Karike narkolanca

Popovićeva grupa: Četvorici dilera suđenje za krijumčarenje kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku

Fiore Vežnaver

Foto Reuters

Foto Reuters

Zorana Popovića, Dragoljuba Lazarevića te Giannija Hrustića i Vehabiju Čizmića, dvojac s opatijskom adresom, tereti se za krijumčarenje 31 kilograma kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku. Vođa skupine, Goran Popović, ubijen je lani  u Boliviji



RIJEKA   Županijski sud u Rijeci potvrdio je optužnicu protiv četvorice okrivljenih  koje USKOK tereti da su  bili karike velikog međunarodnog narkolanca, upleteni u krijumčarenje većih količina kokaina iz Nizozemske u Hrvatsku te da su nabavili najmanje 31 kilogram kokaina radi daljnje prodaje. Optužno vijeće, koje su sačinjavali suci Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, potvrdilo je optužnicu protiv  Zorana  Popovića iz Donjeg Lapca, Dragoljuba Lazarevića iz  Beograda, Giannija Hrustića, rodom iz Sarajeva, a nastanjenog u Opatiji, i Vehbije Čizmića, rodom iz Banja Luke, također s opatijskom adresom stanovanja. Do prije godinu i pol dana prvookrivljeni je bio brat aktualnog prvooptuženika, Goran Popović  iz Donjeg Lapca, ali je on lani u dobi od 40 godina  ubijen u Boliviji u obračunu povezanim s narkomiljeom, dok je za njim na snazi bila tjeralica riječkog suda.  


Braća i Keča


U optužnici se navodi da su se u ljeto 2008. godine braća Popović i Lazarević povezali s  Nedeljkom Bulatovićem i Manom Kečom, dvojicom koji se u ovoj optužnici navode kao svjedoci, ali su zbog šverca i prodaje droge osuđeni u Nizozemskoj, gdje su  i odležali zatvorsku kaznu.  USKOK tvrdi da je, nakon što su nabavili najmanje 31 kilogram kokaina, Bulatović držao, sukladno dogovoru, drogu u svom stanu i podrumu u Amsterdamu. Braća Popović i Keča, zaduženi za organizaciju kupoprodaje i prenošenja kokaina zainteresiranim kupcima, pronalazili su kupce, pa se tako precizira kupoprodaja osam kilograma kokaina za 216 tisuća eura. U dva navrata Keča je odlazio u Nizozemsku radi preuzimanja droge od Bulatovića i predaje kupcima na koje su ih uputili  Čizmić i Hrustić. 


Keča je krajem kolovoza i početkom rujna 2008. godine od Bulatovića u Amsterdamu preuzeo oko 8,3 kilograma kokaina, te dalje predao dvoje kurira, radi daljnje prodaje u Milanu, za iznos od najmanje 39 tisuća eura za kilogram droge. 


Uhvaćeni kuriri




No, nizozemska policija prekinula ih je u tom poslu: policija je tim kuririma zaplijenila kokain, dok su  u stanu Bulatovića pronađena još oko 23 kilograma te droge i 400 grama heroina. U Bulatovićevom stanu i automobilu pronađeno je ukupno gotovo milijun i pol eura. Keča je u amsterdamskom hotelu zatečen s oko 216 tisuća eura, novcem kojim je plaćena droga. Mane Keča je pravomoćnom presudom suda u Den Haagu osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog upletenosti u prodaju droge, dok je Nedeljko Bulatović dobio šest godina i osam mjeseci zatvora. 


U vrijeme podizanja optužnice, sredinom 2013. godine, četvorica  od petorice okrivljenih  bila su u zatvorima, i to dvojica u riječkom,  a dvojica u drugim državama, dok je peti, Goran Popović, bio u bijegu. Na sjednici optužnog vijeća u Rijeci nije se pojavio nitko od optuženih, ali su prisustvovali njihovi odvjetnici. Za  Zorana Popovića nije poznato trenutno boravište, spekulira se da se nalazi u Srbiji ili u BiH.