Nepravomoćno

Pravda za hrvatskog Escobara: Stjepan Prnjat oslobođen optužbi. Nema dokaza da je prao novac

P. N.

Photo Pixsell

Photo Pixsell

Sudilo im se zbog navodnog pranja novca zarađenog prodajom droge. Riječ je o iznosu od 8,87 milijuna eura i 3,6 milijuna kun



ZAGREB Stjepan Prnjat, poznat i kao ‘hrvatski Escobar’, nepravomoćno je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi za pranje novca zbog nedostatka dokaza. Oslobođeni su i njegova majka Lucija, sestre Blanka i Suzana Prnjat te Anđelka Vukojević.


Sudilo im se zbog navodnog pranja novca zarađenog prodajom droge, u iznosu od 8,87 milijuna eura i 3,6 milijuna kuna.


Nitko od optuženih danas se nije pojavio na sudu, pišu 24 sata.




Prnjat je u riječkom zatvoru završio nakon što ga je u travnju ove godine Hrvatskoj izručila Slovenija gdje je uhićen 8. ožujka 2018. tijekom akcije protiv lanca krijumčara droge kodnog imena Nana.


U akciji je uhićeno šest hrvatskih, dva nizozemska i jedan španjolski državljanin zbog sumnje da su krijumčarili drogu iz Južne Amerike u Europu, nakon što je policija u riječkoj luci zaplijenila 100 kilograma kokaina.


U ovom slučaju proizašlom iz talijanskog postupka u kojem je zbog trgovine drogom osuđen na 10 godina zatvora, sudilo mu se zbog pranja novca zajedno sa sestrama i majkom.


– Tamo sam kažnjen zatvorskom kaznom, novčanom kaznom i oduzimanjem novca i satova s time što mi je dio satova i dio novca te stan u Njemačkoj, što je bilo zaplijenjeno na početku postupka, vraćeno. Konačno, dakle tom presudom je odlučeno o oduzimanju imovinske koristi i o proširenom oduzimanju imovinske koristi, kazao je Prnjat.


Rekao je i da nekretnine koje Uskok smatra spornima nije kupio novcem od preprodaje droga, dok s nekretninama svoje obitelji „nema ništa“.