Sjećate se Mesomarkta?

‘Pozdravlja vas vaš direktor Robert Knežević’: Po treći mu put sude za “zamračivanje” milijuna

Fiore Vežnaver

Robert Knežević već je osuđivan, a i bježao je i iz zatvora / snimio F. VEŽNAVER/ Arhiva NL

Robert Knežević već je osuđivan, a i bježao je i iz zatvora / snimio F. VEŽNAVER/ Arhiva NL

Robertu Kneževiću nedavno je ukinuta i druga presuda za milijunske makinacije, a početak trećeg suđenja »minirala« je njegova bolest. Riječ je o predmetu izdvojenom iz sudskog procesa u kojem je zbog pet prevara bio već osuđen 2002. godine



Zbog bolesti optuženog Roberta Kneževića, 43-godišnjaka iz Zadra, odgođen je početak ponovljenog suđenja tom kontroverznom direktoru nekadašnjih poznatih tvrtki Mesomarkt i Fajdetić, zbog optužbi da je počinio makinacije »teške« ukupno oko tri milijuna kuna. Kneževiću se u riječkom Općinskom sudu po treći put treba suditi za isti slučaj, nakon što je ove jeseni ukinuta ranija, druga presuda, kojom je oglašen krivim i osuđen na kaznu od dvije godine i četiri mjeseca zatvora, od čega je godina bezuvjetna zatvorska kazna, a ostatak uvjetna kazna, s rokom kušnje od četiri godine.



Knežević je široj javnosti, poglavito onima sada srednje i starije generacije, još u sjećanju po niskim cijenama prehrambenih proizvoda koje je prodavao, osobito mesa (i to zdravog, a ne kao danas zaraženog salmonelom), ali i po velikoj medijskoj kampanji njegovog Mesomarkta, što je završavala sloganom: »Pozdravlja vas vaš direktor Robert Knežević!« No, na kraju je završio iza rešetaka, nakon velikih dugova dobavljačima, a najviše vrbovečkom PIK-u, kojem nije podmirio robu u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna.



Pet prevara




Optužbe za pronevjeru i neplaćanje poreza datiraju još iz sredine 90-ih godina prošlog stoljeća. Knežević se tereti da je kao direktor tvrtke Fajdetić zadržao utržak iz poslovanja trgovine na malo u iznosu od oko dva milijuna kuna, te da je na ime poreza oštetio državni proračun za više stotina tisuća kuna. Sudilo mu se u ponovljenom procesu nakon što je riječki Županijski sud već bio ukinuo presudu Općinskog suda koji mu je za neplaćanje poreza iz 1995. godine izrekao godinu dana zatvora, a za pronevjeru ga oslobodio u nedostatku dokaza. Nova, druga presuda donesena je u svibnju ove godine, ali je i ona ukinuta.


Predmet ovog suđenja zapravo je dio inkriminacija što je izdvojen iz sudskog procesa u kojem je, zbog pet prevara, Knežević prije 14 godina, u prosincu 2002. godine, u riječkom Općinskom sudu najprije bio osuđen na tri godine zatvora, uz obavezu da vrati 4,3 milijuna kuna oštećenim tvrtkama kojima nije platio isporučenu robu. Poslije mu je Županijski sud kaznu ublažio.


Bijeg iz zatvora


Kneževiću se zbog makinacija sudilo i u Zagrebu, a jedna od presuda bila mu je i nepravomoćna kazna od tri i pol godine zatvora zbog prevare: bio je dio grupe koja je prodala tuđe zemljište uz pomoć krivotvorenih dokumenata.


Na neočekivani način Knežević je skrenuo pažnju na sebe u rujnu 2009. godine, kada je pobjegao iz Okružnog zatvora u Gospiću gdje je služio kaznu. Nakon što ga je policija prepratila do poluotvorenog odjela zatvora, gdje se trebao sastati sa suprugom koja mu je došla u posjet, umjesto susreta s njom, pobjegao je. Poslije pet mjeseci bijega, policija ga je uhitila – dok je vježbao u varaždinskoj teretani.