Odgođena rasprava

Preokret oko filmskog razbojstva kod Dramlja: U veliku pljačku bila uključena i treća osoba?

Šarlota Brnčić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Ivica Bubić priznao da je djelo počinio, ali ne kako je opisano u optužnici, a Tomislav Lukačić nije ni dobio priliku izjasniti se jer je rasprava odgođena



RIJEKA Nije baš tako bilo. Djelo sam počinio, ali ne ovako kako je opisano u optužnici. Postoji treća osoba. Ne bih dalje bez branitelja, rekao je jučer prvooptuženi 55-godišnji Ivica Bubić nakon što ga je predsjednik vijeća, sudac Saša Cvijetić, upitao kako se izjašnjava o krivnji te hoće li iznositi obranu. Bubić je, nakon što je u sudnici riječkog Županijskog suda pročitana optužnica, najprije kazao kako se smatra krivim, da bi potom pojasnio da se smatra krivim ali ne baš na način na koji ga se optužuje. Naveo je kako je potpisao punomoć riječkom odvjetniku Goranu Marjanoviću i zagrebačkom odvjetniku Ljubi Pavasoviću Viskoviću, da su prošli tjedan bili kod njega i da su se dogovorili da će doći na raspravu. Bubić je istaknuo kako je odvjetnik Marjanović napomenuo da je ovaj tjedan zauzet, ali da će vidjeti s Pavasovićem.


– Očekivao sam da će oni doći na raspravu. Ne bih htio iznositi svoju obranu bez odvjetnika, obratio se Bubić sucu koji mu je na to odgovorio kako u spisu nema te punomoći i da ju je optuženik dužan dostaviti. Upozorio ga je da će se u suprotnom, ukoliko branitelji opet ne pristupe na iduću raspravu, to smatrati odugovlačenjem, odnosno zloporabom. Drugooptuženi, 57-godišnji Tomislav Lukačić, nije tako dobio prigodu niti da se izjasni na navode optužnice jer je rasprava morala biti odgođena. Iduća ročišta zakazana su za sredinu svibnja.


Optužnicom riječkog Županijskog državnog odvjetništva terete se da su 31. kolovoza 2015. godine, oko 8.40 sati, u Dramlju, na Kačjaku, oboružani pištoljem i elektrošokerom, presreli zaposlenika crikveničke tvrtke Jadran, prepriječivši mu put automobilom i onemogućivši mu daljnje kretanje službenim vozilom. Zaposlenik je u tom trenutku prevozio novčani utržak više poslovnih jedinica trgovačkog društva. Utržak je bio u raznim valutama i u ukupnom iznosu od oko 855 tisuća kuna. Razbojnici su ga nasilno izvukli iz vozila, vezali mu ruke na leđima te ga posjeli na stražnje sjedište automobila kojim su nastavili vožnju u smjeru Rijeke. Dolaskom do poslovnice HP-a u Dramlju zaposlenik trgovačkog društva uspio je iskočiti iz automobila, dok su razbojnici s ukradenim novcem nastavili vožnju.Bubić je u velikoj policijskoj akciji uhvaćen na Krku, a Lukačić na zagrebačkom području. Pronađeni su i predmeti, pištolj i elektrošoker, koje su koristili u razbojničkom prepadu, kao i automobil koji su tada vozili. Razbojstvo kod Kačjaka izveli su u maniri pravih holivudskih filmova i to je, po visini materijalne štete, jedno od najvećih razbojstava u našoj županiji unatrag desetak godina. Prepad se zbio u ponedjeljak ujutro, kada je vozač krenuo s novcem iz Turističkog naselja Kačjak, a to je radio već dulje od deset godina te je obično koristio prečicu. Očito je da su se razbojnici dobro pripremili i pomno razradili plan, posebice pratili navike djelatnika pri prevoženju novca. Čekali su i da prođe vikend kako bi novčani iznos bio daleko veći nego tijekom radnog tjedna. Pritom su se poslužili još jednim lukavstvom, pokušali su »proći« kao policajci u civilu, a navodno su na svom automobilu imali čak i rotirajuće svjetlo. Budući da žrtvi nisu željeli pokazati službene značke, a htjeli su je i pretresti, što je vidio i jedan svjedok, žrtva je shvatila da nisu ono za što se prikazuju. Njegov automobil je pronađen napušten istog dana, ali satima kasnije, u Jadranovu.