Nepažnja

Požar na Škurinjama: Trgovac koji je izazvao požar poslan na godišnji odmor

Fiore Vežnaver

Elgrad od ponedjeljka posluje u novom prostoru, nedaleko uništenih hala / snimio  F. VEŽNAVER

Elgrad od ponedjeljka posluje u novom prostoru, nedaleko uništenih hala / snimio F. VEŽNAVER

Do požara je došlo unatoč redovitim i kontinuiranim mjerama zaštite na radu i zaštite od požara. Pušenje u poslovnim prostorima, gdje je izbila vatra, zabranjeno je. I ispred prostora su oznake da je unutra pušenje zabranjeno – tvrde iz Elgrada



Požar kojim je prouzročena velika šteta, izazvan je nepažnjom pojedinca, sudeći po rezultatima istrage. Požar je posljedica neprimjerenog postupanja pojedinca i, u biti, nije posljedica postupanja na razini cijelog poslovnog sustava, naše tvrtke u globalu. Do požara je došlo unatoč redovitim i kontinuiranim mjerama zaštite na radu i zaštite od požara. Pušenje u poslovnim prostorima, gdje je izbila vatra, zabranjeno je. I ispred prostora su oznake da je unutra pušenje zabranjeno. A kako je djelatnik postupio s neugašenim cigaretama nije uopće potrebno komentirati. Tvrtka poštuje svu zakonsku regulativu, u uništenim halama postojao je protuprovalni sigurnosni sustav i omogućena vatrodojava, sigurnosne kamere su postojale unutar i izvan poslovnih prostora. Nažalost, unatoč brizi tvrtke, našeg poslovnog sustava, da se preveniraju i izbjegnu ovakva događanja, presudila je nepažnja pojedinca, jednog zaposlenika.


Izjavila je to jučer za naš list Ivana Martinović, zamjenica direktora prodaje Elgrada, osvrćući se na rezultate istrage koja je pokazala da je golem požar – što je proteklog petka zahvatio sedam velikih hala u nizu na Škurinjama, prvenstveno pogone tvrtke Elgrad, te pričinio štetu od sedam i pol milijuna kuna – izazvan nepažnjom radnika upravo te tvrtke. Ispostavilo se da je požar planuo nakon što je jedan zaposlenik Elgrada u skladištu ispraznio pepeljaru s opušcima u plastičnu vreću za otpad i napustio skladište, a da se prije toga nije uvjerio da su svi opušci ugašeni.


Istresao pepeljaru


Za brzo razjašnjenje uzroka požara odlučujuća je bila snimka videonadzora u tvrtki Elgrad: na snimci se jasno vidi kako je jedan radnik neoprezno istresao pepeljaru. Bilo je to u 20 sati i 56 minuta u petak navečer, nakon kraja radnog vremena, što završava u 20.30 sati. Policija je uhitila i kazneno prijavila 35-godišnjeg djelatnika Elgrada, osumnjičenog da je izazvao požar katastrofalnih razmjera, a nakon ispitivanja u tužiteljstvu pušten je da se u daljnjem postupku brani sa slobode.




Ivana Martinović objašnjava da osumnjičeni djelatnik sada nije na poslu, nego je poslan na godišnji odmor. Zaposlen je na određeno vrijeme u Elgradu. Dosad je radio kao trgovac, a njegov rad bio je vezan za izložbeno-prodajni prostor, a ne skladište u kojem se našao u kritično vrijeme i krajnje neprimjereno postupio, ispraznivši pepeljaru u plastičnu vreću. Martinović se trenutno decidirano ne izjašnjava kakva će biti daljnja sudbina osumnjičenog za požar nakon povratka s godišnjeg odmora, no može se naslutiti da za njega ishod neće biti pozitivan.



Vrijedni riječki vatrogasci i jučer su, četvrti dan od izbijanja katastrofalnog požara, dežurali na zgarištu, namačući materijal u uništenim halama, kako se ne bi ponovo raspirila vatra. No, jučer nije bilo jake bure kakva je bila dan ranije, situacija jučer poslijepodne je ukazivala na to da se bliži kraju dežurstvo vatrogasaca na Škurinjama.



Milijunska šteta


– Vjerujemo da ćemo do kraja ovog tjedna potpuno osposobiti prodajni salon Elgrada u novom prostoru, u kojem već radimo, a udaljen je samo desetak metara od hala uništenih u požaru – naglasila je jučer zamjenica direktora prodaje Elgrada, tvrtke kojoj je potpuno izgorjelo četiri od pet hala u nizu uzetih u najam te pričinjena šteta od četiri-pet milijuna kuna.


U PAP-prometu, poduzeću koje je poslovalo u šestoj hali, štetu od požara procjenjuju na milijun kuna.


– Izgorjeli su nam kamion, viličar, sav materijal, oprema, računala… Praktički sve što je bilo u ovoj hali od 400 kvadrata. Strašne su posljedice požara, nakon velike vatre ništa više nije u hali upotrebljivo – ističu iz PAP-prometa, uz objašnjenje da su oni centar suhe gradnje, hidro i termoizolacija i građevinskih materijala, a sjedište firme je u Svetoj Nedelji.


– Kada ćemo nastaviti s poslovanjem? Ne znamo još. Prostor nam je trenutno neupotrebljiv – konstatirao je jučer Branimir Vladić, koji s partnerom Vedranom Vasićem drži autopraonicu Baywash, što se nalazi u posljednjoj hali u nizu, do zgrade Konzuma. Naglašava da je to, u biti, bio prostor u kojem se nudilo mnogo više od pranja automobila, da je to bio Car Detailing centar za održavanje i njegu vozila te hotel za vozila i gume.


Više nepoznanica


– Mi smo u vrijeme izbijanja požara bili u Baywashu i prvi smo dojavili da gori – napominju Vladić i Vasić, dodajući da su odmah zvali prijatelje pa su se zajedno s vatrogascima dali u gašenje požara.


– Kakav je moj komentar činjenice da je požar izbio u banalnim okolnostima, bacanjem opušaka u plastičnu vreću? Zapravo, i nemam što reći. Ima u slučaju više nepoznanica – kazao je Vladić, ukazujući i da ne može trenutno ni odgovoriti na pitanje hoće li ustati tužbom radi naknade štete, da se o tome najprije mora konzultirati s odvjetnikom.


Elgrad, PAP-promet i Baywash poslovali su u sedam hala koje su uzeli u najam, a vlasnik prostora je, kako nam navode, riječka tvrtka Cvjećarstvo, čije je sjedište na početku ulice u kojoj je zabilježen veliki požar. Htjeli smo jučer razgovarati i s rukovodećim ljudima tvrtke Cvjećarstvo, ali nam je preko jedne djelatnice prenesena poruka da trenutno ne žele davati nikakve izjave.