu najmanje 300 eura«. Sud je prilikom izricanja nepravomoćne oslobađajuće presude imao u vidu izmjene do kojih je došlo u činjeničnom opisu optužnice te je, s obzirom na ishod postupka, očito smatrao kako nije bilo dovoljno dokaza da bi se ostvarila obilježja tog kaznenog djela, kao i da je Smoković konkretno na nešto utjecala.