Izuzeće zagrebačkog Županijskog suda realna opcija

Pravni manevri: Ako dođe do suda, slučaj Mamić bi se mogao preseliti u Rijeku?

Tihana Tomičić

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Šef zagrebačkog suda Ivan Turudić sam je izjavljivao da »Mamiću nikada ne bi sudio« jer mu je osobni prijatelj, a  neki od članova  suda  surađuju s nogometnim savezom



RIJEKA  Ukoliko bi USKOK zatražio izuzeće zagrebačkog Županijskog suda, koji vodi prijatelj Zdravka Mamića, Ivan Turudić, postoje šanse da bi se suđenje Mamićima premjestilo sa suda u Zagrebu na neki drugi sud, po svemu sudeći vjerojatno u – Rijeci.


Poznato je da je sudac Turudić već ranije i sam izjavljivao da »Mamiću nikada ne bi sudio« jer mu je osobni prijatelj, pa je time takva mogućnost još realnija, a također je činjenica i da su neki od članova Županijskog suda u Zagrebu u potencijalnom sukobu interesa jer su ujedno i članovi Arbitražnog suda Hrvatskog nogometnog saveza, primjerice Ivica Veselić i Jasna Smiljanić, kao i glasnogovornica toga suda Nika Grospić-Ivasović.


Procedura za to bila bi, međutim, dosta komplicirana jer o zahtjevu za izuzeće odlučuje – predsjednik suda. Ako se traži i izuzeće predsjednika suda samoga, odluku donosi zamjenik predsjednika ili sudac kojeg predsjednik suda sam za to odredi. Uvijek odluke o izuzeću donose predsjednici viših sudova, a protiv tih odluka žalba nije dopuštena, kako kaže ZKP.




Prema tumačenju upućenih pravnih stručnjaka, takva izuzeća vrlo su česta praksa u pravosuđu, bilo zbog prezauzetosti sudova, bilo zbog sumnji u (ne)pristranost članova suda, pa ne bi bilo nimalo čudno da se ono zatraži i u ovom slučaju s obzirom na povezanost Mamića i Turudića.


Primjerice, Branimiru Glavašu nije se sudilo u Osijeku, kao što se i Mirku Norcu sudilo u Rijeci, a to su samo neki od razvikanih primjera koji potvrđuju da bi jedna strana u postupku, u ovom skučaju USKOK, kao dio državnog odvjetništva, mogao zatražiti izuzeće.


Podsjetimo, zagrebački sud je već i ranije stao jednom na stranu Zdravka Mamića, kad ga je oslobodio krivnje za uvrede tadašnjeg ministra sporta Željka Jovanovića, u slučaju tužbe za govor mržnje na nacionalnoj osnovi.


Upit o ovome uputili smo tajništvu USKOK-a, i očekuje se odgovor koji bi potvrdio da će se izuzeće tražiti, baš za Rijeku.