Kućna radinost

Preko interneta nabavljao sintetsku drogu, otapao je u alkoholu, pa dobivenu otopinu prskao po kadulji

Vanja Vesić

Ilustracija

Ilustracija

Poduzetni je 31-godišnjak pripremao i dilao bilje za pušenje slično onome koje se prodaje u tzv.smart-shopovima pod neuvjerljivim deklaracijama »osvježivač zraka«. U krajnjem slučaju seljane je mogao otrovati



Policija je uhitila 31-godišnjaka iz sela u okolici Koprivnice koji je svojim mještanima tijekom zime dilao manje poznati etilfenidat tzv. »lažni kokain« i domaću kadulju prskanu sintetskim kanabinoidom.


U kući na širem đurđevačkom području pronađeno mu je i oduzeto 34,3 grama biljne materije natopljene sintetskom drogom i 4,11 grama etilfenidata koji se pak može proizvesti i iz nekih generičkih lijekova. Prema dostupnim informacijama imao je oko desetak klijenata njegovog godišta koji su kupovali drogu kućne radinosti od njega. Policiji je poznat od ranije.


Dovršenim kriminalističkim istraživanjem PU koprivničko-križevačke utvrđena je sumnja da je izvršio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama. Prema raspoloživim informacijama 31-godišnjak je preko interneta nabavljao sintetsku drogu, otapao je u alkoholu, a potom takvu otopinu prskao po smrvljenoj domaćoj kadulji. Praktički, poduzetni je 31-godišnjak pripremao i dilao bilje za pušenje slično onome koje se legalno prodaje po gradovima u tzv.smart-shopovima pod neuvjerljivim deklaracijama »osvježivač zraka«. U krajnjem slučaju seljane je mogao otrovati.


   Kako se pak 31-godišnjak dokopao etilfenidata, relativno nove vrste droge koja se pojavila u Velikoj Britaniji krajem 2011. godine i posljednjih godina zabilježila drastičan skok konzumacije, može se samo nagađati. Utvrđeno je da je prah etilfenidata pakirao u kapsule. Pod uličnim nazivom »lažni kokain« ili »nopain«, etilfenidat koji je zapravo trivijalni naziv za etil 2-fenil-2-(piperidin-2-il)acetat, a pripada u skupinu psihostimulansa. Lažni kokain može se dobiti otapanjem u alkoholu methylphenidata, sastojka koji se može naći i u nekim generičkim lijekovima, primjerice, za liječenje poznatog sindroma poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD). Indikativno, 31-godišnjaku je alkohol bio jedan od poželjnih rekvizita pri »dizajniranju« droga.