Vrhovni sud

Potvrđena kazna Chiari Pašić za ubojstvo trogodišnjeg djeteta: Dijete se otimalo i plakalo. Agonija je trajala pola sata

P. N.

snimio Duško Marušić / PIXSELL

snimio Duško Marušić / PIXSELL

Djelo je motivirano bizarnom željom za odlaskom u drugu državu kod dečka kojeg je tek upoznala preko društvene mreže, a dijete joj je za to smetalo. Dijete je trpilo agoniju koja je trajala oko pola sata. Zbog dubokog poremećaja ličnosti, optuženica je u vrijeme događaja bila u stanju smanjene ubrojivosti. Izrečena joj je i sigurnosna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana, stoji u objavi Vrhovnog suda.



ZAGREB – Vrhovni sud Republike Hrvatske objavio je na svojim internet stranicama da je donio presudu u trećem stupnju, kojom je odbio izjavljenu žalbu optuženice Chiare Pašić kao neosnovanu i potvrdio drugostupanjsku presudu Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Podsjetimo, Chiara Pašić iz Pule optužena je za ubojstvo svog trogodišnjeg djeteta, a drugostupanjskom presudom osuđena je dugotrajnu kaznu od 33 godine zatvora. Njezinoj pomoćnici u gnjusnom ubojstvu, maloljetnoj u vrijeme počinjenja djela, izrečena je odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod najdulje tri godine.


– Punoljetna je optuženica zbog kaznenog djela teškog ubojstva osuđena na kaznu dugotrajnog zatvora 33 godine. U kaznu je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 24. svibnja 2017. pa nadalje. Maloljetnici je zbog kaznenog djela teškog ubojstva izrečena odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod najdulje tri godine. Punoljetna optuženica i maloljetnica su osuđene jer su zajedno jastukom ugušile trogodišnje dijete koje se otimalo i plakalo. Punoljetna optuženica je majka djeteta. Ubojstvo je počinjeno prema osobi posebno ranjivoj zbog njezine dobi. Optuženica i maloljetnica su mrtvo tijelo djeteta odnijele do obale mora i punoljetna optuženica ga je bacila u more, stoji u objavi Vrhovnog suda.


Kod izricanja kazne dugotrajnog zatvora 33 godine punoljetnoj optuženici, naglašeno je, “Vrhovni je sud Republike Hrvatske kao posebno otegotne okolnosti uzeo u obzir činjenice da je optuženica iskazala hladnokrvno planiranje, upornost i bešćutnost u počinjenju djela”.




– Djelo je motivirano bizarnom željom za odlaskom u drugu državu kod dečka kojeg je tek upoznala preko društvene mreže, a dijete joj je za to smetalo. Dijete je trpilo agoniju koja je trajala oko pola sata. Zbog dubokog poremećaja ličnosti, optuženica je u vrijeme događaja bila u stanju smanjene ubrojivosti. Izrečena joj je i sigurnosna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana, stoji u objavi Vrhovnog suda.


Prema maloljetnici je, pak, primijenjeno maloljetničko pravo, a ne opće kazneno pravo. Kod maloljetnice su, navodi Vrhovni su, “izraženi poremećaji u ponašanju”.


– Dosadašnji odgojni utjecaji nisu djelovali. Prije je bila smještena u Domu za odgoj i u udomiteljskim obiteljima odakle je bježala. S obzirom na vrstu kaznenog djela, njegovo počinjenje te teške obiteljske prilike maloljetnice, zaključeno je da je nužno maloljetnicu izdvojiti iz sredine u kojoj živi i prema njoj primijeniti socijalno pedagoški rad uz pojačane mjere odgoja. To se jedino može provoditi u zatvorenim uvjetima. Maloljetnici je izrečena i sigurnosna mjera obveznog psihosocijalnog tretmana, navodi Vrhovni sud.


Vrhovni sud na koncu zaključuje: “Smatra da će kazna dugotrajnog zatvora 33 godine punoljetnoj optuženici ispuniti svrhu kažnjavanja. Ta kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je prouzrokovano žrtvi”.