Bivši načelnik općine Ližnjan

Presuda Ševerlici za zlouporabu položaja i ovlasti u ponedjeljak

Šarlota Brnčić

Srećko Ševerlica odobrio je isplatu dodatka za uspješnost u radu  / snimio M. ANIČIĆ

Srećko Ševerlica odobrio je isplatu dodatka za uspješnost u radu / snimio M. ANIČIĆ

Srećka Ševerlicu i pročelnicu u Općini Ližnjan Mirjanu Benčić tereti se za zlouporabu položaja i ovlasti, a Benčić i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti



U riječkom Županijskom sudu okončana je glavna rasprava u postupku što se vodio protiv bivšeg načelnika Općine Ližnjan Srećka Ševerlice i drugooptužene Mirjane Benčić. Oboje se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a Benčić i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti. Vijeće kojim je predsjedala sutkinja Jesenka Kovačić objavu presude zakazalo je za ponedjeljak, 20. studenog.


Zamjenica ravnatelja USKOK-a Jasna Jurković Kralj je prije iznošenja obrana optuženika unijela izmjene u činjeničnom opisu inkriminacija koje im se stavljaju na teret. Tako izmijenjenom optužnicom Ševerlicu se tereti da je, u razdoblju od rujna 2012. godine do svibnja 2013. godine, kao načelnik na traženje Mirjane Benčić, v.d. pročelnice, a od 25. ožujka 2013. godine pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ližnjan, da joj odobri isplatu dodatka za uspješnost u radu, to i učinio. Navodi se da je odobrio isplatu dodatka kontinuirano u deset navrata, čime da je Mirjani Benčić pribavio imovinsku korist od 15.710,10 kuna, odnosno u bruto iznosu od 38.469,09 kuna, a za koji je iznos oštećen proračun Općine Ližnjan. Također da je odobrio isplatu premda je znao da se tako što ostvaruje za natprosječne rezultate u radu i da je obvezni kriterij godišnja ocjena te da se dodatak ne može ostvarivati kao stalni dodatak na plaću.


Isplata dodatka


Mirjanu Benčić se izmijenjenom optužnicom tereti i da je od lipnja 2012. do svibnja 2013. godine u Ližnjanu, pozivajući se samo na odredbu članka 46. Kolektivnog ugovora za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave i upravnim odjelima Istarske županije koja regulira visinu stimulacije, bez izdavanja rješenja i izvršnosti istog, odobrila jednoj službenici isplatu dodatka za uspješnost u radu. To je učinila u devet navrata, čime je proračun Općine Ližnjan oštetila za iznos od 13.875,05 kuna. Tereti ju se i da je tijekom kolovoza 2012. godine osobno donijela Program stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa za volontera vježbenika, imenujući sebe kao mentora. Tereti ju se i da je zaključila ugovor o stručnom osposobljavanju volontera vježbenika, ne provodeći prava i obveze mentora u provođenju programa, već je iste prepustila drugoj zaposlenici, a da si je od rujna 2012. do travnja 2013. godine na ime naknade za rad mentora pribavila imovinsku korist od 5.323,62 kune.




Oboje su se u odnosu na izmijenjenu optužnicu izjasnili da se i dalje ne smatraju krivima.


Nagrada za trud


– Vezano za ove stimulacije, nije mi bila namjera da Mirjani Benčić pribavim imovinsku korist, već je to bila nagrada za njezin trud i rad. Poznavao sam je od ranije preko poslovnih kontakata i rekao joj da ću imati radno mjesto pa ako se odluči, neka dođe. U Općini Ližnjan imala je puno problema, ali je mene oslobodila problema s tim ljudima. Benčić je radila maksimalno, a od tih ljudi nikada nije imala pomoć. Nikada ništa nije odbila napraviti. Muka mi je od ovoga. Zato tako emotivno govorim. Sve me toliko boli. Koliko sam toj Općini donio. Napravio sam sve po kolektivnom ugovoru. Želim reći da nakon tri mandata nemam niti jednu mrlju osim ove iz prekršajne evidencije. Uredili smo škole, vrtiće, a sada mi se sudi kao da sam kriminalac. Koliko sam milijuna donio toj općini u svoja tri mandata, a sada mi se sudi zbog 15 tisuća. Ovo je, po meni, sve napravljeno zbog Mirjane Benčić. Željeli su se riješiti dobre djelatnice, a to su pokazali i daljnji događaji – kazao je u svojoj obrani Ševerlica. Istaknuo je i da je u USKOK bio došao »čiste duše, srca i savjesti«, kao i da je ponosan na sve što je napravio u Općini Ližnjan.


Benčić je iznoseći obranu kazala da nije Ševerlici prijeteći pištoljem rekla da joj isplati stimulaciju. Navela je i da je službenica kojoj je isplatila dodatak za uspješnost u radu zaslužila tu stimulaciju.


– I danas bih je isto tako nagradila jer smatram da to zaslužuje i da radi kako treba. I danas ima jako puno poslova koje ona obavlja. Smatram i da sam volonterku mentorirala, da sam s njom radila na svim projektima, učila je na svim poljima, omogućila joj edukaciju. Smatram da sam zaslužila naknadu za mentorstvo. Učila sam je pa je zato položila stručni ispit. Svim svjedocima koji su svjedočili protiv Ševerlice i mene nije odgovaralo uvođenje elektronskog kolanja dokumentacije. Ponavljam da nisam kriva i da sam sve radila sukladno zakonu – izjavila je Benčić.