Proces Milanu Bandiću

Pred kraj suđenja Uskok izmijenio optužnicu u ‘aferi štandovi’

Hina

Uskok je izmijenio optužnicu pa Bandića sada, uz zlouporabu položaja i ovlasti, tereti i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica Zdenku Palac



ZAGREB Pri kraju suđenja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima za pogodovanje udruzi U ime obitelji u »aferi štandovi« Uskok je izmijenio optužnicu pa Bandića sada, uz zlouporabu položaja i ovlasti, tereti i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica Zdenku Palac.


Istovremeno, drugooptuženom gradskom pročelniku Ivici Lovriću optužnica je ublažena pa ga umjesto za zlouporabu položaja terete za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena.


Svo troje optuženik kazalo je da izmijenjenu optužnicu razumiju, ali da se ne osjećaju krivima.




Na idućem ročištu 15. listopada Uskok i obrana iznijet će svoje završne govore, a nakon toga odredit će se datum izricanja nepravomoćne presude u slučaju u kojem je Zagreb navodno oštećen za oko 300 tisuća kuna. 


Bandić nije iznio obranu ni odgovarao na pitanja


Bandić ranije u srijedu nije želio iznositi svoju obranu ističući da ostaje pri svemu što je rekao u svojoj obrani tijekom istrage.


»Sve što sam rekao tada, što je na snimci, stojim pri tome i mislim da ne moram ponovno iznositi obranu«, kazao je Bandić. Rekao je i da ne želi odgovarati na pitanja.


Stoga je u sudnici puštena snimka njegove obrane iz Uskoka od 12. siječnja 2015. na kojoj Bandića ispituje Uskokov tužitelj Sven Mišković.


Bandić je tada u Uskoku kazao da mu se udruga U ime obitelji obratila sa zahtjevom da im gradonačelnik pomogne u akciji prikupljanja potpisa za inicijativu »Birajmo zastupnike imenom i prezimenom«, što je njemu bilo posebno zanimljivo jer je ranije i sam izabran na neposrednim izborima.


»U dopisu iz kojega je proistekao zaključak tražili su mjesta za jumbo plakate, da pokrijemo troškove tiskanja promo materijala, troškove medijske promidžbe, osiguramo mjesta gdje će se stavljati štandovi i da im damo štandove po što povoljnijoj cijeni«, kazao je Bandić.


Dodao je da je ranije podržao niz sličnih akcija od onih za promicanje zdravlja do raznih referendumskih inicijativa sindikata i ostalih udruga.


»Nakon zahtjeva donesen je zaključak o pokroviteljstvu, koji ne isključuje financijsku potporu«, kazao je Bandić dodajući da je riječ o njegovom diskrecionom pravu i odluci koju je u skladu sa svim propisima. »Zato sam uvjeren da nisam počinio nikakav krimen…«, kazao je, među ostalim, Bandić.


Bandić: Jačanje demokratskih procesa politička i moralna obveza


Dodao je i da je jačanje demokratskih procesa i uključivanje građana bila njegova politička i moralna obveza. »Mislim da sam napravio korisnu stvar, a pritom nisam prekršio statut ni gradsku odluku o priznanjima«, ustvrdio je Bandić.


Njegov suoptuženik Ivica Lovrić također nije želio odgovarati na pitanja, a u svojoj je kratkoj obrani kazao da se ne osjećam krivim i da nije počinio kazneno djelo koje mi se stavlja na teret.


Rekao je da mu je poznato da je gradonačelnik sukladno ovlastima donio odluku o pokroviteljstvu inicijative za izmjenu izbornog zakonodavstva.


»Temeljem tog zaključka bilo je logično da se uključim u organizaciju i doprinesem maksimalno kvalitetnoj organizaciji te manifestacije. Savjesno i odgovorno nastojao sam primomoći vodeći brigu da eventualni troškovi budu što je moguće manji«, kazao je Lovrić.


Dodao je i da je inicijativu zdušno podržavao i kao građanin te da je bila riječ o inicijativi koja je, iako nije uspjela skupiti dovoljan broj potpisa za referendum, potaknula vladajuće da promjene zakone pa je u Saboru sada više zastupnika izabranih preferencijalnim glasovima.


Ni trećeoptužena Zdenka Palac nije iznosila obranu ni odgovarala na pitanja pa je u sudnici pregledana i njena obrana iz Uskoka.