Požari u Dalmaciji

Požar na Promini daleko od lokalizacije: Svi gase požare – vatrogasci, mještani, lovci, planinari…

Hina

foto: facebook/vatrogasci-oni-su-nasi-heroji

foto: facebook/vatrogasci-oni-su-nasi-heroji

Zbog požara zatvorene su državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu i državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).



ZAGREB – Požar s planine Promine još je daleko od toga da bude lokaliziran, a gasiteljima su u jutros pristigla u pomoć dva kanadera, dva traktora te 100 pripadnika Hrvatske vojske koji su raspoređeni na požarištu, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Drniša Tomislav Dželalija.


Vatrogasci, mještani, lovci, planinari… zajedno su uspjeli formirati liniju obrane pa je požar u naselju Lišnjak zaselak Čuline zaustavljen.


Međutim požar i dalje bukti u naselju Velušić zaselak Bibići i Raiči, kazao je Dželalija.




Nakon noćašnje evakuacije dvadesetak osoba iz tih mjesta novih evakucija stanovnika jutros nije bilo.


Požar koji je u ponedjeljak navečer oko 20,30 sati izbio na predjelu Vrulja zapadno od Brela na Makarskom primorju je pod nadzorom gasitelja, kazao je jutros županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina.


Lokaliziran požar kod Brela


Vatra koja je planula iza brda na širem području Dubaca odnosno u Vruljama nedaleko od Brela, potpomognuta burom, brzo se proširila do jadranske ceste i prebacila prema moru te zahvatila nisko raslinje i nešto borove šume.


Odmah po dojavi na gašenje požara upućeni su vatrogasci svih dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja, a nedugo zatim su im pomoć pružili i vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije. Unatoč vjetru i teškom terenu gasitelji su noćas uspjeli obuzdali požar prema Brelima i mjestu Pisak prema Omišu pa kuće kao i gospodarski objekti u tim mjestima nisu bili vatrom ugroženi. Ipak manji dio žitelja Piska je bio preventivno evakuiran u Omiš i jutros će se svi vratiti u Pisak, kazao je Glavina.


U požaru kod Brela koji je od ranog jutra pod nadzorom gasitelja, izuzev dvije manje vatre visoko u planinskim liticama iznad Vrulje, izgorjelo je nešto borove šume i niskog raslinje na površini od oko 30 hektara, a požar je gasilo gotovo 200 vatrogasaca s 37 vatrogasnih vozila.


Gasitelji jutros saniraju rubne dijelove požarišta i gase sporadične vatre koju izbiju iz izgorjelih stabala na opožarenoj površini, a dio vatrogasaca bit će tijekom jutra vraćen u svoja mjesta, dok će gasitelji iz dobrovoljnih vatrogasnih društava s Makarskog primorja i dalje ostati na požarištu, dodao je Glavina.


Državna cesta D8 koja je od sinoć bila zatvorena za promet zbog požara i većeg broja vatrogasnih vozila pa se promet odvijao zaobilaznim cestama iza Biokova i Mosora, od jutros u 5,30 sati je otvorena za sav promet.


Zbog požara zatvorene državne ceste


Zbog požara zatvorene su državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci u Pristegu i državna cesta DC59 između Knina i Pirovca u Kistanju kao i sve prilazne županijske i lokalne ceste, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).


Također, zbog požara zatvorene su i županijska cesta ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i ŽC6258 Smilčić-Islam Latinski (DC56).


Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče otvorena je za sve skupine vozila, a između čvorova Benkovac i Pirovac vozi se uz ograničenje brzine od 60 km na sat, zbog smanjene vidljivosti od dima. Na autocesti A1 Između prolaza Vučipolje i vijadukta Božići vozi uz ograničenje brzine od 60 km na sat, zbog vjetra. Zbog lakše prometne nezgode nakon tunela Ledenik treba voziti oprezno.


Zbog teretnog vozila u kvaru na riječkoj obilaznici na izlazu iz tunela Škurinje 2 u smjeru graničnog prijelaza Rupa vozi se jednim trakom.


Zbog slijetanja teretnog vozila, na 10. kilometru autoceste A1 u smjeru Karlovca pozivamo vozače na oprez.


Od 5,30 sati puštena je u promet dionica Jadranske magistrale DC8 Pisak-Dupci.


Zbog redovitog održavanja na autocesti A7 od čvora Draga do čvora Sveti Kuzam, u oba smjera zatvoren je vozni trak.


Na većini graničnih prijelaza sa Slovenijom , BiH, Srbijom, Crnom Gorom česta su i neizbježna čekanja, osobito tijekom ciljanih graničnih kontrola, pa HAK poziva vozače na strpljenje i razumijevanje. Zbog radova na izgradnji autoceste u Sloveniji između Ptuja i Graničnog prijelaza Gruškovje (Slovenija) vozi se u kolonama uz zastoje te uz duža čekanja na prijelazu Macelj na izlazu iz Slovenije.


Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.