Pranje novca

Potvrđena i druga optužnica: Suđenje Cetinskima može početi

Marica Košta

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Gotovo godinu dana nakon što je Županijsko državno odvjetništvo Županijskom sudu u Puli dostavilo optužnicu protiv Vinke Cetinski i još desetero okrivljenika zbog zloporabe položaja i pranja novca na štetu Kermasa u vlasništvu Danka Končara optužno vijeće Županijskog suda u Puli ju je 3. ožujka u cijelosti potvrdilo



PULA  Gotovo godinu dana nakon što je Županijsko državno odvjetništvo Županijskom sudu u Puli dostavilo optužnicu protiv Vinke Cetinski i još desetero okrivljenika zbog zloporabe položaja i pranja novca na štetu Kermasa u vlasništvu Danka Končara optužno vijeće Županijskog suda u Puli ju je 3. ožujka u cijelosti potvrdilo.


Time su stvorene pretpostavke za zakazivanje početka suđenja Vinki i njezinom suprugu Mirku te njihovom sinu Matteu, supružnicima Željanu i Romini Hrvatin, ocu i sinu Borisu i Marinu Sorgo, Gordanu Dobroviću i Željku Biliću te nekolicini članova obitelji navedenih osoba.


Optužnicom se jedanaestero Rovinježa tereti da su tijekom 2007., 2008., i 2009. godine u Rovinju, da bi se neosnovano okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u dva trgovačka društva, određivali te odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti.




Na taj su način, stoji u optužnici, na ime razlike u cijeni neosnovano prisvojili iznos od 25,9 milijuna kuna. Optuženi su i da su prilikom kupoprodaje zemljišta od fizičkih osoba s prodavateljima usmeno ugovarali niže kupoprodajne cijene od one koje su navodili u pismenom ugovoru.


Tu su razliku između usmeno i pismeno ugovorenih cijena zadržavali za sebe, čime su, navodi se u optužnici, neosnovano pribavili ukupni iznos od oko 52 milijuna kuna. Nadalje, prema skraćenoj verziji potvrđene optužnice, navedene su iznose novca, da bi prikrili njihov pravi izvor, ulagali, preuzimali te prenosili u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju.