Slučaj ide na sud

Potvrđena optužnica: Kastavski narkobos Tomislav Jurčić u Šporovoj jami čuvao drogu

Fiore Vežnaver

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Riječ je o šezdesetak grama pet različitih vrsta droga koje su 11. listopada prošle godine pronađene u domu Tomislava Jurčića. U to vrijeme bio je na slobodi uz jamstvo zbog ranijih delikata vezanih za drogu, onih zbog kojih mu je stigla i nova optužnica



Protiv  Tomislava Jurčića, 41-godišnjaka iz Kastva, prvookrivljenog u optužnici kojom je USKOK optužio 22 člana dviju narkoskupina da su prodajom droge zaradili ukupno 1,7 milijuna kuna,  potvrđena je druga optužnica, također vezana za drogu. Vijeće riječkog Općinskog suda sredinom ovog tjedna potvrdilo je optužnicu koja Jurčića  tereti da je u kući  na kastavskoj Šporovoj jami držao manje količine pet vrsta droge. Potvrđivanjem optužnice otvoren je put da se o inkriminiranom slučaju raspravlja na suđenju. 



Požar pod automobilom podmetnut zbog droge?


Ime Kastavca Tomislava Jurčića u javnosti  se najprije pojavilo kada mu je u prosincu 2014.  godine zapaljen  vrijedan kabriolet mercedes pred  kućom. 


Nakon paleži auta spekuliralo se da bi  se u pozadini mogla nalaziti droga, no službeno nije nikad objavljeno koji je motiv tog podmetnutog požara, iako su otkrivena i optužena dvojica koja se smatraju krivcima. 





Riječ je o drogi što je u  kući Jurčićeve obitelji pronađena 11. listopada prošle godine, o slučaju zbog kojeg je Jurčić nanovo završio u istražnom zatvoru. 


»Koka« u autu


Policija je pretragom u kući pronašla ukupno šezdesetak grama droge, a najviše hašiša, oko 49 grama. 


Nađene su i manje količine kokaina, heroina, amfetamina i droge MDMA.  U optužnici koju je podnijelo riječko Općinsko državno odvjetništvo, tvrdi se da je riječ o drogi koja je Jurčiću služila za prodaju. Osim Jurčića, za posjedovanje inkriminirane količine droge radi prodaje tužiteljstvo je optužilo i 42-godišnjeg B.B. koji je koristio Jurčićev stan u kojem su nađeni narkotici.  


Druga točka optužnice Jurčića tereti da je dan prije no što  je  pronađena droga, dao tom 42-godišnjaku na uživanje kokain dok su bili u automobilu citroen C4 kojim je upravljao 42-godišnjak. Policija je dvojicu zaustavila lani 10. listopada  na autocesti kod Čavala, a tada je u autu pronađeno 3,6 grama kokaina, no pronalazak te droge nije pretočen i u ovu optužnicu. Dan kasnije pretražena je kuća na Šporovoj jami, iz koje je, osim droge, policija zaplijenila četiri mobitela, a nađena je i veća količina laktoze. 


Pod jamstvom


Na prvom ispitivanju u tužiteljstvu obojica su poricala inkriminacije. Jurčić je tvrdio da je riječ o drogi za njegovu osobu uporabu, dok je drugooptuženi tvrdio da za nju nije ni znao. 


Pretragom kuće pronađeno je više vaga, a u optužnici se ukazuje da je na jednoj utvrđena prisutnost četiriju vrsta droga. Tužiteljstvo podvlači da je Jurčić kaznena djela za koja se tereti počinio pod jamstvom, nakon što je izašao iz pritvora zbog ranijih delikata vezanih za drogu, onih zbog kojih mu je sada stigla nova optužnica. 


Tomislav Jurčić, po zanimanju vozač, drugom optužnicom, USKOK-ovom, tereti se da je ustrojio zločinačku  organizaciju na području Primorsko-goranske i Istarske županije, što je djelovala od svibnja 2014. do ožujka prošle  godine. USKOK tvrdi  da je drugu organizaciju ustrojio Dalibor Marović, 40-godišnji Istranin sa zagrebačkom adresom, te da su obojica u zajedničko djelovanje povezali ostalih 20 okrivljenika radi nabave i prodaje droge u riječkoj, istarskoj i zagrebačkoj regiji.