Varalice biraju starije žrtve

Ponudili “europske božićnice”, a onda im odnijeli tisuću kuna

Ana Raić Knežević

Osim umirovljenika iz Šemovaca koji su zbog »europskih božićnica za umirovljenike« ostali bez tisuću kuna, na priču prevaranta nasjela je i 64-godišnjakinja iz Karlovca te mu predala svu svoju ušteđevinu, zajedno s bankovnim karticama i pripadajućim PIN brojevima



ZAGREB  Na nevjerojatnu prijevaru koja ih je na kraju stajala više stotina kuna nasjeli su vremešni supružnici iz Šemovaca.


Kako je priopćila Policijska uprava koprivničko-križevačka, njima su se na kućnom pragu u ponedjeljak oko 13 sati pojavila dvojica nepoznatih muškaraca.


Ponudili su im »europske božićnice za umirovljenike« zbog čega su ih 80-godišnjak i njegova 73-godišnja supruga pustili u svoj dom.


No, kada su neznanci otišli mještani su shvatili da su pokradeni. Varalice su uspjele pronaći njihov novac i ukrasti im gotovo tisuću kuna. Par je krađu odmah i prijavio.    

Lažni istražitelj




– Od oštećenih je zaprimljena kaznena prijava, a policija traga za nepoznatim osobama, priopćeno je iz Policijske uprave koprivničko-križevačke koja građane upozorava na povećani oprez.  


  Dovoljno oprezna nije bila ni 64-godišnjakinja koja je karlovačkoj policiji prijavila jednako nevjerojatnu prijevaru.


  Naime, nju je između 29. studenog i 1. prosince u više navrata nazvao nepoznati muškarac i predstavio joj je kao istražitelj koji provjerava izdaju li novčarske institucije krivotvoreni novac.


Zbog toga je uvjerio 64-godišnjakinju da podigne svoju ušteđevinu i preda mu ju zajedno s bankovnim karticama i pripadajućim PIN brojevima.


Ona je to, ništa ne sluteći, i učinila. Nakon što nije dobila nikakvu potvrdu o preuzimanju shvatila je da je prevarena, te je navodnog istražitelja prijavila policiji. U tijeku je kriminalističko istraživanje.


  I ovom prilikom policija još jednom sve građane, posebice one starije životne dobi, upozorava na oprez.


  – Ne budite lakovjerni i ne nasjedajte na različite priče, obavijesti i slično čime vas ovakve osobe nastoje zavarati te se na taj način okoristiti. O svim sumnjivim osobama i njihovom ponašanju odmah nazovite policiju na 192, poručuju građanima.    

Prijavite prijevaru!


Unazad godinu dana ne prestaju ovakve i slične prijevare kojima su žrtve uglavnom stariji građani, a prevaranti im nerijetko ukradu i pozamašne novčane iznose. Ranije su se varalice mahom predstavljali kao djelatnici zdravstvenih institucija, te nudili na prodaju masažere starijim žrtvama, ili su im pak u stanove ulazili glumeći djelatnike plinare i elektre.


U posljednje vrijeme, međutim, primjećuje se navjerojatna maštovitost ove vrste kriminalaca, a uglavnom su njihove prijevare vezane za poslovanje s bankama. Tako vrlo često tvrde da dolaze iz banke i da moraju provjeriti novac.


Na žalost, građani im, posebno oni stariji, naivno predaju novčanice »na provjeru«, a shvate da su prevareni tek kada već bude prekasno. Dio njih nikada ni ne prijavi prijevaru i krađu u kojoj su bili žrtve.


  – Provjerite tko je nepoznata osoba – tražite identifikacijske dokumente i da se osoba predstavi. U svoj dom pustite samo osobu za koju ste sigurni da je ona kojom se predstavlja i posjeduje dokumente. Nemojte nikada davati svoje osobne podatke niti osobne dokumente, posebice bankovne kartice. Ako se vama ili drugome nešto loše dogodi, nemojte šutjeti, naglašavaju iz policije.