Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Još je dobro i prošlo

Požar u poznatom restoranu u Gorskom kotaru: Šteta je najmanje milijun kuna, a sada se zna i uzrok

Foto: M. KRMPOTIĆ
Foto: M. KRMPOTIĆ
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2019. u 17:05 2019-07-22T17:05:32+02:00

Vatra je uočena na vrijeme što je omogućilo da vatrogasci iz Ravne Gore, Starog Laza, Stare Sušice, Kupjaka i Delnica stave požar pod kontrolu

RAVNA GORA – Okvirne procjene od oko najmanje milijun kuna direktne štete uzrokovane požarom kuhinje i dijela potkrovlja poznatog ravnogorskog restorana »Breza« financijski djeluju itekako uznemiravajuće, ali obitelj Jurković, vlasnici restorana i pansiona »Breza«, slažu se da je na kraju – sve skupa dobro prošlo!

No, ne bi bilo tako da vatra nije uočena na vrijeme koje je ipak omogućilo reakciju te da odličan posao nisu ostvarili vatrogasci iz Ravne Gore, Starog Laza, Stare Sušice, Kupjaka i Delnica. Članovima spomenutih DVD-a i JVP Delnice trebalo je samo osam minuta nakon dojave o požaru da stignu do »Breze« i počnu gasiti, govori nam Ivan Jurković koji je uz suprugu Ivanku i stvorio »Brezu«:

»Našeg zaposlenika Robija Herljevića oko 3.45 probudili su neki čudni zvukovi. Pogledao je kroz prozor i vrlo brzio shvatio da je požar zahvatio kuhinju koja se nalazi neposredno uz našu kuću u kojoj su u tom trenutku spavala i djeca od jedne i tri godine. Svi smo odmah izašli van, nazvali vatrogasce te prije nego su oni stigli krenuli u gašenje koliko smo mogli. Na svu sreću vrlo brzo došlo je desetak vatrogasnih vozila i vatrogasci koji su se ponijeli kao pravi profesionalci te odličnom raspodjelom posla zaustavili širenje plamena na našu ili susjedne kuće te potom i lokalizirali požar unutar samog objekta.

Foto: M. KRMPOTIĆ

Zahvala Robiju

Zaista nemam riječi kojima bih im mogao zahvaliti, kao i Robiju koji je prvi primjetio požar, a velika je sreća što nije bilo vjetra jer je veliko pitanje što bi se dogodilo da je tu noć puhao vjetar.«, rekao je Ivan Jurković, a njegov sin Mladen, sadašnji voditelj »Breze« koji ima i vrlo kvalitetan ugostiteljski posao na Cresu, također ističe kako je u nesreći bilo i puno elemenata zahvaljujući, kojima je šteta daleko manja no što je mogla biri, a najbitnije je da nema ljudskih žrtava:

Provedenim očevidima utvrđeno je kako je požar u Ravnoj Gori izbio uslijed kvara na elektroinstalaciji friteze

»Meni je subota 20. srpnja bila zapisana u ovogodišnjem kalendaru jer sam se spremao za početak nogometne sezone i prvu utakmicu na Rujevici gdje sam pretplatnik, kao i ranije na Kantridi. No, umjesto uživanja u nogometu ujutro sam dobio poziv da nam je izgorila kuhinja pa sam s Cresa krenuo ne prema Rujevici, nego Ravnoj Gori. Tek kad sam došao doživio sam šok jer je šteta velika, a sve skupa moglo je biti daleko gore. Na svu sreću mi smo pri gradnji i restorana i pansiona poštivali sva pravila o zaštiti pa smo, primjerice, vodu za gašenje požara vukli iz hidranata u pansionu u kojem na svakom katu postiji po jedan hidrant.

Uništene dvije sobe

Nadalje, kuhinja je od ostakog prostora odvojena svim vatrozaštitnim elementima pa se, primjerice, požar uopće nije prenio na šank koji je uz samu kuhinju, kao ni na restoran. Vatra se iz kuhinje dizala ventilacijom prema potkrovlju, uništila dvije od pet soba u potkrovlju te krenula prema krovištu kojeg je u potpunosti uništila te zaprijetila i našoj obiteljskoj kući. Na svu sreću vatrogasci su stigli na vrijeme da zaustave širenje požara.«, govori Mladen Jurković dodajući kako će uz direktne štete tek trebati ustanoviti i indirektne.

Foto: M. KRMPOTIĆ

Naime, »Breza« nekoliko posljednjih godina odlično radi s nekoliko kvaliretnih nogometnih škola pa su tako nedavno ovdje boravili polaznici Dinamove nogometne škole i škole nogometnih vratara, a doći su trebali igrači selekcije istarske županije, Zamet te tri generacije NK Dubrava. Uz to u planu je bio i međunarodni nogometni turnir U15 uzrasta na kojem su trebali nastupiti austrijski Šturm, mađarski Honved, Dinamo, Osijek, Rijeka i Orijent. Sve je to, ističe Jurković, odgođeno:

»Neki od tih klubova rekli su da će doći i da će se hraniti negdje drugdje, ali mi ne želimo ići ispod od našeg do sada ostvarenog standarda pa ćemo sanirati sva oštećenja u kuhinji te nakon togha opet krenuti s poslom.«, rekao je Mladen Jurkoviuć istaknuvši kakio mu je načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka već ponudio pomoć, a vjeruje da će i kod drugih naići na razumijevanje, tim više što je »Breza« posljednjih godina itekako značajan faktor turističke ponude na području Ravne Gore, pa i Gorskog kotara,

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.