Protuzakoniti izlov školjki

Potvrđena optužnica: Dvoje krijumčara prstacima, nakon nagodbe, radit će za opće dobro

Šarlota Brnčić

Ilustracija Foto MUP

Ilustracija Foto MUP

Kazneni postupak nastavlja se protiv sedmorice Istrana koji nisu željeli nagodbu, a koji su optuženi da su udruženi trgovali zaštićenim školjkama



Potvrđena je na kaznenom optužnom vijeću USKOK-ova optužnica protiv grupe optužene za zločinačko udruživanje te trgovanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti u sastavu zločinačkog udruženja. Na prethodno održanom ročištu dvoje od ukupno devet optuženih članova grupe, trećeoptužena 56-godišnja Ksenija Makovac iz Umaga i četvrtooptuženi 53-godišnji Mirko Kresić iz Kršeta, pristali su na sporazum te su oboje osuđeni na godinu dana zatvora, zamijenjenih radom za opće dobro na slobodi.


Kazneni postupak nastavlja se protiv sedmorice koji nisu željeli nagodbu, odnosno protiv 63-godišnjeg Čedomila Božića iz Umaga, 44-godišnjeg Dražena Đurčevića iz Pule, 47-godišnjeg Veselina Anastasijevskog iz Buja, 48-godišnjeg Jordana Ambrožiča iz Šišana, 69-godišnjeg Milorada Marinkovića iz Pule, 52-godišnjeg Serđa Ivinića iz Valbandona i 52-godišnjeg Branislava Mihajlika iz Pule. Optužnicom se prvookrivljenom Čedomilu Božiću stavlja na teret da je, od lipnja do 26. rujna 2015. godine, u Hrvatskoj i Sloveniji, sukladno prethodnom dogovoru, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike radi protuzakonitog izlova većih količina prstaca koji su zaštićeni Zakonom o zaštiti prirode, a potom njihovog krijumčarenja i daljnje ilegalne prodaje u Sloveniji gdje se prvookrivljenik povezao s više ugostitelja s kojima je dogovarao termin i mjesto primopredaje prstaca. U cilju realizacije plana grupe, Božić je angažirao Đurčevića da organizira protuzakoniti izlov školjki, a koji je potom angažirao Ambrožiča, a on Marinkovića, Ivinića i Mihajlika. U inkriminiranom razdoblju su, na području pulskog priobalja i Limskog kanala, izlovili ukupno najmanje 568,5 kilograma prstaca koje su zatim predavali Đurčeviću.


Prstace je zatim na skrovitim šumskim mjestima preuzimao Božić te ih je potom on osobno ilegalno prenosio u Sloveniju ili su to činili, sukladno dogovoru, Makovac, Kresić i Anastasijevski. U Sloveniji je Božić prstace prodavao ugostiteljima za iznos od najmanje 40 eura po kilogramu. Time su se okrivljenici, prema optužnici, okoristili za najmanje 22.740 eura, a taj iznos su podijelili sukladno njihovim prethodno dogovorenim ulogama u realizaciji plana. Na opisani način okrivljenici su oštetili državu za najmanje 2.842.750 kuna, navodi se u optužnici.